shareit

Великите любовни истории: Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс – началото и краят на една любовна история буквално за милиарди

| от Мая Вуковска |

До онзи ден, когато световните медии разпространиха новината, че Бил Гейтс се развежда след 27-годишен брак, дори не знаехме името й. Между другото, зад подобна непреднамерена анонимност се крият още много  други забележителни жени на прочути мъже. Имената им са без значение, важното е да стоят добре на общите снимки и да казват по интервютата, че подкрепят на сто процента своите съпрузи в извършването на велики дела. Велики дела за човечеството, какъвто е случая с програмиста, бизнесмена, филантропа, визионера и какъв ли още не Уилям Хенри Гейтс. Или както си го знаем открай време – човекът зад “Майкрософт”.

Иначе жената в нашата история се казва Мелинда. И ако не беше фактът, че освен съпруга на четвъртия по богатство човек в света и съосновател на най-голямата частна благотворителна организация пак в света, тя можеше да бъде просто жената, която живее в отсрещния на вашия апартамент – толкова са скромни и ненатрапчиви и лицето й, и медийното й поведение. Но Мелинда си знае цената. И тя със сигурно се измерва в 10-цифрено число!…

Bill and Melinda Gates visit Khayelitsha in South Africa

Да бъде победител във всичко

Ако сте гледали кратката документална поредица на Netflix “Inside Bill Gate’s Brain” (2019), значи няма как да не помните сцената, в която Гейтс и режисьорът Дейвис Гугенхайм играят карти. Когато Гейтс спечелва поредната “ръка”, Гугенхайм възкликва с престорена завист:

– Ей, щастливец и в живота, и във войната!

– И в любовта също! – бърза до допълни съперникът му.

От времето, когато сцената е заснета, са минали почти 4 години и въпреки, че сега съпрузите се развеждат, се съмняваме, че милиардерът би искал да поправи изказването си оттогава. Защото независимо от случващото се, едно е сигурно: Бил Гейтс до гроб ще бъде благодарен на Мелинда. Въпреки че невинаги го е показвал красноречиво по време на 27-годишния им брак. А той започва по странен начин, но напълно в стила човек, чийто мозък е в плен на цифрите, алгоритмите и непоклатимата математическа логика – със списък “за” и “против” брака.

Случайни и още по-случайни срещи

Както може да се предполага за мъж като Гейтс, който е толкова отдаден на работата си, че няма време за срещи и “други глупости”, съдбата го събира с жената на живота му именно посредством работата. През 1987 г. Мелинда е наета на поста продуктов мениджър в “Майкрософт”. Три седмици, след като започва работа, я изпращат на командировка в Ню Йорк, където вижда за първи път на живо не само основателят на компанията, но и бъдещия си съпруг. Случва се по време на служебна вечеря, когато Бил се приближава към масата й и сяда на свободния стол до нея. След събитието Гейтс я кани да се присъедини към него и няколко приятели за танци в нощен клуб, но Мелинда учтиво отклонява поканата под претекст, че вече има уговорка за остатъка от вечерта. И с това “свалката” приключва и всеки си тръгва по пътя.

Но съдбата все още не е приключила с тези двамата и ги събира отново няколко месеца по-късно.

Този път срещата е напълно случайна. Засичат се на паркинга на централния офис na “Майкрософт”. Отначало само си разменят по едно “здравей – здрасти”, но в следващия момент шефът се престрашава и кани Мелинда да излязат. Например след две седмици? И да, ако може телефонния й номер, ще е чудесно. На втория му нескопосан опит за свалка Мелинда отговаря така:

– Чак след две седмици?! Откъде да знам какво ще правя тогава! Извинявай, ама не ми се струваш особено спонтанен човек.

Бил обаче не се отказва. Само час след случката на паркинга набира номера (който все пак е успял да получи!) и казва с цялата неустрашимост, на която е способен:

– Това достатъчно спонтанно ли е за теб?

Явно на Мелинда й е писнало да казва не, затова този път за разнообразие казва да. Двамата се срещат на по чаша вино, която прераства в две чаши  вино и с покачването на промилите се появява убеждението, че са родени един за друг.

Когато след известно време Бил и Мелинда си разменят първите “Обичам те”, става ясно, че оттук нататък има само два варианта: Или се вричат във вечна вярност или положението е “на̀ ти си куклите, дай си ми парцалките.”

The Late Show with Stephen Colbert

Конфликт на интереси

“Бил трябваше да вземе решение!“ – спомня си Мелинда. Е да, защото не тя е тази с резервите и аналитичния мозък. В главата на Гейтс се заформя нещо като конфликт на интереси, дегизиран като дилема: В състояние е едновременно да е влюбен и да бъде отдаден съпруг и да ръководи голяма компания?

“Един ден влизам у тях и го гледам застанал пред бялата дъска да прави списък на предимствата и недостатъците на брака. На мен ми стана много смешно и може списъкът на бялата дъска да не е най-романтичното нещо на света, обаче за мен това беше показателно за сериозността, с която Бил подхождаше към решението да се обвърже сериозно с някого.“

За този момент на раздвоение и колебание бизнесменът си спомня: “Тя беше имала много гаджета преди мен, а аз имах само “Майкрософт”. Отношенията ни не ми се струваха сериозни, още повече, че веднъж Меллинда завоалирано намекна, че е нова в компанията и като се оглежда наоколо, забелязва някои много привлекателни колеги, на които също би искала да даде шанс.” Обаче въпреки всичките “ако” и “въпреки че” седем години след първата им среща двамата все пак решават да се обвържат. Сключват брак на тайна церемония на о-в Хавай на 1 януари 1994 г.  Бил е на 38, а Мелинда  – на 29 години.

Партньори в живота, партньори във всичко

През 1996 г. двойката приветства на бял свят първото си дете – Дженифър. Следват още две пиленца в гнездото: синът Рори и втората дъщеря Фийби.

През 2000 година, след като бъгът Y2K не погуби технологичното ни съществуване на тази планета, както с ужас очаквахме, семейство Гейтс решават да поставят началото на благотворителна фонтадция с невиждани до този момент авоари и амбиции. За над 20 години от нейното съществуване съпрузите наливат над 50 милиарда (!) долара в различни инициативи, целящи да се борят с бедността и болестите в глобален мащаб. Семейството подпомага финансово разработването на програми за борба с маларията, детския глад и недостига на ваксини срещу различни болести, а към днешна дата фондацията е дарила впечатляващата сума от 1.75 милиарда долара за борба с COVID-19.

Тенденцията най-богатите хора на планетата да стават още по-богати по време на пандемията не подмина и семейство Гейтс. Всъщност според данни на  организацията Oxfam десетте най-богати хора са прибавили още по едни 540 милиарда долара към сметките си. Само за сравнение – 141 млд ще струва ваксинирането на цялото световно население.

Global Citizen Together At Home

Ще спре ли кранчето на благотворителността?

Това е актуалният въпрос, който всички си задават, откакто двойката обяви, че се разделя с общо изявление в личните си профили в Twitter: “След дълго обмисляне и въпреки многото усилия, които вложихме във връзката си, взехме решение да сложим край на брака си. През изминалите 27 години отгледахме три невероятни деца и основахме фондация, която помага на хората по целия свят да живеят пълноценно. Продължаваме да вярваме в тази мисия и ще продължим съвместната си работа за фондацията, но като двойка вече нямаме бъдеще.” Някои експерти обаче се притесняват, че този развод ще повлияе негативно върху благотворителната дейност на фондацията. Вече като свободна жена Мелинда ще може сама да решава в какви благотворителни дейности да влага парите от бракоразводния пакет, който ще получи. Няма да бъде прецедент разводът да съсипе филантропските амбиции на някой свръхбогат мъж, какъвто, между другото, е случаят с развода на Маккендзи Скот и Джеф Безос. Затова никак не е изключено Мелинда Гейтс да използва новия си статут, за да сложи прът в колелата на благотворителната дейност, заради която с Бил станаха пословично известни през годините.

Децата

Каквото и да стане с богатството и филантропските проекти на Бил Гейтс след развода обаче, едно нещо ще си остане константа в живота на бившите съпрузи – децата.

По-голямата им дъщеря Дженифър е на 25 и в момента е втори курс медицина. Тя е запалена ездачка и често споделя снимки в Инстаграм от участията си в състезания по конен спорт. Сгодена е за египтянина Найел Насар, който е професионален ездач.

Дженифър и по-малката й сестра Фийби винаги са били много близки, но за разлика от Дженифър, 18-годишната Фийби се държи извън светлините на прожекторите и дори профилът й в Instagram е заключен.

За единствения им син Мелинда Гейтс казва: “Когато Рори се роди, се чудех какъв ли ще бъде този малък човек като порасне. Сега, вече навършил 18, знам отговора. Рори е състрадателен и изпълнен с любопитство към света. Той е чудесен син и грижовен брат. Наследил е страстта на родителите си към пъзелите. Едно от нещата, които ме карат особено да се гордея с него е, че е феминист. Като го гледам, се изпълвам с оптимизъм относно бъдещето, което неговото поколение ще изгради.”

CBS This Morning

Последният щастлив туийт

Навръх новата 2020 г. семейство Гейтс празнува 26-годишнината от брака си. По този повод Мелинда публикува в Twitter снимка, на която тя и Бил танцуват, усмихнати до уши. Текстът към снимката гласи: “1 януари винаги ще бъде много специален ден за мен, защото, освен че приветстваме една нова година, за мен той е и повод да ознаменувам брака си с @thisisbillgates. Днес този брак навършва 26 години и продължавам да се удивлявам на изпълненото си с любов сърце. Честита годишнина на мъжа, който ме води с танцова стъпка през живота.”

Какво точно е накарало сърцето на Мелинда да се “изпразни” от любовта и танцът да спре не може да знаем. Засега. Или може би до следващия туийт.

 
 
Коментарите са изключени