shareit

Уилям Джеймс Сидис – най-интелигентният човек на САЩ умира беден и сам

| от |

Уилям Джеймс Сидис е може би един от най-умните хора, които някога са се раждали в САЩ. Според различни изчисления и провеждани тестове, коефициентът му на интелигентност варира между 250 и 300, докато 100 е еквивалента за нормалност. Баща му Борис е известен психолог, докато майка му Сара е доктор. Потенциалната комбинация на украинските имигранти е позволила на САЩ да се възползва от тази награда. През 1898 г. те се гордеели с детето си и факта, че харчи безумни пари за книги и карти.

От най-ранна възраст малкият Уилям бил заровен в книгите и доброволно се опитвал да открие смисъла на живота. Според New York Times, на 18 месеца детето можело да чете, на 6-годишна възраст вече знаел няколко езика – английски, френски, немски, руски, иврит, турски и арменски. Комбинацията от тези знания му позволила да създаде собствен език. Поезията, писането на книги и други литературни качества го забавлявали допълнително в детството.

На 9-годишна възраст прекрачва прага на Харвард, но не му позволяват да влиза в лекции до 11-годишна възраст. През 1910 г. четял лекции в математическия клуб на университета и особено удоволствие доставяла теорията за 4-измерните тела. Обикновено детето използвало изключително сложен език и малцина можели да го разбират, но именно те смятали, че са свидетели на раждането на следващата модерна математика. На 16-годишна възраст Уилям се дипломира – годината е 1914. Архивите не пазят тестовете му за интелигентност, но нека не забравяме, че всеки, който минава 130 е смятан за интелектуално надарен човек.

Айнщайн е бил с цифра от 160, Леонардо да Винчи разполага със 180, докато Нютон можел да вдигне летвата на 190. Това са приблизителни стойности, но дори и с такива, Уилям разполага с 250 до 300. Все пак е интересно да видим какво би направил човек, който разполага с интелекта на трима нормални човека. Когато завършва, обявява, че ще живее в изолация, защото винаги е мразил големите тълпи. За кратко преподава математика в института Риц, но там винаги се ядосвал, че е подценяван за възрастта си. Известно време е дори съветник на американския президент Уудроу Уилсън, но след като той отказва да оттегли американските войници от фронта.

Като виден пасифист, Уилям се отказва от Лигата на нациите и повече никога не се връща обратно към политиката. Преподавателската му кариера трае точно една година и според неговите думи, той никога не се е смятал за учител, а и системата го помолила просто да си тръгне. През 1919 г. участва в протест, защото подкрепя социалистите. Самият той заявява, че вярва в човешкото и не смята, че е редно американски войници да отиват на фронта, след като има много остра гледна точка за глобалния конфликт.

Разминава се с 18 месеца затвор, родителите му го взимат в Калифорния, където да го държат под око, но когато се завръща обратно Ню Йорк, предпочита вече да се оттегли от всички. Пише няколко книги за индианските племена, разказва историята на демокрацията в Америка и други социални теми, които биха могли да спечелят вниманието на обществото, но вместо това е принуден постоянно да получава студеното му рамо. Накрая живее в Бостън в едностаен апартамент, изключително скромно и през 1944 г. умира на 46-годишна възраст. През 1925 г. предсказва, че има региони, където вторият закон на термодинамиката работи наобратно, спрямо планетата.

Днес тази локация се нарича галактика. Създава устройство, което нарича „вечен календар“ и практически то може да показва с абсолютна точност датите, включително и високосните години. Малко след смъртта му, New York Times пише, че това е един неуспешен човешки експеримент, който доказва, че един човек може да постигне много в науката, при това в най-ранна възраст, но по-късният резултат е именно тъжната история на Уилям, който станал жертва на амбициозните си родители.

Сара Сидис (майката) по-късно съди вестника за тези думи. Интересен факт е, че Уилям използвал навсякъде псевдоними и до днес не е ясно колко точно е написал и кои са истинските му творения в науката. Този вариант е приложен поради простата причина, че Уилям не е един от най-обичаните хора в САЩ. И до последния си ден е бил изключително странен и науката определено не му е помогнала да създаде нови приятелства.

Заглавна снимка: By Unknown author – The Sidis Archives, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2982270

 
 
Коментарите са изключени