shareit

Трудното раждане на шведската ABBA и музикалните успехи след това

| от |

„Съединението прави силата“ е може би един от най-популярните родни слогани. За добро или лошо, тези думи се намират точно над входа на Народното събрание. Макар и думите да са насочени към историята и днес се свързват с политика, може да ги смятаме за адекватни и в музиката. Както ще докажат Бени Андершон, Ани-Фрид Люнгста, Агнета Фелтскуг и Бьорн Улвеус. Това са именатаза емблематичната музикална 4-ка ABBA. Тяхната 10-годишна история е повече от впечатляваща. В апогея на кариерата си, те продават 370 милиона албума, дишайки смело във врата на популярна английска група – The Beatles.

Успехът им, не трябва да се подценява, особено след като знаем, че според испанските учени, именно 60-те години на миналия век са били най-качествени и са давали на слушателите най-качествените и сложни изпълнения. Един поглед към съвременната музика може да остави само горчив вкус, което обяснява и защо толкова много хора са все още почитатели на славното музикално минало. Историята на шведската четворка започва на шега и с малко помощ от съдбата. През 1966 г. две от най-големите шведски банди ще свирят за първи път на едно и също събитие.

Това са The Hootenanny Singers и The Hep Stars. В разгара на вечерта, двете групи имат възможност да поговорят, да запалят публиката достатъчно добре и много скоро Бьорн и Бени ще седнат заедно в парка с бира в ръка и ще се съгласят, че скоро трябва отново да повторят музикалната среща. Публиката също е на такова мнение. Само няколко седмици по-късно, срещата ще бъде факт. Андершон ще седне зад органа, Бьорн ще използва любимата си китара и заедно ще създадат мелодията за първата си песен. Приятната мелодия скоро получава и текст, както и име „Isn`t Easy to Say“, а малко след това ще дойде и второто дете на тази бъдеща колаборация – „No Time“.

gettyimages-84999319-594x594

Проблемът на двете групи е, че всеки идва в различно време. Бьорн е израстнал с традиционните шведски фолк баладии и съответно не може да се доближи много до поп музиката на The Beatles. Освен това се опитва да вземе надмощие и да засенчи Стиг Андершон, който до този момент се занимава с писането на текстове и продуцирането на музика. Чувствата са взаимни и самият Стиг също иска да намери друг пристан за музиката, както и много по-модерно звучене. По тази причина често пътува до САЩ, купува по-модерните хитове и след това ги превежда и пуска в Швеция.

Някои автори и изпълнители го съдят за авторско право, но това не е особено голям проблем. В музикалната индустрия Стиг става известен като г-н „Бизнес“ и много скоро ще бъде 5-я елемент във вокалната четворка. През 1969 г. продуцентът решава да участва в шведските квалификации за Евровизия. Неговата песен не успява да се класира напред към финалите, но победата идва под друга форма – ново лице. Ани-Фрид Люнгста е много по-добър трофей. Зад гърба си има редица участия по джаз фестивали и освен това е представяла таланта си в редица състезания през годините.

Кабарето е нейната страст, а когато съдбата преплита пътищата на Бени, Бьорн и Ани, много бързо става ясно, че музиката се случва по-лесно, когато любовните искри започнат да проблясват. Тримата се срещат отново в радио програма и останалото е история. Любовта между Бени и джаз певицата е факт. Бьорн Улвеус също е открил своята половинка – 17-годишната Агнета Фелтскуг е събрала погледите на шведската публика с помощта на първия си сингъл от 1968 г. Нейният текстописец от Западна Германия е намерил правилната рецепта за успех и сега дамата бере плодовете на своя труд. Големият недостатък е, че парчетата ѝ не могат да пробият извън Швеция. Освен това дистанцията също спъва работата ѝ.

gettyimages-3136011-594x594

Всеки член на бъдещата банда има успехи, но те изобщо не са задоволителни и когато нещо не се случва с индивидуална игра, отборната може да промени много бързо ситуацията. Улвеус се среща за втори път с Агнета през 1969 г. в телевизионно предаване, което събира различни таланти на едно място, мнозина виждат топлите чувства. В края на годината, групата на Бени – Хеп Стар се разделя. Групата на Бьорн – The Hootenanny Singers прекратява своите участия, макар и да остава заедно в студиото. Двамата музиканти са свободни и могат да насочат вниманието си към писането на нови песни и продуцирането на музиката.

Бени Андерсон също така ще обърне внимание на своята половинка Ани Люнгста. Бьорн не смята да обвързва партньорката си в обща музикална кариера. През април 1970 г. четиримата ще отидат на почивка в Кипър. Освен годежа между Бьорн и Агнета, те ще запишат в историята и първото си музикално участие. Четиримата пеят пред войниците на ОН, които са на острова. Мъжете ще прекарат лятото в създаването на английски песни, а партньорките им ще бъдат бек вокалистки. Така се ражда песента „Lycka“ и „Hej Gamle Man!“. В края на годината отново решават да обединят усилия и да изпълнят кабарето Festfolk.

Макар и успехът да липсва, един сигнал от песента „Hej Gamle Man!“ доказва, че четиримата са направили нещо правилно. Музиката им започва да се разпознава все повече и много скоро аудиофилите от Япония ще оценята един съществен хит „She`s My Kind of Girl“, двете жени вече са във водеща роля. През пролетта на 1972 г. ще пуснат и първия си сингъл „People Need Love“ и за име на групата ще използват първите си имена. Успехите им са отбелязани и на радара на Стиг Андершон. Той дава своя принос за създаването на песен за Евровизия, но е и разочарован от факта, че „People Need Love“ има потенциал да бъде световно известен хит, ала ограниченията на „Playboy Records“ спъват значително старта на кариерата им.

gettyimages-3202124-594x594

През 1973 г. песента „Ring-Ring“ вече е факт а Майкъл Б. Третов успява да миксира доста добре бийта на песента и да помогне за откриването на правилния музикален почерк. И за пореден път шведското жури не ги номинира за Евровизия. Името им също е достатъчно сложно и изморително и по тази причина бързо се предлага алтернативното решение – ABBA. По този начин ще се избегнат и проблемите с изговарянето на групата, което до този момент е било огромно главоболие. За съжаление вече има друг продукт с тези инициали, който няма нищо общо с музиката – ABBA е и шведска компания за рибни консерви. Никой не е подозирал, че рибата скоро ще направи място за групата, но дори това било доста трудно начинание.

Първите плочи с това име излизат през октомври 1973 г. и следващата година най-накрая успяват да пробият в Евровизия с песента „Waterlo“.  Тази песен успява да ги позиционира на световната сцена, а албумът им се нарежда на 145-то място в класацията на Billboard 200. През следващата година правят турне в Европа, записвайки участия в Дания, Западна Германия и Австрия. Начинанието е попарено с доста студени душове, особено след като залите не са много пълни, а участията в Швейцария са отменени. През януари следващата година се подготвят за турне в Скандинавия и там откриват много по-различна картина. Залите са претъпкани и публиката знае техните песни – особено добро начало на кариерата.

В средата на годината правят турне в Швеция и Финландия и в Стокхолм събират 19 200 души. И докато британците не пускат техните песни и в повечето случаи отказват да признават техните успехи – особени заслуги имат Radio 1, Германия и Австралия са на друго мнение. Едва с появата на „Mamma Mia“ групата печели вниманието на британската корона. САЩ също чуват песните им и връчват BMI награда. В Австралия хитовете им са едни от най-желаните и се излъчват по националните радиостанции и телевизии денонощно. През 1976 г. пускат албума „Greatest Hits“ и британските фенове го изкупуват, давайки наградата за най-добър албум.

gettyimages-582217467-594x594

Сред хитовете присъства новия хит „Fernando“, който стои на върха цели 14 седмици и след това е още 40 седмици в класацията. Едва през май 2017 г. Ед Шийрън ще успее да счупи този рекорд с песента „Shape of You“. Следват бляскави години, но началото на края започва някъде през януари 1981 г. Бьорн вече се е разделил със своята партньорка, а Бени също подготвя своя развод. На 11 декември 1982 г. ще изпълнят своите песни за последен път пред публика. Всеки ще започне да пуска свои самостоятелни албуми, някои успешни, други не толкова.

И през 2016 г. официално ще се съберат отново за още един свеж полъх от музикалното минало. Каквито и да са били отношенията, четиримата не искат да участват повече на сцена и много често напомнят, че парите не са особен проблем, просто са успели да вземат каквото могат от музиката. Това обаче се е променило, след като през 2019 година Бьорн заявява, че се работи върху нова песен, а след това споделя, че са записали цели 5 парчета, които би трябвало да излязат тази година. Какво ще се случи по-нататък е мистерия и предстои да бъде разбрано в близкото бъдеще.

 
 
Коментарите са изключени