shareit

Тимоти Декстър – най-забавният и странен милионер в света

| от |

Как изглежда един милионер? Сигурно си го представяте с доста сериозни средства, впечатляващо количество движимо и недвижимо имущество, както и още много други интересни придобивки. Това обаче не трябва да ни изненадва, когато обърнем внимание на лорд Тимоти Дектстър. Това е името, което определено не трябва да забравяте, защото все пак е хубаво да сте милионер особено ако имате свободата да се позабавлявате искрено с лешоядите, които очакват вашите средства и с удоволствие ще ви изпратят на вечния път. Това е историята на Тимоти Декстър и като един особено ексцентричен човек, всичко му е простено, все пак разполага с милиони в банковата си сметка и може да прави каквото си поиска.

Така например решава да дава реч в Бостън, за да отпразнува раждането на една нова нация (в този случай говорим за САЩ) през  1793 г. Тимоти решил, че ще говори на френски, макар и сам да казва, че никога не е успял да научи този  език и по време на речта пожелава на своите слушатели да се: размножават, пият вино и да бъдат благочестиви. Бостън не е чак толкова известен с френскоговорящите хора, следователно не е изобщо трудно да открием, че малцина са успели да дешифрират информацията. Кой обаче е Тимоти? през 1801 г. в САЩ имаме хора като Томас Джеферсън, който се смята за първия човек на страната, след него идва Итън Алън, който се смята за най-силния, а ролята на Декстър е да бъде най-странния човек и като такъв се справя повече от брилянтно.

Ако смятате, че Бил Гейтс е вашата пътеводна светлина, защото напуска университета, Тимъти напуска училище на 8-годишна възраст и става богат като търговец. С трупането на безумни средства, той бърза да се отърка в елита на Нова Англия, но пък те от своя страна изобщо не го харесват, първо защото бил доста нескопосан и не знаел как да пие чай и второ, липсвала му културата. Един вестник дори го описва като изключително глупав човек, който не може да направи дори паралела с жителите на САЩ. Едва ли се е притеснявал от мнението на вестник, който е можел да закупи и след като няколко пъти доказва, че за парите няма никакви ограничения, скоро започва да мисли и други начини, с които да срути порядките на едно изграждащо се общество – просто го може. В един момент от живота си е дори съвършен автор, който не може да избяга от почитателите си.

В случай, че търсите закачката – книгата му е написана без нито един препинателен знак. Всичко започва с търговията на въглища от Нюкасъл, а малко след това започва да продава и грейки за легла, като забележете – изпраща ги в тропиците. Не остава и без вниманието на другите спекуланти, които го заклеймяват като селяндур, но дори и това не помага. Понякога нарочно му дават най-различни грешни съвети, с които се надяват да го фалират, но и това не става. Точно така се ражда идеята за търговия на грейки за легло, като всички трябва да се изпращат на Карибите. Като човек с доста голямо доверие, той закупува около 42 000 артикула и ги изпраща в тропическата част на Западна Индия.

След като разбира, че никой няма нужда от тях, особено при толкова висока температура, бързо променя статута им на черпаци и забележете – продава ги още по-скъпо. Друг негов враг му казва да започне да изпраща въглища до Нюкасъл – втората най-голяма мина на острова. Тимоти бързи пълни корабите и ги изпраща точно на време за хващането на миньорската стачка и познайте – печалбата е главозамайваща. С такива врагове, Тимоти дори няма нужда от приятели, но нека продължим историята. В живота си, този човек среща толкова безумни моменти, че всеки път, когато се опита да направи една умишлена грешка, няма как да не бъде на печалба. Когато започва да продава зимни ръкавици в Тихия океан и островите около него, португалските моряци ги купуват, след като знаят, че ще заминават на север в доста по-суровите климати.

Когато в Нюбейпорт има цяла инвазия от бездомни котки, Декстър плаща на децата да ги ловят и да му ги карат, а след това ги вози до Карибите, където собствениците на плантации ги купуват прескъпо, за да запазят реколтата и да избиват мишките. И не си мислете, че този човек е роден със сребърна лъжичка, напротив – проплаква по-беден от църковна мишка. Как тогава идват всички пари? Неговите родители са работници във ферма – нямат своя, но предлагат труда си. роден е през 1748 г. и младежът заминава за Бостън като тийнейджър. Работи около 5 години и след това решава, че може да започне да работи в кожарския бизнес.

Тогава идва революцията и спира целия комерсиален живот на града. Британците затварят пристанищата, а Тимоти работи по всеки възможен начин, за да трупа средства. Първата му стъпка е да отвори кметство. Макар и да няма никакви познания и да не може да пише, събира подписи в малкото градче в Молдън и иска да бъде назначен за кмет. Не успява да получи тази позиция, но пък го назначават за отговорник на еленската популация. Истината е, че понеже бил безмилостно нахален, кабинета измисля някаква позиция, с която ще го изпрати много далече, за да спре постоянно да преследва хората. Според някои от архивите, последният елен е забелязан преди повече от 19 години, следователно планът им може да проработи. Веднъж след като е в официалната среда, решава да инвестира всичките си средства в континенталните долари, които по-рано са останали без никаква стойност.

1280px-Timothy_Dexter_House,_Newburyport,_MA

Събира всичките такива средства, които може да открие и дори успява да стигне до банкрут, като остава без покрив за себе си и съпругата си. След като Американската конституция е подписана, той получава правото да търгува с всички континентални долари и облигации, с които разполага. Изведнъж стойността им отрицателна, започва да расте в геометрична прогресия и последното, от което Тимоти има нужда, е да изчака цената да стигне до небето. Понеже обичал да го наричат лорд, побързал да спечели вниманието и на останалите елитни личности, но без някакъв успех.

Истината е, че те не го мразили само заради липсата на образование, но и заради липсата на синята кръв. На брега на Масачузетс построява шато, където посреща гостите, но същевременно показва и около 40 поръчкови огромни статуи, които трябва да спечелят вниманието на гостите. Всяка една била на стойност от 2 хиляди долара. Статуите трябвало да отпразнуват някои  от най-великите американци, като собственикът поставил дори себе си, все пак платил е за всички останали. Тимоти се позицонирал близо до Вашингтон, Джеферсън и Адъмс.

Смятал се за най-големият човек на източното и западното крайбрежие, след това си добавял титлата философ на западния свят и още много други. Това не било достатъчно, скоро повечето жители го обявили за луд. Критиците се забавлявали доста и с наличието на книгата, в която нямало нито една запетая, един стигнал до там, че нарекъл Декстър човек, който събрал много думи на едно място, за да може все пак да събере някакво смислово съдържание. Въпреки това направил бестселър и след като имал малко повече свободно време, решил да добави още една страница, която да съдържа всички пунктуационни знаци, за да няма чак толкова оплаквания. Когато и това му омръзва, наема поет, който да го възхваля и описва като знаменитост. И понеже не може кой да е поет да говори за него, избира лауреат, който да изпълнява тази функция.

Ако се чудите колко далече може да стигне Тимоти, ами нека кажем, че в един прекрасен момент си създал своя собствена огромна гробница по примера на пирамидите. Разбира се, не му се налагало да инвестира толкова много средства, но все пак преценил, че може да организира едно погребение, за да види колко човека ще дойдат да страдат за него – смеем да твърдим, че господата не са били малко, но ето я и забавната част, когато наистина починал през 1806 г. кметството обявило гробницата за не толкова безопасна, не за Декстър, а за хората, които ще идват да се покланят, затова е погребан в нормален гроб. До днес този милионер може да се смята за изключително неповторим, все пак колко човека може да откриете, които продават ръкавици в тропиците и правят печалба с тях?

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Тимоти Декстър – най-забавният и странен милионер в света

Повече информация Виж всички