shareit

Странният случай на граф Лукан и още 10 неочаквани изчезвания от историята

| от |

Малко преди 22:00 часа на 7 ноември 1974 г. лейди Лукан, в истерия и обляна в кръв, нахлува в кръчмата The Plumbers Arms в Белгравия, Лондон. Вътре се разкрещява, че бавачката на децата й е убита, а тя едва успява да избяга. И не само това – тя посочва своя съпруг Ричард Джон Бингам, граф на Лукан, като нападателя.

По-късно разследване на полицията също посочва лорд Лукан като убиеца, но тъй като той изчезва, случаят така и не влиза в съда.

Смята се, че младата бавачка Сандра Ривет слиза в кухнята в мазето на дома на Лукан на улица Лоуър Белграв 46, за да приготви чай около 21:00 часа. Лейди Лукан твърди, че тръгва да търси Сандра, но заварва мазето в тъмнина – някой направо е извадил крушката от лампата – след което е нападната от неизвестна фигура. Когато й казва да „млъкне“, лейди Лукан разпознава гласа на съпруга си. Тя го преборва и успява да избяга. Полицията открива тялото на Ривет в кухнята – то е натъпкано в чувал и има наранявания по главата, а наблизо има изкривена, окървавена тръба.

От лорд Лукан няма ни вест, ни кост, с изключение на писмата, които праща на приятели, в които им разказва за „травматичната нощ на невероятни съвпадения“. В тях той казва, че минава покрай къщата, когато вижда убийството през прозорец и се намеси – това обаче е една горещо оспорвана версия на събитията. Дни по-късно колата му е намерена на южното английско крайбрежие, оцапана с кръв и с идентична тръба в багажника. Издадена е заповед за ареста му, но оттогава официално аристократът никога не е видян отново.

Plumbers Arms in Lower Belgrave Street (June 2012)

Кръчмата The Plumbers Arms

Колонистите на Роанок

Колонията Роанок е основана през 1585 г. на остров край бреговете на днешна Северна Каролина по заповед на Елизабет I, която иска да създаде селище в Северна Америка. След проблемното й начало, през 1587 г. губернаторът Джон Уайт е изпратен в Лондон да иска помощ. Когато се завръща в Роанок през 1590 г., той не намира и следа от 117-те колонисти, които оставя, когато заминава. Убити ли са от местни племена или просто се преместват? Едва ли някога ще разберем…

Оуейн Глиндор

През 1400 г. Глиндор започва Уелското въстание срещу английската корона. Но през 1412 г., когато бунтът избухва в поредица от спорадични схватки, той изчезва. Смята се, че прекарва последните си години в укриване в дома на дъщеря си Алис в Херефордшир. Един историк дори предполага, че Глиндор прекарва остатъка от дните си, маскиран като стар францискански монах.

Джими Хофа

Най-известният трудов активист в САЩ, Хофа е лидер на Тиймстърс, профсъюз със силни връзки с организираната престъпност, и излежава присъда за фалшифициране и опит за подкуп на съдебни заседатели. За последно е видян един юлски следобед през 1975 г. пред ресторант в Детройт и е почти сигурно, че е убит. Има различни слухове за местоположението на тялото му. Някои твърдят, че е погребан под плувен басейн в Детройт или под (сега вече разрушения) стадион „Джайънтс“ в Ню Джърси.

Агата Кристи

През 1926 г. в съвсем истинска мистерия, достойна за който и да е от нейните 66 криминални романа, авторката изчезва. Колата й е намерена изоставена до езеро близо до Гилдфорд и можете да си представите скоростта, с която се разнася мълвата за самоубийството или убийството й. Кристи липсва в продължение на 11 дни – след това е намерена в хотел Харогейт, където се настанява под фалшиво име. Тя така и не разкрива какво се е случило всъщност, нито защо, но най-стабилните теории предполагат, че е била в нещо като транс, когато изчезва.

Принцовете в кулата (на главната снимка)

През 1483 г. 12-годишният крал Едуард V се настанява в Лондонската кула заедно с по-малкия си брат Ричард от Шрусбъри в очакване на коронацията си след смъртта на своя баща Едуард IV. Но коронацията така и не се случва. Вместо това чичото на момчетата Ричард от Йорк изявява претенции за трона – и скоро и без това редките появи на принцовете съвсем спират. Скелети, открити в кулата през 1674 г. и за които се смята, че са останките на момчетата, са погребани в Уестминстърското абатство от Чарлз II. Смята се, че момчетата са „задушени с възглавници… по заповед на техния перфиден чичо Ричард Узурпаторът“.

Екипажът на Мери Селеста

През декември 1872 г. американският кораб Мери Селеста е открит да се носи в Атлантическия океан. Нито един от десетте души на борда, включително съпругата на капитана и двугодишната им дъщеря, не са намерени, а спасителната лодка липсва. Какво става? Корабът е превозвал повече от 1000 барела алкохол и може да е бил изоставен, когато изпаренията от бъчвите са накарали капитана и екипажа да се страхуват от неизбежна експлозия.

Шергар

През февруари 1983 г. състезателния кон шампион от Дерби Шергар е откраднат в окръг Килдър от маскирани въоръжени лица. Кражбата, за която обикновено се смята, че е извършена от временната ИРА, е последвана от искане за откуп (предполага се около 5 милиона британски лири), който обаче не е платен. Смята се, че Шергар е бил застрелян и убит, въпреки че тялото му така и не е намерено. ИРА не поема отговорност за отвличането.

Минойската цивилизация

Тази цивилизация, която процъфтява на гръцкия остров Крит между 2700 и 1450 г. пр. н. е., внезапно изчезва. Дълго време се смята, че огромното вулканично изригване на близкия остров Тера причинява разрушаването на минойските селища. По-късно обаче археологическите находки показват, че всъщност нашествие на Крит от микенците довършва цивилизацията – която все пак може да е била отслабена от по-ранното изригване.

Амелия Еърхарт

Опит на американския авиатор да обиколи света завършва на 2 юли 1937 г., когато тя и нейният навигатор Фред Нунан изчезват над южната част на Тихия океан. Една теория предполага, че Еърхарт успява да приземи самолета, който е изчерпал горивото, на коралов остров (атол), където двойката в крайна сметка загива. През 1940 г. на атола е намерен скелетът на „висока, бяла жена от северноевропейски произход“…

Соломон Нортуп

Афроамериканският аболиционист – чиито мемоари от 1853 г., „12 години в робство“, вдъхновяват филм, който получава награда Оскар – изчезва в края на 50-те години на 19 век. Твърди се, че той отново е отвлечен и продаден в робство, макар че по това време той вече е доста стар, за да привлече купувачи.

 
 
Коментарите са изключени