shareit

Скритите милионери, които завещаха много пари

| от |

Вече разказахме историята на Джак Макдоналд и неговото желание да дари милиони за благотворителност след смъртта си.  Джак остава енигма за своите съседи и освен страстта си към търговията с акции, която започва в най-ранна възраст, мъжът никога дори не демонстрира своите приходи и охолство. Мнозина са го виждали в автобуса, наблюдавали са как пазарува в промишлени количества някои основни продукти на промоция и най-забавното е, че никой дори не е знаел колко точно милиона има тайният бизнесмен. Интересен факт обаче е и нещо друго – той определено не е единственият. Веднъж след като тайните милионери приключат своя  жизнен път, предпочитат да освободят финансовия ресурс и да го оставят в ръцете на благотворителни кампании за подпомагането на хората в беда.

Следващата история е отново ще ни запознае с милионер, който предпочел да отвори портфейла и да предаде всичко в ръцете на обществото. Малко немско селце остана изненадано миналата година, когато 81-годишната Ренате Видел от малко селце в община Хесен умира. Дамата напуска света, оставяйки в банката сумата от 7.5 милиона долара. Нейният съпруг Алфред е бил известен и активен брокер на акции и най-вероятно неговото участие е помогнало да се натрупа подобен капитал в следващите няколко десетилетия.

Малко след като той умира през 2014 г., старицата, без да споделя с какви ресурси разполага, трябва да се премести във Франкфурт, където специализиран персонал се грижи за нея, докато тя прекарва последните си дни в старчески дом. Докато е там, санитарите разказват, че жената никога не разказвала за своята малка и скромна къща в Централна Германия, често споделяла и колко добри и учтиви съседи има. Когато дамата умира, всеки жител ще получи равна сума от въпросните 7.5 милиона долара. Тоест парите ще се разпределят между всички, но същото важи за някои дялове и акции, както и ценности, които могат да бъдат предоставени от различни сейфове.

Кметът Бернд Хейне дори не подозира, че това е възможно. В началото подозира, че най-вероятно има грешка при изпратеното завещание и баланса на сметката. Впрочем никой не е подозирал и още едно нещо – богатството, с което са разполагали. Що се отнася до оригиналният наследник, това е била сестрата жителката, която и по право трябвало да бъде оригинален наследник – единственият проблем е, че тя умира през 2016 г. и единственото, което остава на Ренате Видел е да завещае средствата си на малкото селце. Единствените разминавания са обвързани само с дома на семейството, защото неговата поддръжка и запазване, както е по-оригинално изискване от завещанието, може да бъде доста скъпа за поддръжка. За него тепърва ще става ясно какво ще се случва, а що се отнася до средствата, всеки един жител на селото е отказал да вземе своите пари и да позволи на кмета да ги инвестира за подобряването на инфраструктурата.

Те не само са съгласни, но и ще се радват именно това наследство да подобри живота на останалите и да се даде шанс за по-добър живот. С популация от 5000 души, изненадващо е, че никой не е потърсил своето наследство. Самият кмет признава, че смята отговорно да разпредели средствата и да подпомогне колкото се може малката общност. Някои предложения са за изграждането на велоалеи, друго е да се изградят детски градини и дори външен басейн, който по пътя на логиката ще бъде напълно безплатен. Истината обаче е, че все повече тайни  милионери действат по същия начин.

Социален работник на име Алън Нейман е забелязан да ходи с обувки, които са толкова износени, че се налага да ги облепва с тиксо. Това не го притеснявало особено, след като оставя сумата от 11 милиона долара за благотворителност, мнозина биха заявили, че очевидно не е спестявал само от обувки. Нейман е имал впечатляваща кариера в банковото дело и със сигурност може да се похвали като един от експертите в това отношение. Но вместо да използва средствата си, за да живее охолно или поне да закупи нови обувки, той предпочита да остави средствата си за нещо по-добро. Не трябва да забравяме, че след известно време напуска банковия пост и работи като социален работник, за да защитава хората в беда. Да се върнем на Ведел.

Жената няма деца и никакви други наследници, което до известна степен ни обяснява и защо е направена тази стъпка. Рекордьор в тайната благотворителност е Чарлз Фийни, който е решил да използва последните няколко десетилетия, за да състави точен план как  да разпредели сумата от 8 милиарда долара след смъртта си. Чарлз е оставил сумата от 270 милиона долара на организация, която трябва да подобри здравната система във Виетнам. 62 милиона долара ще бъдат инвестирани за кампания, която трябва да премахне смъртното наказание. Също като останалите герои, Чарлз живее много далече и остава в тайна.

Самият човек оставя само сумата от 2 милиона долара за съпругата си, а в последствие продължава дарителските си кампании. Едва през 1997 г. е повдигнато дело, с което да се изиска от милиардера да представи какви дарения е правил – точно така, американското любопитство няма граници. Как изглежда човек с толкова милиарди? Живее в малък апартамент в Сан Франциско, не разполага със собствен автомобил  и най-скъпият му часовник струва около 10 долара.

Милиардерът има намерение да остави следа, след като е готов да инвестира сумата от 3.7 милиарда долара за образование, като добавя още един милиард за университета в Корнел. За правата на човека е подготвил сумата от 870 милиона  долара. Института по мозъчно здраве в Калифорния е получил 176 милиона долара и още 700 милиона са изпратени за регулиране на здравното осигуряване. Както започнахме историята с Джак Макдоналд, очевидно той не е единствен и няма никакво намерение да бъде такъв.

 
 
Коментарите са изключени