shareit

Принцеса Маргарет – бунтарка и сестра на Елизабет II

| от |

Принцеса Маргарет Роуз Уиндзор (1930–2002), графиня на Сноудън и по-малка сестра на кралица Елизабет II, е може би една от най-популярните кралски особи в съвременната история. Известна с бунтарския си и решителен характер, тя привлича вниманието на медиите по целия свят с начина си на живот на „купонджийка“ и връзката си с капитана на групата на баща си Питър Таунсенд – романс, включен в блокбъстъра на сериала The Crown на Netflix.

Тук ви предлагаме няколко любопитни факта за принцеса Маргарет…

Princesses Elizabeth and Margaret starring in wartime Aladdin, 1943. (7936243828) (cropped)

Маргарет е първият член на британското кралско семейство от над 300 години, който се ражда в Шотландия

Принцеса Маргарет е родена на 21 август 1930 г. в замъка Гламис, Шотландия, семейното седалище на майка й. По време на раждането си тя е четвърта поред за трона чрез баща си крал Джордж VI. Въпреки че родителите й се надяват да я нарекат ​​Ан, върху името е наложено вето от дядо й крал Джордж V, и затова избират Маргарет – което по-късно е съкратено на „Марго“ от близките й. Според Independent, регистрацията на раждането на Маргарет се отлага за няколко дни, за да „се избегне да бъде номер 13 в енорийския регистър“.

Маргарет има редица други първи места в кралското семейство, свързани с нейното име: нейната сватба с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс през 1960 г. е първата британска кралска сватба, излъчена по националната телевизия, докато разводът й 18 години по-късно през 1978 г., е първият за старша кралска особа, след като внучката на кралица Виктория принцеса Виктория Мелита прекратява брака си с Ернст Лудвиг през 1901 г.

Маргарет е близка със сестра си, кралица Елизабет II, но като дете се бие с нея

Маргарет и Елизабет се радват на сравнително стандартното възпитание за децата в тяхното социално положение и като много сестри на почти различна възраст, те не странят от малко съперничество между братя и сестри. Марион Крофорд, която 17 години работи като гувернантка на семейството, пише в неоторизирана биография, озаглавена „Малките принцеси“, че те са „две напълно нормални и здрави“ малки момичета. „Нито едното, нито другото обаче не биха пропуснали да ударят, ако бяха раздразнени“, разкрива тя. „Лилибет (Елизабет) беше много бърза с левия си прав. Маргарет по-скоро обичаше близкия бой – за нея се знаеше, че понякога хапе.“

Като оставим хапането настрана, двете поддържат близки отношения и в зряла възраст. Маргарет е шаферка на брака на Елизабет с принц Филип през 1947 г., а Елизабет подарява на Маргарет 20-стаен апартамент в двореца Кенсингтън след сватбата й с Антъни Армстронг-Джоунс през 1960 г.

Маргарет сънувала кошмари, че разочарова кралицата

Да бъдеш сестра на управляващия монарх може да е оказало своето влияние върху Маргарет. Според журналиста Крейг Браун, автор на „Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret“, принцесата има повтарящи се кошмари, че разочарова Елизабет. Когато романист пита Маргарет дали някога е имала сънища с кралицата, Маргарет отговаря, че има кошмари, че не е „неодобрена“.

Маргарет се влюбва в по-възрастен мъж, който може да е бил женен в началото на връзката им

За разлика от сестра си Елизабет, Маргарет не е подложена на силен натиск да се омъжи. В началото на 20-те си години тя започва връзка с капитанът на коннцата на баща й Питър Таунсенд – мъж, 16 години по-възрастен от нея. Таунсенд има две деца със съпругата си Розмари Пол и е смятан – поне по кралските стандарти – за обикновен гражданин със скромни доходи. За младата принцеса връзката им е първия й досег с романтичната любов.

Въпреки че отношенията на Маргарет с Питър Таунсенд често се наричат „афера“, не е ясно кога започват. Таунсенд се развежда през 1952 г. и някои източници предполагат, че той се сближава с Маргарет чак след смъртта на баща й, крал Джордж VI, на 6 февруари 1952 г.

В крайна сметка Маргарет се омъжва за Антъни Армстронг-Джоунс – и около 300 милиона души гледат…

През февруари 1960 г. Маргарет обявява годежа си с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс. Разкритието изненадва медиите, които предполагат, че Маргарет е приела предложението малко след като е научила, че бившата й любов Питър Таунсенд възнамерява да се ожени за 19-годишна белгийка на име Мари-Люс Ямагне.

Три месеца по-късно, на 6 май 1960 г., Маргарет и Армстронг-Джоунс разменят обети на грандиозна церемония в Уестминстърското абатство. Това е първата британска кралска сватба, излъчена по телевизията, и около 300 милиона души се гледат събитието. Поканени са около 2000 гости, включително бившият министър-председател Уинстън Чърчил, датската кралица Ингрид и краля и кралицата на Швеция.

 
 
Коментарите са изключени