shareit

Преди да стане джаз звезда Тони Бенет се бие срещу нацистите и освобождава концентрационен лагер

| от |

Тони Бенет е джаз легенда с над половин век кариера. Музиката му надхвърля поколенията и го прави известен по целия свят. Преди да влезе в музикалния бизнес обаче, той служи в армията на Съединените щати, с която е изпратен в Европа, за да участва в последните месеци на Втората световна война.

Irv Kupcinet and Tony Bennett circa 1950s

Бенет (вдясно) с колумниста от Чикаго и водещ на токшоу Ърв Купчинет през 50-те години на миналия век

Ранният живот на Бенет и влизането му в армията

Антъни Доминик Бенедето е роден на 3 август 1926 г. и израства в Астория, Куинс, Ню Йорк. Той се запознава с музиката в ранна възраст чрез радиото, а когато е тийнейджър, работи като пеещ сервитьор в местни ресторанти.

През ноември 1944 г. Бенет е призован в армията на САЩ, само три месеца след като навършва 18 години. Макар първоначално да иска да се присъедини към флота, той е назначен на суша и завършва основното си обучение във Форт Дикс и Робинсън, за да стане пехотен стрелец.

Докато тренира, Бенет се сблъсква със сержант от Юга, който не харесва италианския му произход и затова го наказва с работа в кухнята и други санитарни задължения.

Служба в Европа през Втората световна война

През март 1945 г., след шест седмици обучение, Бенет е назначен в 255-ти пехотен полк на 63-та пехотна дивизия, известна като дивизия „Кръв и огън“. Полкът е изпратен в Европа, за да подсили броя на съюзническите войски след тежките загуби по време на Арденската офанзива.

Бенет и неговите колеги излизат на фронтовите линии във Франция и Германия, където половината от тях падат само през първите три дни. Те трябва да спят в окопите и са изправени пред тежък вражески огън, въпреки отстъплението на германците. До края на март все пак преминават Рейн към Германия, където се бият, за да прочистят градовете от германски войници.

Частта преминава и река Кохер през първата седмица на април и до края на месеца стигна до Дунав. Те освобождават и концентрационния лагер Кауферинг в град Ландсберг, където са държани американски военнопленници от 63-та пехотна дивизия. Това е преживяване, което Бенет казва, че променя живота му.

Gate of Kaufering I after liberation

Американски войник на портите на Кауферинг

Следвоенна служба в Европа

След капитулацията на Германия през май 1945 г. Бенет получава заповед да служи в следвоенна Европа. Той е разположен в Манхайм, Германия, където офицер го насърчава да се присъедини към музикалната група, която 255-ти полк формира. След това е назначен в специалните служби, където се издига до чин ефрейтор и има задача да забавлява войските.

По време на Деня на благодарността през 1945 г. Бенет кани приятел и бивш съученик Франк Смит да вечеря с него. Това предизвика внимание, тъй като Смит е афроамериканец, а войниците все още са официално сегрегирани. Според Бенет един фанатичен офицер незабавно го понижава в редник, като отрязал пагоните му с бръснач, наплюва ги и ги хвърля на пода.

След понижаването си, Бенет е преназначен в подразделение, натоварено с ексхумация на масови гробове и подготовка на тела за транспортиране обратно в Съединените щати. Той успява да напусне заданието, след като един майор задейства връзките си и го назначава в музикалната група на 314-та специална армия, където се изявява под името „Джо Бари“.

По това време Бенет се запознава с новата джаз музика, която идва от САЩ, благодарение на предаванията на радиослужбата на въоръжените сили.

Успешната музикална кариера след армията

Това, което Бенет вижда и преживява в Европа, остава в него през целия му живот. Когато се завръща в Америка през август 1946 г., той се заклева да живее живот на пацифизъм и да преследва любовта си към музиката. Така започва да посещава American Theatre Wing (организация, „посветена на подкрепата за върхови постижения и образованието в театъра“), където учи гласово обучение, а по-късно се явява на прослушване за Бродуей, което обаче е безуспешно. В крайна сметка обаче той пее из нощни клубове, което му позволява да се покаже на сцената.

През 1949 г. Тони Бенет е поканен от Пърл Бейли да отвори за нея в клуб в Гринуич Вилидж, където се запознава с актьора и певец Боб Хоуп. Твърди се, че именно Хоуп му дава сценичното име „Тони Бенет“ и го насърчава да отиде на турне.

Бенет подписва с Columbia Records през 1950 г., където издава хитове като „I Left My Heart In San Francisco“ и „Because of You“.

Към днешна дата той е издал над 100 албума и е спечелил 20 награди ГРАМИ, включително престижната награда Грами за цялостен принос на Звукозаписната академията.

 
 
Коментарите са изключени за Преди да стане джаз звезда Тони Бенет се бие срещу нацистите и освобождава концентрационен лагер

Повече информация Виж всички