shareit

Невероятният живот на героя от войната Еди Рикенбекър

| от |

Еди Рикенбакър е американец, който изглежда живее десет живота в един. Той е успешен механик, автомобилен дизайнер, състезател, бизнесмен, консултант за правителството, боен ​​ас и пионер в редица области. Той също така много пъти се разминава със смъртта и натрупва огромен списък с постижения, всяко от които заслужава своята собствена книга. В крайна сметка постигна толкова много, че е учудващо как един човек би могъл да направи всичко това.

Рикенбахер и състезанията

На 8 октомври 1890 г. двойка имигранти си раждат дете в Кълъмбъс, Охайо. Бащата на това дете, Вилхелм, се надява един ден да управлява собствен успешен бизнес, но за съжаление ще остане с относително ниски доходи. Лизи, майката на детето, е перачка, за да увеличи доходите на семейството.

Това дете, разбира се, е Едуард Рикенбакър.

Още от малък Рикенбакър има склонност да се наранява или да попада в животозастрашаващи ситуации. Той падна в отворена цистерна, прегазен е от кариерна количка и скача от покрива на плевнята на приятел в опит да лети. Веднъж едва не умира, когато изтича обратно в горящото си училище, за да си вземе якето.

На тринадесетгодишна възраст бащата на Рикенбакър е случайно убит по време на разногласия с мъж на улицата. След това той напуска училище и започва да работи на различни места, за да издържа семейството си без баща му.

Той е привлечен от машините и в крайна сметка работи за Oscar Lear Automobile Company, където бързо доказа, че има естествен талант за механик. Не след дълго работи под ръководството на главния инженер, който го води на състезанието за купата на Вандербилт през 1906 г., когато е само на 16.

След това момчето се премества в Columbus Buggy Company, където пътува из страната като главен тестов инженер на компанията. На 19 години той вече отговаря за всички операции на Firestone-Columbus в редица щати.

Заради рекламата, Рикенбакър се състезава на събитие в Айова, но не финишира след катастрофа. Състезанията обаче бързо се превръщат в новата му страст, така че той се заема по-сериозно с практиката и успява да спечели място на първия по рода си Indy 500. Неговият отбор завършва на 11-о място.

През следващите няколко години състезателната кариера на Рикенбакър го издига до статут на знаменитост – ниво, което повечето хора биха се радвали да достигнат дори веднъж в живота си. Но за него това беше само началото.

First Lieutenant E. V. (Eddie) Rickenbacker, 94th Aero Squadron, American ace, standing up in his Spad plane. Near... - NARA - 530773

Военно време

1917 е годината, в която младият състезател официално приема името Рикенбакър; той е роден Рикебахер, но го е променил по време на Първата световна война, за да избегне стигмата, свързана с германско звучащи имена. Също през същата година Рикенбакър става шофьор на генерал Джон Пършинг във Франция, който ръководи американските експедиционни сили.

Докато е във Франция, участва във военни процедури и скоро се запознава с въздушната служба на САЩ. Той вече беше изразил желанието си заедно с неговите колеги състезатели да летят за страната си, така че това е идеална възможност.

С течение на времето се научава как да работи със самолети и за основите на летенето, като в крайна сметка сам издига самолет във въздуха.

През 1918 г. Рикенбакър най-накрая получава шанс да влезе в битка; той е изпратен в артилерийско училище и впоследствие е назначен в 94-та авиационна ескадрила. Както и при състезанията, той веднага става опитен в управлението на самолет, сваляйки пет в рамките на две седмици след първата си бойна мисия. Рикенбакър вече е ас.

За да докаже своята отдаденост, той сам излита и атакува група от седем вражески самолета, сваляйки два от тях, за който акт получава кръста за отлична служба (DSC). След войната наградата му е повишена до най-високата на Съединените щати, Медал на честта.

Рикенбакър завършва войната, като командва собствената си ескадрила, печели най-високото държавно отличие, осем кръста за отлична служба, и сваля 26 самолета и 5 балона. Освен това той е награден с френския Почетен легион и Военен кръст. Постигна всичко това и още, докато все още е в 20-те си години.

Вкъщи славата му достигна нови ослепителни висоти и е приет като герой от войната.

Между двете световни войни Рикенбакър проектира кола, жени се, купува писта в Индианаполис, оцелява при катастрофа, служи като главен изпълнителен директор на Eastern Airlines и нормализира спирачките и на четирите колела, функция, която е стандартна за превозните средства от десетилетия.

Отново е необходим по време на Втората световна война, този път заради богатия си военен опит. По време на полет през Тихия океан със стар Boeing B-17, самолетът се отклонява от курса и горивото му свършва. Рикенбакър и оцелелият екипаж прекарват в спасителна лодка следващите 24 дни, като са изложени на ужасна жега и нямат източник на вода или храна. За да ядат, те хващат риба от океана.

Рикенбакър претърпява инсулт през 1973 г., докато е в чужбина за медицинското лечение на жена си. На 23 юли 1973 г. механикът, инженер, военен герой, ​​ас, главен изпълнителен директор, автомобилен състезател и съпруг умира.

Съпругата му Аделаида Рикенбакър се самоубива през 1977 г. на 92-годишна възраст, след като остава напълно сляпа и отчаяно скърби съпруга си.

 
 
Коментарите са изключени за Невероятният живот на героя от войната Еди Рикенбекър

Повече информация Виж всички