shareit

Нацистките съпруги – жените до Гьоринг, Гьобелс, Хес…

| от |

Три дни преди края на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Еми Гьоринг и съпругът й Херман провеждат грандиозно събитие за стотици гости, което включва балет на лунна светлина, панаир с въртележки, шатра за кафе и за бира и шествие от бели коне, магарета и актьори, облечени като селяни.

Това не е първата или последната феерия, организирана от Еми и съпруга й през годините им като една от най-видните двойки на Райха, която се движи из Берлин като император и императрица от древни времена. Еми е подходяща за живота в светлината на прожекторите: тя е професионална актриса повече от десетилетие, когато се среща с Гьоринг през 1932 г., докато той все още оплаква смъртта на първата си съпруга Карин, предана нацистка.

След като Хитлер завзема властта, Гьоринг поема контрола над престижния държавен театър в Берлин и Еми става главна актриса, участвайки в няколко дългогодишни комедии. Еми най-накрая напуска сцената, след като двамата с Гьоринг се женят през 1935 г. на церемония с кралски размери. Според британския посланик „улиците бяха украсени; целият трафик беше спрян, а двеста военни самолета обикаляха в небето“.

Луксозният начин на живот на Еми е финансиран от съпруга й – след Хитлер, той е най-богатият нацист – който експлоатира позициите си и на ръководител на ВВС, и на голяма част от програмата за превъоръжаване, за да извлече пари от техните бюджети, както и от незаконни подкупи от производители, които искат да спечелят определени договори. Еми е силно незаинтересована от работата на съпруга си и никога не се замисля откъде идват всичките тези пари. Тя просто се наслаждаваше на ролята си на една от водещите дами на Райха.

Три дни след олимпийското парти на семейство Гьоринг, Магда и Йозеф Гьобелс (маестрото на пропагандата на Хитлер) правят собствено събитие, за да отбележат кулминацията на Олимпийските игри. Обстановката е на остров Пийкок – вълшебен природен резерват с фенери, пътечки и много растителност и дървета. Има и барбекю, фойерверки и танцов състав.

Появата на Ева Браун като приятелка на Хитлер предизвика напрежение

Тези пищни събития са само един пример за продължителното състезание между сем. Гьобелс и сем. Гьоринг за спечелване сърцата на германския народ. Въпреки че Гьобелс никога реално не успяват да достигнат величието на своите съперници, те имат едно предимство: близките им отношения със самия Хитлер. Гьоринг може да е бил един от най-верните лейтенанти на фюрера, но Еми не е всеотдаен нацист; нито е особено поразена от Хитлер. Магда, от друга страна, е силно впечатлена от Хитлер, а той е очарован от нея.

Тази интимност означава, че тройката прекарва много време заедно. Но това уютна ситуация има своите недостатъци. Постепенното появяване на Ева Браун като стабилната, макар и тайна приятелка на Хитлер, предизвиква напрежение, тъй като тя и Магда са изключително ревниви една към друга. И когато бракът на Магда и съпруга й започва да страда заради връзката му с чешка актриса, Хитлер не се притеснява лично да се намеси и да им нареди да останат заедно, независимо от обстоятелствата.

 

По време на Олимпиадата се разиграва и друго по-малко публично съперничество от това между Магда и Еми. Към 1936 г. съпрузите на Маргарет Химлер и Лина Хайдрих управляват СС, Гестапо и цивилната полиция и заедно създават страхотен екип, за разлика от жените си, които са в ожесточена борба да бъдат признати за топ съпругата в СС.

Благодарение на съпруга си, Маргарет е по-старшата съпруга и е решена да се увери, че всички в СС уважават това. Лина обаче е възмутена да играе втора цигулка като жена, която е по-нискостояща, и нарича Маргарет „тесногръда блондинка без чувство за хумор“. В един момент Маргарет се опитва да принуди съпруга си да убеди Хайдрих да зареже Лина, но Химлер избягва проблема като не желае да застрашава работните си отношения със съпруга на Лина.

На Олимпийските игри Лина влиза първа; тя и Хайдрих получиха много по-добри места и много по-добро отношение по време на игрите от Маргарет и съпруга й. Техният VIP статус се дължи на факта, че Хайдрих е в германския олимпийски комитет; като опитен фехтовач и спортист, той е избран да представлява режима. В продължение на две седмици Лина се наслаждава на частния самолет и флотилията от коли, които я развяват нагоре-надолу, и се наслаждава на зашеметяващия банкет, организиран от Международния олимпийски комитет, за да отпразнува откриването на игрите.

Докато леката атлетика започва на олимпийския стадион, Илсе Хес и съпругът й Рудолф – заместник-лидер на нацистката партия – наблюдават редица събития от местата си на първия ред. И все пак въпреки дълголетието на Илсе и съпруга й в партията (те са с Хитлер още от 1920 г., когато са просто ученици) и абсолютната вяра в неговата идеология, те не си правят труда да организират официални банкети или блестящи партита по време на състезанието; това просто не е техният стил.

Илсе и Хес следват обсебено това, което смятат за основните моралните и духовни ценности на нацизма и да останат незамърсени от корупцията, която процъфтява в лидерския състав на партията. Те се придържат към умерено удобния начин на живот на средната класа. Илзе казва на съпруга си, че те „никога няма да продадат“ своя „вроден идеализъм заради външните неща“.

И така Илзе свежда публичните си изяви до необходимия минимум, независимо дали става дума за партийния митинг в Нюрнберг, годишното джамборе на Вагнер на фестивала в Байройт или в изпълнение на граждански задължения. Но Илзе остава активна зад кулисите и нейното често покровителствено и осъдително отношение към нещата не се харесва на мнозина, включително на Хитлер, който не може да понасят жените да изразяват каквито и да е мнение.

По ирония на съдбата съпругата, която най-много прилича на идеалната нацистка – Герда Борман – дори не е на Олимпийските игри през 1936 година. Герда има десет деца и се отдава на битовите въпроси като е напълно подчинена на съпруга си Мартин Борман – дясната ръка на Хитлер.

Герда за първи път се срещна с Хитлер, когато е само на 12 години. Баща й, войник, е отдаден нацист, и Хитлер е чест гост в дома им. На 19 години, след кратко ухажване, тя се омъжва за Борман и целият й живот протича в нацисткия балон, именно защото е такъв добър образец за домакиня и майка.

 
 
Коментарите са изключени