shareit

Музикални хроники: Мат Белами изживя фалита и немотията, за да избяга от малкия град и да завладее света с Muse

| от |

Една от най-ярките фигури в модерната рок музика, Матю Белами е символът на могъщото британско рок трио Muse и водещ композитор, текстописец, вокалист, китарист и пианист на групата.

Днес 43-годишният музикант е световна звезда с милиони фенове и няколко награди „Грами“ на сметката си, но началото на пътя му е съвсем скромно и той прави първите си стъпки в музиката в 15-хилядното градче Тинмът в графство Девън в Югозападна Англия.

Семейството на Белами се мести там, когато той е на 10, но три години по-късно родителите му се развеждат и това веднага оказва голямо отражение върху неговия живот.

“Бяхме средна класа, имахме пари, докато станах на 13. Мисля, че дотогава получавах почти всичко, което исках, но после нещата се промениха, родителите ми се разведоха и заживях с баба ми”, разказва Белами.

Музиката е част от живота му от съвсем ранна възраст по семейна линия: неговият баща е музикант и свири в група, а Мат започва да учи пиано на 6. Китарата пък хваща на 11.

Но едва след развода на родителите си и появилите се финансови проблеми, момчето започва да изпитва остра нужда да се отдаде по-сериозно на музиката. „Беше по време на рецесията в началото на 90-те. По това време баща ми фалира, а аз живеех със самотен родител, с майка ми, която страшно се затрудняваше да си намери работа. Това е от този тип неща, които формират възгледите ти за живота.“

Белами осъзнава, че немотията го е подтикнала да се мобилизира, за да направи нещо голямо в музиката и да постигне бъдещите си успехи.

„Не исках никога повече да бъда в тази ситуация, никога. Щастливец съм, че преживях много от разглезващите неща, които се случват на една рок банда. Но с останалите двама сме заедно в тази банда от ранна възраст и няма как да позволим тези разглезващи неща да ни променят“.

С пианото Матю се захваща, когато по-големият му брат го кара да засвири мелодия от телевизионен сериал. Баткото принудително го задържа пред телевизора, а после и пред пианото, за да може детето да демонстрира завидния си музикален слух. По-късно Мат Белами вижда как Джими Хендрикс пали китарата си и решава, че иска да засвири и на този инструмент. Пробва също кларинет и цигулка, но не му харесва да ходи на уроци и предпочита да наблегне на самообучението, а китарата и пианото остават основният му фокус. Когато е на 17-18 се съгласява единствено на уроци по класическа китара и това дава своето отражение върху музиката на Muse.

А как всъщност възниква бандата? Белами свири в няколко различни състава в тийнейджърските си години и се запознава с рок ентусиастите в Девън на неговата възраст. Той привлича барабаниста Доминик Хауърд и басиста Крис Уолстънхолм от други училищни групи и когато е само на 16 години, Muse дебютират с концерт за местен рок конкурс. В началото групата залага на крайностите, тримата се появяват с тежък грим, чупят инструменти и оборудване и поощряват публиката да нахлуе на сцената, за да създаде тотален хаос.

За тяхна собствена изненада, подходът им печели симпатиите на хората. „Оттам нататък вървим само надолу“, въздъхва Белами в едно интервю за „Гардиън“, когато е на 21 и разказва за пътя на групата до момента.

„И сега мисля, че тогава беше пикът в кариерата на групата. Това шоу беше магическо и ни караше да продължаваме година след година, просто спомняйки си усещането от онзи ден. Отне ни години да успеем поне минимално да се доближим до него“.

Оттам нататък започва далеч по-често разказваната история за превръщането на триото от прохождаща локална рок група до модерни рок величия.

Техните корени от алтърнатив рока в края на 90-те и сравненията с Radiohead скоро отиват на заден план, защото Muse се преобразува в огромно енергийно кълбо от прогресив, електро, поп и класически влияния, за да си издълбае собствена ниша в музиката.

Тематиката на текстовете варира между научната фантастика, политиката и конспиративните теории, а звученето може да се опише като епично, грандиозно и космическо.

Албумите на Muse отдавна вече превземат световните класации, а бандата си изгради репутация и с мащабните концертни шоута и високобюджетните сценични конструкции, с които завладява препълнени зали и стадиони.

В центъра на всичко това е личността на Мат Белами, който обаче няма как да забрави откъде е тръгнал и през какво е преминал, за да изживее своята рок мечта.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Мат Белами изживя фалита и немотията, за да избяга от малкия град и да завладее света с Muse

Повече информация Виж всички