shareit

Музикални хроники: Когато KISS махнаха зловещия грим, показаха лицата си и шокираха феновете

| от Тодор Ковачев |

Когато хард рок фуриите от KISS за пръв път се появяват на сцената през 70-те години, те рязко се отличават от останалите популярни формации за онзи период.

Фронтменът и басист Джий Симънс разказва, че точно при сформирането на бандата в Ню Йорк, там била навлязла странна мода, в която момчетата се държали като момичета и си слагали грим.

„Но ние приличахе повече на футболисти, всички бяхме високи над 1.80 и просто не беше убедително“, смее се Симънс.

Затова четиримата откриват свой начин да доразвият тренда, като също си сложат грим – но доста различен. Те покриват лицата си с черно-бяла боя и възприемат нови зловещи самоличности за сцената. Симънс става Демона, ритъм китаристът и вокалист Пол Стенли е Звездното дете, лийд китаристът Ейс Фрели е Космическия човек, а барабанистът Питър Крис е Човека-котка.

gettyimages-1158837884-594x594

Идеята ги превръща в абсолютен хит и в една от най-отличаващите се групи в историята. Заедно с грима, KISS налагат сценично облекло с вериги, шипове и обувки с високи токове, правят печеливш бизнес от мърчъндайз стоки с отличителните образи и разгръщат концертите си до масивни шоута, докарващи до истерия техните най-верни фенове – Армията на KISS.

В последните 4 десетилетия KISS издаде 44 албума, продаде над 100 млн. копия в световен мащаб и спечели място в Залата на славата на рокендрола. В момента американците са на турне, обявено като прощално, което ще мине и през „Арена Армеец“ в София на 18 юли.

У нас бандата отново ще се появи с характерните си гримове. Но всъщност сред най-големите събития в историята на KISS е моментът, когато музикантите разкриват истинските си лица в едно интервю за MTV през 1983 г.

Това огромно за бандата решение не идва никак лесно и далеч не всички са  радостни от него.

gettyimages-1158837954-594x594

Джийн Симънс си спомня, че идеята за грима дошла спонтанно и изразявала факта, че за KISS сцената е сакрално място и те не искали да изглеждат както изглеждат в ежедневието си.

Но от първия официален концерт на четиримата през 1973-а до началото на 80-те нещата се променят сериозно. През 1980-а барабанистът Крис напуска и е заменен от Ерик Кар, който се превъплъщава в нов сценичен персонаж: Лисицата.

Две години по-късно и Фрели е сменен с Вини Винсънт (Египетския воин) и макар че KISS продължават да са гримирани при излизането на албума Unmasked и по време на концерта си в Бразилия през юни 1983-а, времето за промяна настъпва.

На 18 септември 1983 г. квартетът шокира света, като се появява по MTV с истинските си образи, гримът е свален и в първото видео от едноименния албум, Lick It Up.

“Чувството е хубаво”, казва Симънс малко след разкриването. „Винаги сме били близки с феновете си. Всъщност на доста от концертите си се смесвахме с тълпата, за да усетим как се чувстват хората и обикновено те не разбираха, че до тях сме ние. Мисля, че е време да го забелязват повече“.

Другата водеща фигура в KISS Пол Стенли добавя: „Не усещам кой знае каква разлика при нас, защото момчетата от групата съм ги виждал повече без грим, отколкото с грим“.

Симънс казва и че бандата се чувства много силна и смята това за точния момент да се разкрие. Този ход дава търсения ефект и покачва продажбите на албума Lick It Up, който в крайна сметка достига платинен статут. Последвалото турне обаче е слабо посетено. Новият вид на KISS се оказва проблем и реакциите не са изцяло позитивни.

„На хората не им хареса“, спомня си Симънс. „Не искаха гримът да падне, но знаете ли какво? Жалко, защото просто трябваше да стане. Искаш твоите герои да си останат едни и същи завинаги, но като следствие от това, те ти омръзват. Трябваше да махнем маските, беше им изтекло времето“.

gettyimages-1158838009-594x594

Над 10 г. KISS забравят за маскирането и се борят да убедят феновете, че са същата група, независимо от външния вид.

Както казва Пол Стенли, „Винаги сме си били ние във всичко, което сме правили на сцената. Идвало е от нас. Свалянето на грима не променя как се чувстваме, ние сме същите хора“.

Но в средата на 90-те KISS постепенно тръгват по носталгичен път, който ги връща към оригиналната им визия. Първо Питър Крис и Ейс Фрели се събират със Стенли и Симънс за свирене по MTV, а през февруари 1996 г. бандата в първоначалния си състав и със старите костюми и гримове се появява на наградите „Грами“.

За пръв път от 17 години те отново са Демона, Звездното дете, Космическия човек и Човека-котка. Следва световно турне, което отбелязва събирането на оригиналната формация и което става най-доходоносното турне през годината.

Стигаме и до новото хилядолетие, когато нови проблеми сполетяха KISS. Питър Крис още веднъж напусна и беше заменен от Ерик Сингър, който възприе и неговата визия на Човека-котка.

Година по-късно и Фрели си тръгна и вместо него Томи Тейър вече носи грима на Космическия човек.

Това доведе до вълна от недоволство, тъй като някои от старите фенове не можеха да приемат, че нови членове на групата ще наследят класическите визии.

„Защо да не продължим да използваме класическите гримове? Те са си наши“, обяснява Симънс. „Винаги ще има едни 5-10%, които са били от самото начало и които ще са недоволни от всичко. И вижте, приемам, че от тяхната гледна точка е така. Но не всички се качват на влака от едно и също място“.

gettyimages-1158838011-594x594

Може би най-важното при KISS е, че те никога не са искали гримът да е основният фокус – макар че беше някак естествено да се получи точно така.

„Винаги държахме на това, че гримът е просто сценично изразяване на това, което представляваме“, още веднъж разяснява Джийн Симънс. „KISS са си KISS. Същата енергия, устременост и посветеност на това да правим всичко, освен да се убием, за да предоставим на хората най-великото шоу на планетата“.

Е, това лято ще можем да се убедим доколко KISS все още успяват в тази своя амбиция. Обещанията са за огромна сцена на 18 юли в „Арена Армеец“, множество светлинни ефекти и пиротехника, която музикантите ще изстрелват от инструментите си.

А когато в плейлиста ще са всеизвестни химни на рока като I Was Made For Lovin You, Love Gun, Deuce и Rock And Roll Nite, феновете няма как да не са доволни – независимо коя визия на бандата предпочитат.

 
 
Коментарите са изключени