shareit

Музикални хроники: Guns N’ Roses, или как петима хулигани станаха рок богове

| от Тодор Ковачев |

Вокалистът на Guns N’ Roses Аксел Роуз изгря за световната сцена, пеейки за долнопробната страна на живота в Ел Ей и за холивудската джунгла, но е бил възпитаван по съвсем различни стандарти. Всъщност като малък се е борел със стриктни ограничения в представата за пристойна музика. На около 10 г. той бил зашлевен през устата от фанатично религиозния си доведен баща, защото пеел класиката на Бари Манилоу Mandy.

Суровият проповедник считал тази песен за „зло“, такива били вижданията му и относно телевизията, жените и какво ли не още.

Но именно проблемното детство на Аксел и на останалите от Guns N’ Roses ги отвело по пътя към вечната слава на рок богове. До 18-ия си рожден ден Роуз, който тогава бил просто Уилям Брус Бейли, вече се бил превърнал в кошмар за местните полицаи в Лафайет, Индиана, тъй като бил арестуван към 20 пъти.

Самият Аксел твърди, че реално бил виновен при само пет от тези арести. Но фактите са, че изкарал 10 дни в затвора по редица обвинения, сред които побой, подтикване на подрастващ към престъпление, публично пиянство и навлизане в чужда собственост.

Когато младежът за пръв път стигнал до Лос Анджелис на автостоп, той реално нарушавал гаранцията си. Дори най-бегъл поглед върху детството на бъдещата звезда разяснява защо той е бил толкова невъзможен за контролиране.

gettyimages-74309630-594x594

Майка му го родила едва на 17 години, а баща му бил известен в Лафайет като лошо момче. Десетилетия по-късно Роуз призна, че е бил сексуално малтретиран от баща си и след като се подложил на терапия, у него изплувал травмиращ спомен, в който той изглежда е бил и отвлечен.

„Помня игла. Помня, че бях прободен и помня, че бях сексуално малтретиран от този мъж и после видях нещо ужасно да се случва с майка ми, когато дойде да ме вземе“, казва Роуз.

След този случай родният му баща изчезнал от Лафайет, а Аксел още бил едва на 2 г. Година по-късно майка му се омъжила за проповедника Стивън Бейли и Аксел израснал с убеждението, че той е истинският му баща.

Семейството ходело на църква поне три пъти седмично, а Бейли властвал с желязна ръка и възпитавал в богобоязливост. Малкият Уилям бил ударен през лицето, когато видял жена по бикини в телевизионна реклама. В резултат и самият телевизор бил изхвърлен от дома им.

Бъдещият фронтмен на Guns научил Библията толкова добре, че бил канен да изнася проповеди в църквата на втория си баща. Аксел започнал да намира своята идентичност някъде там, когато свикнал да се изявява пред хора, а по-късно и да свири на пиано и да пее. Далеч не се радвал на подкрепа от човека, когото още мислел за свой баща, тъкмо напротив – веднъж бил съборен от столчето за пиано, защото засвирил D’yer Mak’er на Led Zeppelin. Но вече бил на път да избяга от този тормоз.

gettyimages-535921600-594x594

Джеф Исбел бил деветокласник и ентусиазиран барабанист, когато за пръв път видял Аксел Роуз. В училищния коридор Джеф чул как куп книги падат на пода, после някакво крещене, после Аксел притичал край него. Гонела го цяла група учители.

„Казах си, ето един тотално луд човек, сигурно е страхотен певец“, помислил си Исбел, но по-късно се налагало да убеждава приятеля си да се пробва пред микрофона, след като двамата се събрали в Ел Ей.

Джеф първи отишъл в Лос Анджелис, през 1981 г., когато сменил името си на Изи Страдлин и заменил барабаните с китарата. Аксел пристигнал в града година по-късно.

“В началото не беше много добре. Понякога просто идваше и се въртеше наоколо, сякаш го беше срам. Или започваше да пее и си тръгваше, после не го виждах по три дни. Някои неща не се променят, не е ли така?”

Детството на другия звезден китарист на бандата нямало как да бъде по-различно. Роденият в Англия Соул Хъдсън се преместил в Лос Анджелис на 4 г. Бил син на художник и костюмна дизайнерка, а семейният приятел Сиймур Касъл (известен холивудски актьор) му измислил прякора Слаш – защото малкият Соул не спирал да тича насам-натам из къщи със светкавична скорост.

Като дете Хъдсън бил обграден от знаменитости. От малък познавал Дейвид Гефън, който по-късно направил от Guns N’ Roses звезди като ги привлякъл в своя лейбъл (без да подозира, че китаристът Слаш всъщност е малкият Соул). Майката на Слаш правела дизайни на дрехи за музиканти като Ринго Стар, Карли Саймън и Дейвид Боуи. С Боуи даже имала кратка, но бурна афера, след като се разделила с бащата на Слаш.

Gnr_rrhof

Снимка: By Ringerfan23 – File:W. Axl Rose, Guns n´Roses Poliedro de Caracas 27 de Marzo 2010 2.jpgFile:2015 RiP Slash feat Myles Kennedy and the Conspirators – by 2eight – 8SC2599.jpgFile:Izzy Stradlin 2012.jpgFile:14-06-08 RiP Walking Papers Duff McKagan 1.JPGFile:StevenAdlerMylesKennedy (cropped).jpgFile:Matt Sorum.jpgFile:Dizzy reed.jpgderivative work: Ringerfan23, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42819080

Малкият Соул се бил срещал още с личности като Стиви Уондър, Джон Ленън, Бил Козби. Но дали заради раздялата на родителите му или заради възможността рано да се запознае с холивудския начин на живот, той се държал съвсем разюздано още преди да стигне тийнейджърска възраст.

На 12 вече пушел, пиел, правел секс, крадял от магазини и даже бил хванат да отмъква касетки от музикален магазин. Постоянен негов спътник бил училищният му приятел Стивън Адлър, който щял да стане първият барабанист на Guns N’ Roses.

Двамата били неразделни и по цели дни се замесвали в дребни хулиганства, пушели трева и припечелвали малки суми по съмнителни начини. „Излизахме и се срещахме с по-големи жени, които ни водеха в домовете си в Бевърли Хилс. Даваха ни пиячка, кока, хранеха ни. Само искаха да правим секс с тях“, спомня си Адлър.

Музиката постоянно била част от живота на двамата приятели. По едно щастливо стечение на обстоятелствата, Адлър имал китара вкъщи. Слаш се влюбил в нея и останалото, както се казва, е история.

„Дадох му я и след една седмица той вече пишеше песни. Просто беше създаден за китарата“, разказва Адлър.

Двамата се запознали с другата двойка приятели – Аксел и Изи Страдлин, покрай млад китарист на име Трейси Гънс, който по-късно станал лидер на хитовата банда Ел Ей Гънс.

Четиримата бъдещи членове на Guns N’ Roses заедно с Трейси Гънс и още неколцина прохождащи музиканти свирели заедно, формирали банди помежду си, споделяли и наркотиците, и жените си.

gettyimages-111655088-594x594

Междувременно, през 1984 г. сиатълският пънкар Майкъл „Дъф“ Маккейгън, който на 20 вече бил преминал през над 30 банди, пристигнал в Лос Анджелис. Дъф също бил дете на разведени родители и напуснал училище в десети клас. След преместването си в Ел Ей, той видял обява в местен музикален вестник с призив към музикантите: „Обадете се на Слаш“.

Така петте парчета от пъзела се наредили, за да съставят една от най-брилянтните рок банди в историята. Още с дебютния си албум Appetite for Destruction (1987), петорката си гарантира място в златната история на жанра с песни като Sweet Child O’ Mine, Paradise City и Welcome to the Jungle.

Хулиганствата, скандалите и злоупотребата със субстанции щели да продължат през следващите години – но гарнирани с незабравими концерти и вечни хитове от петте проблемни момчета, събрали се в точното време на точното място.

 
 
Коментарите са изключени