Тъмният ореол на един от най-противоречивите владетели в историята

| от Радослав Тодоров |

Действително ли римският император Нерон е бил толкова ужасен и като човек и като владетел, колкото историците, романите и филмите обикновено го изкарват? Тези заключения като цяло се базират на сведения писани по време на управлението му (54 – 68 г. от н.е.), както и след това.

Въз основа на тях той е считан за откачен тиранин, чието управление е съпроводено от ужасяващи актове на насилие, като отравянето на непълнолетният му брат, уреждането на убийството на собствената му майка Агрипина Младата (с която се говори, че преди това е спал), подпалването на Рим, което води до разрушаването на по-голямата част от града, жестоките екзекуции на християни, кастрирането на един юноша, за когото после се оженил и умъртвяването с ритник на бременната му съпруга Попея. Някои от тези инциденти вероятно действително са се случили, но съвременните историци все повече ги поставят под въпрос. Въпреки твърденията от критичните римски летописци, че Нерон е бил масово хулен, археологическите находки от Помпей, говорят за това, че той е бил неочаквано популярен сред обикновените граждани.

Нерон е обявен за император едва на на 17-годишна възраст и според всички свидетелства тогава той се интересувал много повече от изкуство, отколкото от управление. Нямал военните триумфи, които императорите преди него имали и съответно блясъка на грандиозните военни процесии, носещи славата на Рим, при него отсъствал.

Това, което днес знаем за него, е писано основно от трима автори – Публий Корнелий Тацит, Гай Светоний Транк и Касий Дио. Но има сериозни подозрения, че те целенасочено са се опитали да очернят образа на противоречивия владетел, преувеличавайки и дори измисляйки си някои дела, извършвани от него.

Тацит например пише, че младият Нерон убил своя 13-годишен доведен брат Британик, като сипал отрова в чашата му. Според описанието отровата била без цвят и без мирис и била толкова силна, че Британик умрял за секунди. Съвременните експерти и реенактори обаче твърдят, че подобни извлечени от растения отрови трябва да бъдат много силно концентрирани, за да убият човек толкова бързо, колкото е описано в случая с Нерон.

Такава отрова би трябвало да има уловим мирис и цвят и би трябвало да се забележи преди Британик да отпие от нея. Тацит е отговорен и за историята, че големия пожар в Рим през 64 г. бил предизвикан от Нерон, който свирел на лирата си докато наблюдавал пламъците. Пожарът бушувал шест дни и унищожил 10 от 14-те квартала на града, позволявайки на Нерон да построи нов комплекс от дворци върху изгорелите руини.

Мнозинство от римските аристократи смятали, че Нерон предизвикал този пожар, за да може да осъществи амбициозните си строителни планове без да се налага да чака позволение от сената за това. Няма доказателства, че Нерон е имал нещо общо с пожара, но недоволството на аристокрацията от неговите планове за реконструкция на Рим, спомогнало за лесното разпространение на този слух.

68747470733a2f2f6461696c7973746f726d65722e6e616d652f77702d636f6e74656e742f75706c6f6164732f323031382f30372f6e65726f2d706c6179696e672d726f6d652d6275726e732e6a7067

Макар римският елит да недоволствал срещу него, изглежда простолюдието го адмирирало, както свидетелстват някои надписи, открити в Помпей. Този древен град е бил погребан под пепелта от изригналият през 79 г. от н.е. вулкан Везувий, а Нерон управлявал десетилетие преди това да се случи. Серия от запазени приветствени надписи и графити по стените на обществени сгради в Помпей, са подчертано позитивно настроени към Нерон. Един от тях гласи: „Ура за решенията на императора и императрицата – с вас двамата здрави и сговорни, ние сме щастливи завинаги“. Тоест според обикновените хора решенията на Нерон са били в тяхна услуга.

Историците обаче, не го виждат в такава благоприятна светлина, особено Светоний. Той пише, че Нерон бил прекалено обсебен от пеенето, като веднъж дори призовал в театъра 5000 зрители, които били задължени да стоят и да ръкопляскат по време на неговите изпълнения. „Докато пеел, никой не можел да напусне театъра, дори по най-неотложни причини“, пише Светоний. „Говори се, че се е случвало жени да раждат там, а изморени от слушане и аплодиране зрители тайно прескачали през стените, тъй като портите на входа били затворени, други пък се престрували, че са умрели само и само за да ги изнесат към гробищата“.

Светоний също атакува сексуалните апетити на Нерон, пишейки, че той блудствал с момчета, съблазнявал омъжени жени, развращавал целомъдрени девици и „дори желаел забранени отношения със собствената си майка“. Що се отнася до управлението на Нерон, Светоний пише, че императорът е разточителен, който „пилее пари без ограничение“ и чиито армии го изоставят, след като не успява да потуши бунта на галите.

Самоубийството на Нерон през 68 г. , без да остави потомък или ясен наследник – вкарва империята в хаос, според Бенефиел. Той още казва, че всички биха били далеч по-щастливи, включително и самия Нерон, ако той беше останал далеч от политиката и се беше посветил изцяло на изкуствата.
„Ако зависеше от него, той вероятно не би избрал изобщо да бъде император” пише Бенефиел. За това говорят дори и последните му думи. На предсмъртния си одър той казал: „Какъв артист умира с мен”, възприемайки сам себе си като артист, а не като император или пълководец.

4696

Но на фона популярните негативни щрихи има и другата страна, включваща положителните страни на неговото управление. От доскоро непознатите надписи от Помпей, плебса – обикновените хора, са били напълно удовлетворени от неговото управление. В римският сенат определено са били недоволни от този непредсказуем император, който избягвал по всякакъв начин да се съобразява с тях и съответно те се стараят след смъртта му да заличат спомените от неговото управление. И докато аристократичните му политически противници го хулят в своите хроники, то спонтанните графити по уличните стени показват съвсем друго отношение към него. Изглежда решенията му са ощетявали висшата класа, но са били в услуга на широките бедни маси.

Рядко се отбелязва например уникалната архитектурна и художествена стойност на грандиозните строежи, колонадите, баните, статуите и фреските от неговото време, на които се радвали както тогавашните римски граждани, така и днешните археолози и туристи.

След онзи прословут пожар, за който така и няма доказателства, че е предизвикан от Нерон, Рим всъщност придобива класическия си величествен мраморен облик, с който е залегнал в нашето съзнание. Допреди това е бил предимно кирпичен, вече с множество залепени една за друга пристройки и доста задръстен и запушен покрай нарастването на населението, особено на бедните слоеве. С други думи – града вече е имал остра нужда от освежаване и преустройване. Освен всичко друго, иначе яростно критикуващият го Тацит все пак споменава, и че след пожара Нерон наредил да се осигури подслон за бездомниците, обявил възнаграждения за тези, които успеят във възможно най-кратък срок да възстановят разрушенията, както и въвел система за пожарна безопасност.

ask-nero-fiddle-520725631-2

Рядко се коментират и необяснимо непопулярните действия на Нерон в ранните години от управлението, когато той е все още тийнейджър. Тогава той прекратил тайните съдебни процеси на Клавдий, които заплашвали мнозина, помилвал вече осъдени, с което спасил животите им. А дори е записано, че когато бил принуждаван от съда да подпише нечия смъртна присъда обикновено казвал: „Ех, бих искал да не можех да пиша”. Освен всичко друго той организирал редовни сбирки на поетите и музикантите, устройвал им олимпиади и други дейности и мероприятия, което дава изключителен тласък в развитието на изкуствата. Отделно огромните и бляскави бани, построени от него, играели нещо като ролята на съвременните социални мрежи за хората – място където да се срещат, да релаксират и да обсъждат всевъзможни теми.

 

Друга точка на напрежение между Нерон и сената е, че амбициозните му строителни проекти, включително и канал от Неапол до Римското пристанище Остия, чрез който да се избягват проблемните морски течения, стрували много пари. Такива средства за строежи сенатът лесно набавял когато имало военни походи, от които се докарвала огромна плячка и ресурси, но в годините на мирното управление на Нерон тези потоци секнали. Това, което прелива чашата на търпението на сената е, че вместо с война Нерон предпочел да осигури тези пари посредством увеличаване на данъците. При това така, че те да удрят само богатите, чрез данък върху собствеността, а в случая с проекта за канал – направо им заграбва имотите, които се намирали в проектирания периметър. Това което той фактически правел е било да взима от богатите и да раздава на бедните. Такива образи по принцип са представяни като народни герои и борци за правда и равенство. Рядко обаче подобни робинхудовци са се появявали на такава социална височина, на каквато е императорският трон в Рим. Нещо което предизвиква още по-голямо възхищение към Нерон.

Никой голям образ от историята не е бил изцяло бял или изцяло черен, всичко зависи от това, как той ще бъде представен за бъдещите поколения в оцелелите до днес летописи. Но колкото по-противоречива е една личност толкова повече блясък и яркост изпълват нейния по-скоро колоритен отколкото изцяло бял ореол, но в никакъв случай мрачен.

 
 

Тези симпатични гадинки скорпионите

| от chronicle.bg |

Скорпионите са забележителни животинки. От тях има около 2000 различни вида на шест от седемте континента (без Антарктика) като някои са се адаптирали да издържат на изключително агресивни условия. Някои видове могат да прекарат под вода до 2 дни, а други да издържат на температури до 47 градуса.

Скорпионите могат да забавят значително метаболизма си и въпреки че много от животните, които хибернират, правят това, малко от тях могат и да го забързват при нужда. Те също така могат и да изяждат огромни количества храна – има случаи, в които поглъщат до 1/3 от собственото си тегло на едно сядане. Това в комбинация със забавянето в обмяната на веществата им позволява да останат без храна до 12 месеца. Повечето видове се хранят между 5 и 50 пъти годишно.

Думата „скорпион“ произлиза през 1200 година пр. н. е. или от френската дума „skorpiō „, или от италианската „scorpione“. И двете думи обаче идват от гръцката „skorpíos“. Най-старите скорпионски вкаменелости са на около 430 милиона години – някои от тях показват, че първоначално те са имали хриле вместо дробовете, с които разполагат днес.

Всичките 25 вида скорпиони, които са смъртоносни за човека, са от семейство Buthidae, което е и най-голямото с общо над 800 вида. Те произвеждат невротоксин, който причинява конвулсии и нарушава сърдечния ритъм като по-късно настъпва смърт, която може да се избегне с приемане на противоотрова.

Скорпионите светят на ултравиолетова светлина, защото външният им скелет е направен от кръстосани протеинови вериги. Колкото по-голям става един скорпион, толкова по-силно свети. Химикалът, от който е направен екзоскелетът им – хитин – се използва като лекарство, както и като съставна част на други лекарства, а също и за подздравяване на хартия.

Scorpion (Hadruus arizonensis) under a black light. Image shot 2004. Exact date unknown.

Отровата на скорпионите от своя страна може да се използва за болкоуспокояващо. Към много от сегашните препарати като морфин и викодин се развива зависимост и учените търсят алтернативи. Ако успеят да разберат как токсините в отровата си взаимодействат с нервната система, те биха могли да създадат безопасен медикамент, който прекъсва сигналите на болка към мозъка.

Centruroides3-M

Малките гадинки имат между 6 и 12 очи, но въпреки това не могат да виждат много ясно. Централните им очи обаче са едни от най-чувствителните на светлина в животинския свят. Така те много добре могат да се ориентират през нощта по сенките, които стават от светлината на звездите.

Заради огромното разнообразие на места, които обитават скорпионите, краката им са най-различни. Видът Psammophilic, който се разхожда из пясъците, има четинести „плавници“, за да не затъва. Hadogenes Troglodytes имат извити нокти, за да се захващат по-добре за скалите, дори когато са надолу с главата.

Отново според вида, скорпионите могат да имат между 2 и 100 деца. Средното количество от всички видове обаче е 8. Когато се родят, малките се качват върху майка си, докато не си сменят външния слой на обвивката. След като това стане, заживяват самостоятелно. Малкият им размер обаче не трябва да ни заблуждава – младите могат да произвеждат същото количество отрова като възрастните.

4VGgp

 
 

Истинската история за Пинокио е доста по-забавна

| от chronicle.bg |

Сигурно вече знаете за навика на Дисни да взима тъмни и тегави детски приказки и да ги превръща в весели и сладурски хитови филми. „Спящата красавица“, например, е базирана на история, в която женен цар намира спящо момиче и след като не успява да го събуди, го изнасилва.

„Пинокио“ не е изключение. Филмът е по „Приключенията на Пинокио“ – серия от разкази, отпечатани във вестник през 1881 и 1882, с автор Карло Колоди.

Джими за първи път се появява в глава 4, за да накара дървеното момче да се прибере вкъщи:

„Когато чува тези думи, Пинокио побесня, взе един чук от масата и го хвърли право към говорещия щурец. Може би не вярваше, че ще го уцели. Но, колкото и тъжно за казване да е, скъпи деца, той уцели Щуреца право в главата. С последното си дихание Щурецът падна мъртъв.“

pinocchio-smoking-700x370

Въпреки че не изглежда да му е тъжно за шурчето (дори по-късно казва на Джепето: „Негова вина си е, аз не исках да го убивам“), той все пак съжалява, че не го е послушал след като си навлича все повече и повече неприятности. Накрая кармата го застига и Пинокио изгаря краката си:

„И след като вече нямаше сили да се изправи, той седна на малко столче и сложи мокрите си крака в печката, за да ги изсуши. Там и заспа и докато спеше, дървените му крака започнаха да горят. Бавно, много бавно те почерняха и се превърнаха в пепел.“

Но не се притеснявайте – Джепето му пощава и му прави нови крака, което изглежда като жест, който Пинокио не заслужава. Когато за първи път става „жив“ и се научава да ходи, той бяга и по-късно казва, че Джепето се е държал лошо него, заради което старецът се озовава в затвора.

Момчето не си научава урока и когато духът на Щуреца се връща, за да го предупреди да не се забърква с едни измамници, вместо да се извини, Пинокио го пренебрегва още веднъж. Това отново се обръща срещу него:

„Те ме гониха и аз бягах и бягах, докато не ме хванаха. Вързаха ме за врата с въже, провесиха провесиха от едно дърво и казаха: „Утре ще се върнем тук и ти вече ще си умрял, и устата ти ще е отворена, и ще вземем златните монети, които криеш под езика си.“

Тази сцена по първоначални планове трябва и да е и края на историята. Целта на Колоди е да покаже на децата, че ако не слушат, последствията може да са страшни. Редакторът на вестника обаче иска Колоди да продължи да пише – може би защото самият той иска щастлив край – и така се появява синята фея, която спасява Пинокио.

5acbb2b3facba849008b45af-750-563

В последвалите текстове Колоди прави така, че Пинокио да си вземе поука и да се погрижи за баща си вместо да седи безотговорен. Накрая Щурецът има шанс за отмъщение, но е го прави:

„Бащата и синът погледнаха към тавана и там стоеше Щурецът.

- О, скъпи Щурчо – каза Пинокио като се поклони дълбоко.

- О, сега ме наричаш „скъпи Щурчо“, но помниш ли, когато хвърли чук по мен и ме уби?

- Прав си, скъпи Щурчо. Хвърли ти сега чук по мен. Заслужавам го! Но не пипай скъпия ми баща.

- Няма да пипам никой от двама ви. Исках само да ти напомня за номера, който ти отдавна ми скрои, за да те науча, че в този жесток свят трябва да се добри и мили един с друг, ако искаме да са добри и мили с нас, когато на нас ни е трудно.

- Прав си, малки Щурчо, повече от прав дори. И аз ще запомня този урок, на който ме научи…“

 
 

Ресторантът, в който трябва да се гмурнеш, за да вечеряш

| от Вучето |

От нация, която столетия наред се прехранва само с изровеното от скованата от студ земя и оплетеното в рибарските мрежи, към днешна дата норвежците са се трансформирали в нация на изтънчени гурмани. Само допреди двайсетина години дори в столицата Осло пицариите и ресторантите можеха да се преброят на пръсти, в кафенетата се предлагаше само блудкаво шварц кафе с вкус на пръст, а традиционната варена овнешка глава беше ултимативният деликатес.

В края на второто десетилетие на 21-ви век Осло вече е сцена на велики кулинарни открития. Нови ресторанти, предлагащи кухня от цял свят, никнат като гъби след дъжд, и става все по-трудно човек да се ориентира в тази малка гурме вселена от кралски скариди, мусове, филета миьони, оризови нудъли и маринати. Внезапно парче салам и листо маруля между две филии хляб вече не става. Да си поръчаш тарталета със запечен костен мозък върху канапе от хайвер обаче е сигурен знак, че си успял да се интегрираш успешно в модерната dining-out-Instagram-urban culture.

Разбира се, на този така динамично-развиващ се гастрономически фон да впечатлиш консуматора e сериозно предизвикателство за всеки предприемач, който е решил да се занимава с ресторантьорство. Но когато става дума за това да се шокира потребителят и то не непременно по един виж-какво-крия-под-шлифера начин, скандинавците нямат равни. Защото техните идеи са не просто иновативни, те са на два ксанакса разстояние от пълния делириум.

Не е сигурно какво точно е вдъхновило създателите на първия подводен ресторант в света, но ние подозираме, че е било нещо средно между детските спомени от първия прочит на “Капитан Немо”, приказката на Андерсен за Малката русалка, анимацията на Дисни за рибата Немо и традиционния сандвич с херинга и краставичка от ученическите години.

Ресторантът се казва Under (английският и норвежки предлог за “под”) и се намира в селцето Боли в най-югозападната част на норвежката брегова линия. Ресторантът е по проект на иконичната фирма Snøhetta и е най-големият и най-известен подводен ресторант в света.

53389253_290266214974829_2534980025556402176_n

Екстериорът

Студиото за архитектура и дизайн Snøhetta е основано през 1989 г. Главните архитекти Крейг Дюкерс и Хетил Торсен си спечелват световна слава с проектирането на извънземната сграда на Операта в Осло, както и на хотела във формата на змия върху каменен постамент в архипелага Лофотен. И този път архитектите са заложили на авангардна визия. Under прилича на наполовина потопен перископ, при гледката на който случен минувач би помислил, че се е случило някакво бедствие, катастрофа, с много загинали и ранени. Жертви обаче няма. Единствено супер доволни клиенти, които са склонни да платят 1000 крони (200 лева) САМО за резервиране на маса.

Ресторантът заема площ от 495 кв. м площ и разполага с 40 места за клиенти. Дизайнът на корпуса е максимално изчистен. По форма е монолитна конструкция от бетон, наподобяваща тръба, с дължина 34 метра. Стените на тръбата са слабо извити и с дебелина 50 см, което позволява оптимална съпротива срещу водния натиск.

Интериорът

В ресторанта се влиза през проход, изработен от груби дъбови конструкции, които с времето се очаква да придобият естествен сив оттенък и така перфектно да се вържат с цвета на бетоновата основа. Интериорът на заведението също е решен изцяло в дъб като целта е той да контрастира на външната “обвивка”, да създава усещане за уют и да не позволява на клиентите да изпитват чувство на клаустрофобия.

Ресторантът е разположен на три нива: фоайе с гардеробна, бар, и самият ресторант, който се намира най-дълбоко под морското равнище. Огромната вертикална панорамна витрина на бара предоставя спираща дъха гледка към морските дълбини. Подходящо осветление позволява на посетителите на наблюдават подводното шоу дори в най-тъмните часове на денонощието.

54517503_295809764420474_5326460475897020416_n

Обзавеждането

За онези, свикнали да слагат знак за равенство между лукса и разточителството, блясъка и кича, Under би бил тотална изненада. Защото на пръв поглед подредбата и вида на масите и столовете наподобява на атмосферата в родна казармена столова от 70-те години. Бруталният минимализъм обаче е постигнат на висока цена. Буквално! Овалните маси от овъглен бук и столчета със сходен дизайн са дело на местни дизайнери, използвали пясък от морското дъно за изработката на всеки един компонент. Естествените материали, добрата акустика и приятното осветление създават атмосфера, в която човек да се наслаждава напълно на омара си без да получава паник атаки при мисълта, че се намира на пет метра под морското равнище.

Стойността на проекта

Малко над 70 милиона крони. Това са много пари, които обаче братята-предприемачи Стиг и Гауте Юбоста са платили, без да се двоумят. Те искали да инвестират преди всичко в местно производство, затова всичко, което влиза в ресторанта, от престилките на готвачите до керамичните съдове и сьомговата пъстърва идва от радиус не повече от 200 км.

IK_Snohetta-Under_0915-crop

Менюто

Концепцията, залегнала в менюто, е да се сервира локална храна, от Южна Норвегия. Главният готвач, назначен лично от братята Юбоста, е датчанин – Николай Педерсен. Лично той изработва менюто, състоящо се от 18 – 20 ястия. Разбира се, главният актьор в менюто му е морската храна във всичките разновидности, които Северно море може да предложи. “Пресните продукти и изчистените,“голи” вкусове са от изключителна важност за нас, “ казва шеф Педерсен. “Ние си поставяме за цел да предоставим на нашите клиенти такова уникално преживяване, което буквално да ги изрита от зоната им на комфорт.”

Цените

Поршетата, паркирани на брега, пред самия вход на Under, са достатъчно красноречив признак за това какви цени човек да очаква за порция раци. Гореспоменатата такса от 1000 крони за резервиране на маса не се приспада от консумацията. Сайтът на ресторанта не предлага примерно меню, с което потенциалният клиент да се запознае предварително, но за сметка на това може да ви ориентира в ценовия диапазон. Едно пълно Imerssion Menu (потапящо меню) струва средно 2 250 крони (455 лв.). Към него вървят “подходящи” вина за 1 450 крони (290 лв.) , както и сокчета за по-добро храносмилане на стойност само 850 крони (172 лв.). Ако прибавим кафенце, десерт и едно-две твърди питиета “за отскок”, сметката за една вечеря в най-дълбокия ресторант в света може да стигне едни дълбинни 1500 лева на човек.

А в случай, че много ви се похапва северна акватична фауна, имайте предвид, че всички маси в Under са резервиран за шест месеца напред, така че в най-добрия случай ще можете да похапнете там по някое време през септември 2019-а. И дано да е тази година! Но в случай, че ви се отвори парашутът и по-рано, ето как да стигнете дотам…

22538651_121932168474902_3003308160253668515_o

По въздух

Най-близкото летище е това в град Кристинасанд (Kjevik). Oттам може да вземете такси до ресторант Under. Километрите са 85, а цената на таксиметровата услуга е около 1300 крони (263 лв).

Може и да не вземете такси, за да спестите пари за десерта, но тогава ще трябва да изходите километрите пеш. И тъкмо ще сте сте много огладнели, когато пристигнете на крайната си дестинация.

 
 

Формирането на гигантските Хималаи

| от chronicle.bg |

Хималаите, които се простират на 2 900 километра из Индия, Пакистан, Китай и Непал, са най-високата планинска верига. Името й идва от санскритските думи „him“ и „ālaya“ и означава „дом на снега“. Заедно с Еверест, достигащ 8 848 метра, Хималаите има още няколко 8-хилядника и единствената верига с толкова високи върхове.

Преди милиони години тези планини още не са съществували. Азия е била предимно цяла, но Индия е била остров и е плувала в океана. Преди около 220 милиона години, някъде когато Пангея се е разчупвала, Индия се откъсва и поема на север. 

pangea_politik

След като минава около 6000 километра Индия се врязва в Азия преди около 40-50 милиона години. Тогава част от цялата тази индийска маса минава под континента като го повдига и така образува планинската верига, която днес знаем като Хималаите. Земята на Индия е по-твърда от тази на Азия и затова успява да я избута нагоре, а не обрантото.

india

Хималаите израстват много бързо в сравнение с други планински вериги и всъщност продължават да растат и до ден днешен. Еверест и останалите високи върхове добавят към размера си по около 1 сантиметър на година. За сравнение, Апалачи – най-старата планинска верига в Северна Америка, която се формира преди 300 милиона години или дори повече – всъщност намалява заради ерозия. Еверест се счита за най-високият връх на планетата, защото достига най-голяма надморска височина, но някои смятат, че е по-разумно цялостната височина да се измерва от основата на планината до върха й. В такъв случай на първо място ще е Мауна Кеа в Хавай, която събира общо 10 200 метра от основата си на дъното на океана до върха на 4 205 метра над морското равнище.

Растежът на Хималаите се дължи на това, че тектонската плоча на Индия продължава на се движи бавно, но сигурно на север. Това от части е така и заради честите земетресения в района. 

Ако си направим сметка, имайки предвид, че Хималаите се повишават в последните 40 милиона години, в момента те би трябвало да са високи 400 километра… Международната космическа станция обикаля Земята на подобно разстояние.

Скоростта на растеж силно варира във времето като понякога дори изчезва за сметка на хоризонтални промени. И разбира се, гравитацията и ерозията също оказват значително влияние.

Mount_Everest_as_seen_from_Drukair2_PLW_edit

Цялата тази теория за първи път се приема през 1912 година, когато Алфред Вегенер, немски метеоролог, представя своята „Теория на континенталния дрифт“. Тази теория ни дава и първите идеи за Пангея, тектонските плочи и че континентите се движат.

220px-Alfred_Wegener_ca.1924-30

Как биха изглеждали Хималаите в бъдеще? Веригата със сигурност ще продължи да расте, като в същото време ерозията им също няма да спира. Това означава още земетресения, както и още по-високи планини.