shareit

Мъжът, които измами смъртта 7 пъти и след това спечели от тотото

| от |

В зависимост от това как гледате на нещата, Фран Селак, вече 85-годишен учител по музика от Хърватия, е или големият карък на света, или най-големият късметлия. Неговият живот наподобява сюжета на филма „Final Destination“ с тази разлика, че след като избягва смъртта 7 пъти, вместо да умре от падащ знак, той печели 600 000 лири от лотарията през 2003 г.

Първият му допир със смъртта е докато пътува от Сараево към Дубровник през 1962 г. Докато пътува влакът излиза от релсите и се озовава в река. По това време на годината водата е ледено студена.

Въпреки ситуацията, Селак се отървава само със счупена ръка и успява да доплува до брега. Заради студа той също така има и хипотермия, за която персоналът на Бърза помощ успява да се погрижи. Това все пак е много по-добре от съдбата на други 17 души, които се удавят в реката.

През 1963 г. Селак за първи и единствен път лети със самолет (без съмнение вече не е голям фен на влаковете). По време на полета обаче една от вратите на самолета се отваря и Селак е изхвърлен от самолета без парашут. Като по чудо се приземява скоропостижно на голяма купа сено, където служителите на Бърза помощ го намират в безсъзнание. Той се буди в болницата само с леки наранявания. Другите пътници нямаха толкова късмет – отворената врата кара самолета да се разбие, убивайки останалите 19 души на борда.

Три години по-късно автобус, на който се вози, претърпява инцидент и излиза от пътя като попада в река (отново…), а четирима души се удавят. Тъй като подобна ситуация не му е непозната, Селак за пореден път успява да доплува до брега като този път има само някакви порязвания и синини.

Kuoleman Puutarha by Hugo Simberg

„Смъртта полива цветята си“, Хюго Симберг

След този инцидент Смъртта дава на Селак четиригодишна почивка. Но всичко хубаво рано или късно свършва и въпреки че на този етап е очевидно, че трябва да се барикадира в дома си, да се увие в опаковачни балончета и да не мърда от там, Селак разчита ситуацията грешно и решава, че щом с влак, самолет и автобус не става, ще се придвижва със собствен транспорт – с колата си. За съжаление, колата му се запалва. Той, разбира се, успява да се спаси и този път, като излиза от нея малко преди тя да бъде обгърната в пламъци и след това резервоарът да се взриви.

Какво друго му остава освен да си купи нова кола и да рискува пак да пътува. Какво друго остава пък на съдбата освен да предизвика още един пожар за пореден път, 3 години по-късно. Причината за инцидента е, че дефектна горивна помпа пръска бензин върху горещия двигател. Получените пламъци, които внезапно бълват от вентилацията, изгарят по-голямата част от косата на Селак и му причиниха още някакви малки изгаряния, но това е всичко.

Минават 20 години преди отново да се срещне със Смъртта, което може би му дават лъжливо чувство за сигурност. На този етап се е отказал от всякакви коли и превозни средства и не му остава нищо друго освен да ходи пеш. Точно това прави Селак в Загреб един ден, когато внезапно е блъснат от автобус… Той обаче е само съборен на земята и си тръгва с леки наранявания.

В този момент, през 1996 г., мъжът сигурно се смята за непобедим (въпреки че има причина да го прави още след първия автомобилен пожар, но всеки си преценява за себе си). Затова отново се качва на кола и тръгва. Из планината. Из планината!… Селак направо си го проси – и в крайна сметка си го изпросва.

След поредния завой мъжът вижда как голям камион идва право срещу него. Тъй като няма накъде да завие, за да избегне челния сблъсък, той се блъска през мантинелата и полита от 90-метрова скала. Бихме могли да кажем, чисто технически, че това са не още един, а още два пъти, в които на Фран му се разминава.

Освен животи като на котка, Селак явно има и рефлекси като на котка, тъй като, когато колата му излита от пътя, той успява да скочи и да се хване за дърво, до голяма степен в стил Джеймс Бонд. От този клон той има чудесна живописна гледка към колата си, която се разбива в земята под него.

На този етап човекът явно печели уважението на Смъртта, защото тя решава да му направи скромен подарък. През 2003 г. Селак, за когото хората казват от десетилетия, че е „невероятен късметлия“, въпреки факта, че той собствено се чувства точно обратното (особено като се има предвид, че до този момент е бил женен общо 5 пъти в живота си и казва за първите четири: „Предполагам, че всички ми по-ранни бракове също са били катастрофи“), та през 2003 г. той си купува билет за тотото. И, разбира се, печели джакпота от 600 000 лири (близо 1 милион долара). Така след като беше женен четири пъти, na 74-годишна възраст, той реши да опита още един веднъж и предлага на приятелката си. Тя прие.

Пет години по-късно, той започва да раздава това, което не е похарчил от джакпота си, на семейство и приятели, а също така и продава къщата си заедно с острова, на който е тя, и се връща в стария си дом на юг от Загреб в Република Хърватия, където е живял преди да спечели от лотарията. Той каза, че има всичко необходимо, за да е щастлив и вече не му трябват пари. Селак обаче си запази известна сума, с която да плати за операция за подмяна на тазобедрената му става, както и да построи светилище на Дева Мария.

Освен това, ако трябва да бъдем честни, да живее на остров за този човек може би не е най-добрата идея. Да, липсата на превозни средства може да бъде в полза на безопасността му, но ако се замислим, освен мотоциклети, само още един основен вид транспорт все още не го е запращал на косъм от кончината – лодките.

Но докато хората по цял свят са съгласни, че той е „Най-големият късметлия на света“, задето успява да запази живота си толкова пъти и печели от лотарията, самият Селак не е съгласен.

Никога не съм си мислел, че имам късмета да оцелея след всичките си срещи със смъртта. Мислех, че съм имал лош късмет, за да ми се случат въобще, но не можеш да кажеш на хората в какво не искат да вярват.

Явно Селак съзнателно променя начина си на живот, за да избегне още злополуки. В един момент той е поканен да участва в австралийска телевизионна реклама на Doritos. Макар първоначално да приеме работата, той бързо променя мнението си, защото не иска да тества късмета си отново като лети със самолет до Сидни, за да снима рекламата…

Фран Селак е роден през 1929 година и към днешна дата е все още жив.

 
 
Коментарите са изключени за Мъжът, които измами смъртта 7 пъти и след това спечели от тотото

Повече информация Виж всички