shareit

Любовницата на Рихард Зорге помага за предаването на атомната тайна в СССР

| от |

През 1989 г. полковник Урсула Кузчински се забелязва на гарата в Западен Берлин. Наричат я Агент Соня и британските шпиони смятат, че е една от най-леките жени на КГБ, които често обгрижват мъжката аудитория в разузнаването. Според автори като Майкъл Хартланд, тя е вкарана в разузнаването с помощта на нейния любовник Рихард Зорге. Истината обаче е, че никой не знае толкова много за нея и до днес целият ѝ живот остава мистерия. Приемете я за руската версия на Мата Хари – име, което стана твърде популярно в последните няколко години. През 1991 г. за първи път Кузчински публикува своите мемоари, при това на английски език, поканена е в Лондон, където дава интервюта.

Именно там споделя, че при първата си среща със Зорге е била вече бременна и се е притеснявала да не бъде разкрита от съветските агенти. Любовните връзки, както знаем, са строго забранени в света на шпионството, но въпреки това, чувствата не питат протокола. Всички я познават като г-ца Бъртън. В края на 30-те си години, тя е елегантна, чаровна и красива. Това е жена, която трудно би останала незабелязана от англичаните. Г-ца Бъртън е усмихната, поздравява всички и работи като пекар. Идва малко след Втората Световна война в страната и много бързо премахва своя акцент в произношението.

В последствие се омъжва и живее с трите си деца и мъж на име Лен. Има нормален и щастлив живот, красотата ѝ работи като най-доброто възможно прикритие. Какво има да крие? В дома си разполага с мощен радио трансмитер, който позволява директна връзка до Кремъл. Полковник Урсула Кузчински е кадър на Червената армия, произлиза от комунистически семейство, награждавана е някога от руското КГБ, преминава с лекота редица обучения и има най-различни разузнавателни мисии в Китай, Полша, Швейцария и накрая получава назначение за Великобритания. Урсула е немски евреин и изключителен опонент на нацистите, някога е проявила сериозен интерес към радио техниката, като това и отваря много врати. Обучавана е да бъде куриер, саботьор, да създава бомби и да локализира агенти и къртици в редиците на КГБ. По време на войната е един от съвършените агенти – кадър, който никой не може да замени. На британска територия има само едно назначение – да започне да търси информация за построяването на атомна бомба.

Кодовото ѝ име е Соня и в следващите години ще бъде на върха на верига от агенти, които стоят в дълбоко прикритие на територията на острова. Успява да се внедри в британската програма за разработка на атомно оръжие. От нейният трансмитер у дома, тя изпраща всичко, което се случва в лабораториите, тя е очите и ушите на КГБ, прикритият поглед, който не може да откриете никъде другаде. Според една статистика, подаваната информация от Урсула е помогнала за съкращаването на целия процес за разработка до 60%. Всеки ден, когато се качи на велосипеда си с голяма кошница, някоя друга книга за връщане в библиотеката и виден списък за покупки, тя е тръгнала на лов за информация. Представете си я като перфектната връзка между изтока и запада.

Ursula_Kuczynski

Майката под прикритие е играе на световната сцена и накланя везните в полза на СССР. Урсула е родена в Берлин през 1907 г. в семейство на либерални интелектуалци от еврейски произход. Отгледана е във враждебна среда и за жалост израства в Германия, която изразява своята ненавист към еврейското общество. За любовта си към танците и най-вече забранени танци като суинг, тя е често бита от полицията, което я променя завинаги. Някои от нейните биографи признават, че най-вероятно и тогава започва да гледа алтернатива, в която да се насочи. По това време комунистите също се радват на внимание. Младата еврейка бързо приема техните идеали и се отдава на идеята за промяна на света. Като младо момиче, никой не би могъл да я смята за секс икона и все пак успява да направи добро впечатление на силния пол, да го накара да изгуби ума и дума и след това да се върти на пръстче. Един такъв случай е нейният немски колега от университета – Рудолф Хамбургер.

Двамата се женят през 1929 г. и след университета се озовават в икономическата рецесия, която изобщо не търси архитекти. Предлага им се работа в Шанхай – град с амбиции да се превърне в следващия мегаполис. Освен желание за разрастване, развитие на търговия, там човек може да открие необятното поле на наркотиците, свободно разпространявани пороци и още много други. Бъдещата шпионка заминава на изток в една страна, която Мао ще нарисува един истински ад. Не може да повярва какво са направили комунистите, но и има възможността бързо да забрави. Получава луксозно жилище, всички привилегии на запада и винаги има хиляди хора, които да контролира за своите проекти. Шанхай е шпионска столица, в която големите риби си търсят протежета, следователно Урсула пристига на правилното място, в правилното време. Китайските шпиони следят чуждестранните комунисти.

Подземната мрежа от комунисти е започнала  да следи правителството. СССР забелязва онова разклащане на силите и бързо започва финансиране и подготовка за световна революция. По нейно нареждане се изсипва цяла армия от агенти под прикритие. На тази сцена присъстват американци и британци, като тяхната задача е да подават информация на всички. При пристигането си, архитектката признава, че се е почувствала като единственият комунист на теория, никога не е подозирала, че революцията може да бъде толкова агресивна, но покрай нея има и добри страни. Среща се с американската журналистка Агнес Смедли – поставена е в черния списък на Китай и често носи револвер в чантата си. Скоро Агнес ще я внедри в комунистическата мрежа. Един ден е призована да прибере мъж на около 35 години в дома си. Представят ѝ го като Ричард Джонсън.

Същият гост е красив, изпънат и чаровен. Има прилежно сресана черна косо, изключително дълбок глас и омайващи сини очи. Говори малко странно и с немски акцент, три от неговите пръсти на лявата ръка липсват. Истинското му име е Рихард Зорге, като във времето на срещата, той е любовник на Агнес. По това време е и един от най-големите съветски шпиони в Шанхай. Зорге задава само един въпрос дали Урсула ще подкрепи китайците в тяхната революция. Еврейката е не само съгласна, но и готова да подкрепи всяко друго начинание. До днес се смята, че Рихард е най-близко до копието на Джеймс Бонд – алкохолът и вниманието му към жените е идентичен, но основната разлика остава във факта, че първият е реален човек. Той е съвършеният шпионин, но и най-пропадналият тип в лично отношение. Разказват, че с нежна усмивка ще вкара всеки в леглото си и точно това се случва с Урсула. Запознава я с така нареченият шпионски жаргон, неговата възлюбена предава съобщения, след това започва да преписва кодове от машина на ръка и събира всички по-специални печатни издания, които включват политика, военна тематика, както и икономика.

Richard Sorge

Всичко това заминава в Москва. Известно време е отговорна за трафика на оръжия и освен пистолети и пушки, продължава да повишава арсеналът на съпротивата. Прикритието ѝ е зад маската на интелектуалка, която се среща с журналисти, офицери и бизнесмени – всички един съвършен източник на информация. Зорге ѝ нарежда започне да записва и всички клюки, Урсула изпълнява и понякога дори ги украсява, за да създаде още по-сериозна тактика за действие. Нейните гости винаги успяват да си развържат езика, а и не може да се отрече, че тя знае как да прави приеми с много алкохол и наркотици, докато тя самата циркулира напълно трезва.

Скоро руският шпионин ще ѝ даде кодовото име Соня, с което ще остане завинаги. Шпионският живот ѝ харесва, тя е очарована от идеята да живее в тръпка и приключения, да се запознава с най-дълбоките тайни, нейният съпруг Руди вече е и баща, но никой не знае кой е оригиналният татко. С повишаването на семейството, опасността става само още по-висока. Ангажиментите като гледане на дете и домакинска работа, както и криенето на афера, започват да тежат. Едно от двете трябва да се пусне и Урсула избира това да е бракът. В един момент се прибира у дома и започва да трепери от напрежение, нейните другари са арестувани един след друг в Шанхай. Секретната китайска полиция не показва милост, напада тайните квартири, но никога не застава на прага на Зорге.

След този момент винаги има куфар, в който да пази документи за напускането на страната. Признава на своя съпруг, че е шпионин, но това не помага особено. След две години под прикритие, младата агентка получава своето ново амплоа. Започва да преминава обучения за издържането на разпит, а те не са най-приятното изживяване. Доброволно се подлага на всички мъчения, които китайските агенти могат да ѝ предложат, но никога не се пречупва. Агент Соня получава все по-високи позиции в Москва, нейният учител се гордее с нея. Един ден получава телефонно обаждане от Рихард, който се сбогува с нея и заминава обратно в Москва, най-вероятно няма да се връща повече в Китай. Тя самата не подозира, че повече няма да се видят, но винаги го помни като един от най-красивите хора, с които е имала честта да се срещне. Шанхай започвал да изглежда като загубена битка и с това се настанява разочарованието. По същото време Хитлер започва да набира скорост, властта се променя в Германия и комунистическите шпиони там нямат много  големи успехи. Агент Соня знае само, че нейният брат и баща са се скрили.

По това време в Москва се пише нейното назначение, Зорге е дал много точно описание за своята любима. Събеседник в този момент е Ян Берзин – директор на 4-то управление на Червената армия. Именно той се смята за създателят на цялата световна мрежа от агенти, които работят от всяка столица по света. Немската еврейка получава повиквателна за преминаване на обучителен курс в Москва – времето е 6 месеца. Точно това ѝ подсказва, че това е краят за нея и семейството ѝ. Събира багажа си, не оставя никакви следи и просто ги напуска – така е било наредено. С пристигането си в главното управление, започва обучаване в радио предаването, сглобяването и технологията на трансмитерите. Покрай технологията има и бърз курс за Марксизъм и Ленинизъм, те са само едно сериозно допълнение от страна на бойни  изкуства, саботаж, обработка на експлозиви и още много други. Във всичко това, новата агентка се справя блестящо.

Ruth Werner. *15.05.1907-07.07.2000+ Agentin des sowjetischen Militärnachrichtendienstes GRU

Преминаването на този курс я прави и една от най-опасните жени на планетата. Освен политическата идеология, тя самата признава, че е избрала този път с желание да се развива и докаже. Амбицията и тръпката от риска, който се прокрадва на всяка крачка, това я държи жива. След обучението си заминава за Манджурия – китайска зона под японска окупация. С нея е прикрепен Йохан Патра с кодовото име Ърнст. Двамата трябва да се преструват на семейство, което не било толкова трудно. В тази точка новата агентка работи по доставка на експлозиви и радио предаватели. Връзката между тях е факт, но когато Москва я призовава обратно, тя напуска, без да споделя, че е бременна от него. Изпратена е в Данциг, където трябва да помага на съпротивата и да саботира немски подводници в завода. В това назначение разбира, че е наградена с най-високия орден на Съветската армия. Връща се обратно в Москва и преминава един опреснителен курс.

Следващото ѝ назначение е в Швейцария, където прекарва доста време, за да стигне до най-високото ниво на агент. Работата ѝ е да рекрутира шпиони, които да вкарва директно в Нацистка Германия, а чрез тях изпраща информацията директно на Москва. Покрай нейната дейност открива и британски комунисти с желание да помагат. По това време Швейцария иска много бързо да запази своя неутралитет и започва да гони чужди агенти един след друг.

През 1949 г. вече е установила връзки с така наречените Атомни шпиони и след като дава необходимата информация, бърза да се заеме с други задачи. Успява да постави свои агенти в Британската авиация, Британската флота и още много други. Използва дори брат си и баща си за предаване на информация от Германия (след войната се намират там) и така до Москва. През 1947 г. е била посетена няколко пъти от МИ5 и всеки път ги отклонява, както и разбива техните подозрения, че е съветски шпионин.

След като избухва първата демонстрационна съветска бомба, британското разузнаване започва да гледа много стриктно кой точно може да е подал информацията. Агент Соня никога не е прикривала своите убеждения, но и никога не е получавала толкова внимание от армията. През 50-те години на миналия век е изправена на съд. Осъзнавайки, че скоро ще се озове на бесилото, бяга от Англия и след близо 2 десетилетия от нейния роден град. По това време партньорът под прикритие признава, че двамата са работили за съветското разузнаване. С това приключва официалната ѝ кариера, но години по-късно започва да разказва своята история за шпионските години, Рихард Зорге и още много други. Урсула умира през 2000 г., разказвайки една от най-вълнуващите шпионски истории в света.

Снимки: GettyImages, Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Любовницата на Рихард Зорге помага за предаването на атомната тайна в СССР

Повече информация Виж всички