shareit

Лудият „плоскоземец“ Майк и неговата ракета

| от |

Откакто направи впечатляващата си каскада – скок на 30 метра с лимузина Линкълн Таун Кар през 2002 г. – Майк Хюз изгражда репутация на смелчак. Хюз получил прякора Лудия Майк заради лудите си идеи, колоритен характер и странните теории, които следва.

Най-нестандартната му теория е, че Земята всъщност е плоска. И това ще му струва живота.

Lincoln Town Car

Lincoln Town Car

За да докаже теорията си за плоска земя, той прави план да стигне до така наречената линия на Карман – границата на около 100 километра над земната повърхност, където официално е края на земната атмосфера и началото на космическото пространство.

Последните мигове на Хюз жив в домашната му ракета са заснети от журналиста на свободна практика Джъстин Чапман, който присъства по време на изстрелването. Във видео, публикувано от Чапман в Twitter, може да се види зелен парашут, който се изпуска от ракетата веднага след излитането. Мини ракетата Хюз изчезва над облаците, но секунди по-късно се появява отново и се разбива в земята.

„Когато ракетата падаше към земята и той не пусна трите други парашута, които имаше в ракетата, много хора изкрещяха и започнаха да ридаят“, казва Чапман за ужасната катастрофа. „Всички бяха смаяни, когато се разби, и не знаеха какво да правят.“

Смъртта на Хюз е потвърдена от Уолдо Стакс, дългогодишен сътрудник на каскадьора и представител на The Science Channel, който е част от Discovery, и следеше операцията на Хюз за новото им шоу „Homemade Astronauts“.

„Нашите мисли и молитви са с неговото семейство и приятели му в този труден момент. Мечтата му винаги беше да направи това изстрелване и Science Channel беше там, за да хроникира неговото пътуване“, се казва в съобщение на телевизия. Катастрофата се случва близо до град Барстоу, Калифорния. Хюз е на 64 години.

Все още не е ясно дали неизправността на парашута е причинила повредата на ракетата. Хюз бе опитал поне още една подобна ракетна каскада, преди 2018 г., когато астронавтът любител успява да достигне около 580 метра в небето. Той очевидно остава жив след опита и кацна обратно на Земята този път с работещ парашут.

„За три часа светът спря“, казва Хюз за опита си в разговор с фенове.

Според Джеймс Ван Лак, бивш висш служител в Службата за комерсиални космически превози към Федералната авиационна администрация, който помага на Хюз законно да извърши своите изстрелвания на ракети, генералният съвет на агенцията определя, че тъй като ракетата на Хюз използва рампа като основна задвижваща система, т.е. каскадът му не отговаря на законовата дефиниция за „изстрелване на ракета“. Това позволява на каскадьора да избегне сложните мерки за безопасност, необходими за подобни дейности.

Първата самоделна ракета на Хюз през 2018 г. привлича много медийно внимание, а последната му каскада става повод за създаване на документален филм, озаглавен „Rocketman“. Хюз често използва вниманието около смелите си проекти, за да говори колко плоска е земята.

„Когато съм горе, очаквам да видя плосък диск“, казва Хюз пред CBS News месеци преди полета през 2018 г. „Нямам някакво верую. Ако е кръгла или топка, ще сляза и ще кажа: „Ей, момчета, моя грешка. Топка е.“ Пред Асошиейтед прес той казва: „Вярвам ли, че Земята е с формата на фризби? Вярвам, че е… Знам ли със сигурност? Не. Ето защо искам да се кача до космоса.“

Въпреки че ексцентричният каскадьор никога не се е срамувал от убежденията си за Земята, искреността им е била поставяна под въпрос в миналото. Някои казват, че Хюз целенасочено е използвал конспирацията за плоската земна, за да привлече публичното внимание към своите каскади и че той всъщност не вярва в самата теория.

В деня на фаталния инцидент на Хюз, представител на връзките с обществеността казва пред BuzzFeed News, че репутацията му на плоскоземец е просто фасада, за да му помогне да събере пари за своите проекти. „Използвахме плоската Земя като PR. Точка.“ – казва Дарън Шустър. „Той беше истински каскадьор десетилетия преди последния няколко проекта с ракети. Плоската Земя ни позволи да получим толкова много публичност, че продължихме да я ползваме! Знам, че не е вярвал в плоската Земя.“

Интересното е, че в промо клип за предстоящата си поредица, публикувана на уебсайта на Discovery, Хюз говори за това защо смята, че мисията му сам да излезе в космоса е важна, но не споменава за конспиративната теория.

 
 
Коментарите са изключени