shareit

Лорета Веласкес, която се престори на мъж, за да се бие редом със съпруга си

| от |

Животът на Лорета Жанета Веласкес е живот на приключения, обрати и завои. Тя е родена в началото на 19 век, а когато идва време за Гражданската война в САЩ по-късно, тя се маскира и се бие като мъж войник от Конфедерацията по време редом със съпруга си. По-късно пише книга, която подробно описва живота й с истории за конкретни събития. Оттогава претенциите и твърденията й са поставени под въпрос, но именно тази мистерия допринася за аурата около Лорета Жанета Веласкес.

First Battle of Bull Run Kurz & Allison (cropped)

Ранен живот

Лорета твърди, че е родена на 26 юни 1842 г. в Хавана, столицата на Куба. Тя е най-малкото от шест деца, баща й е служител на испанското правителство, а майка й има френско и американско потекло, като дъщеря на богат американец и френски морски офицер. Баща й притежава плантации както в Мексико, така и в Куба. Той се оттегля от работата си в Куба и се мести заедно със семейството в голям имот в Тексас, който по това време е част от Мексико. Малко след пристигането им започва мексиканско-американската война, която предизвиква дълбоко вкорененото негодувание на баща й към САЩ. Той се присъединява към мексиканската армия и се мести пак със семейството си в Уест Индис, за да е по-далеч от опасност.

Имуществото им, което не е унищожено от войната, е предадено на САЩ като част от споразумение за прекратяване на конфликта. Естествено, баща й няма да живее под управлението на Щатите и затова се преместват за пореден път – в Пуерто де Палмас, Мексико.

Тук той прави състояние от търгувия.

Като част от възпитанието си, Лорета е обучавана от английска гувернантка и прекарва известно време в Ню Орлиънс. Семейството й гарантира, че тя е отгледана като културна жена и с правилното отношение, очаквано от младо момиче по онова време. В крайна сметка семейството й я урежда да се омъжи за младо испанско момче; наличието на любов един към друг не е взето под внимание.

Лорета обаче има интерес за приключения и иска повече от живота, отколкото да прави това, което се очакваше от нея. Тя разклаща връзката със семейството си , като бяга с офицер от американската армия на име Джон Уилямс. Понеже не може да се върне при семейството си, Лорета се мести със съпруга си, като се присъединява към него, когато той е командирован на различни места.

Те имат три деца заедно, но губят всички трагично още в ранна детска възраст. Тази ситуацията обаче я мотивира да продължи приключенския живот, който винаги е искала.

Abraham Lincoln by Mathew Brady, 1860

Гражданската война в Америка

Когато Гражданската война започва през април 1861 г., Уилямс преминава от армията на САЩ в армията на Конфедерацията. Виждайки страхотна възможност за приключения, още повече редом до любовта си, Лорета предлага да се присъедини към съпруга си във войната, преоблечена като мъж. Уилямс обаче не е никак съгласен с плана.

Не приемайки „не“ за отговор, Лорета изчаква съпругът й да замине за войната, след което се сдобива с две униформи на Конфедерацията и променя името си на Хенри Т. Буфорд. Тя прекарва четири дни, в които успява да набере 236 мъже от Арканзас и ги завежда при съпруга си в Пенсакола, Флорида.

Уилямс е впечатлен и позволява на Лорета да се присъедини към него. Но отново щеше да ги застигне трагедията. Уилямс е убит при инцидент по време на тренировка с хората си.

Вече овдовяла, Лорета вече не желае да бъде с новобранците си и се насочва към Вирджиния, където ще усети за първи път битка. Тя участва в Първата битка при Бул Рън, която завършва с победа на Конфедерацията.

След битката тя се разочарова от лагерния живот и отношението към врага от ръцете на своите другари, така че захвърля мъжката си маскировка и се насочва към Вашингтон. Там тя ще поеме ролята на шпионин на Конфедерацията, научавайки тайни от стар приятел на Уилямс от Съюза . По време на престоя си във Вашингтон Лорета твърди, че се е срещала с президента Ейбрахам Линкълн.

Тя се връща на юг, като отново облича мъжката си униформа и се бори в обсадата на Форт Донелсън. Ранена е в битката, но маскировката й не е разкрита. Когато по-късно е ранена отново, от невзривен снаряд, лекар открива, че тя всъщност е жена, което я кара да избяга.

През останалата част от войната тя продължава приключенията си, като облича маскировката си между шпионската ангажименти, и се омъжва за офицер, който скоро обаче умира. В един момент Лорета дори е наета да издирва себе си…

След войната

След войната Лорета възстановява контакта с брат си и обикаля Европа с него, преди да се върне в САЩ. Омъжва се още два пъти и ражда син.

Тя публикува книга през 1876 г., в която подробно описва приключенските си подвизи. В интродукцията на книгата казва, че не я е пуснала, за да печели от войната, а за да се грижи за детето си. Почти веднага след публикуването й автентичността на нейното съдържание е подложена на критики. Дори днес се водят дебати за това колко, ако въобще има такива, от твърденията твърденията на Лорета наистина са се случили. Смята се, че някои подробности в книгата са твърде точни за някой, който не е бил там, докато други, които са били на места, които тя твърди, че е посещавала, отричат ​​присъствието й.

Истината за живота на Лорета вероятно никога няма да се разбере, но това произвежда само още мистерия и емоции за нас.

 
 
Коментарите са изключени за Лорета Веласкес, която се престори на мъж, за да се бие редом със съпруга си

Повече информация Виж всички