shareit

Линда Ловлейс – легендата преди Мия Халива и Лиса Анн

| от |

Най-вероятно не е трудно да получим отговор на въпроса: коя е Лиса Ан? Не е трудно да попитаме и коя е Мия Халифа, все пак розовата индустрия винаги е създавала звезди, които с напредъка на технологиите и достъпа до филмите, може да стане по-известна и от личност, издигнала се до висотата на елитните актриси. Нека тогава зададем един друг въпрос: коя е Линда Ловлейс? Като една от най-известните порно актриси от 70-те години на миналия век, тя не просто успява да привлече светлината на прожекторите, но и да бъде отговорна за редица скандали. За много критици, тя е совалката, която ще изтегли индустрията от блатото и ще я постави точно там, където се намира днес.

Нейната главна роля във филма „Deep Throat“ – един от първите и колосално успешни порно филми – успява да даде точно онова, което повечето режисьори не са имали – красиви актриси. Пускането на филма става в епоха, когато ограниченията и законите са наистина драконови, а кино салоните за излъчването на подобни кадри, са твърде малко. Разбира се, можем само да подозираме какво са правили зрителите по това време, но нека не изпадаме в тези подробности. Звездата на тази лента е Линда, която не само печели вниманието на мъжката аудитория, но и много скоро се превръща в най-голямото противоречие изобщо. Защо прожекцията е в кината? Интернет все още не съществува.

Linda Lovelace In 'Deep Throat'

Твърди се, че продуцентите са били подкрепяни от мафията, някои от първите зрители са хора като Франк Синатра и вицепрезидента Спиро Агню. Изчисленията показват, че сумата е приблизително 600 милиона долара, а това е повече от голям успех. Разбира се, няма смисъл да говорим за анализ на актьорската игра, различното тук е, че всеки герой има история, самият филма има нещо повече от самите порнографски сцени. Тук Линда се превръща в звезда, но никой не подозира, че за участието си взима сумата от 1250 долара – доста несправедливо, ако трябва да бъдем честни. Коя обаче е тя? Родена е Линда Сюзън Борман и на 10 януари 1949 г. проплаква за първи път в Бронкс, Ню Йорк. Баща ѝ е полицай и рядко се прибира у дома, майка ѝ е сервитьорка в близкото заведение и често налага детето си. Освен всичко останало, религията е вечен спътник у дома.

С други думи, Ловлейс може да се смята като типичното клише на порното – агресивни родители и религия, която рано или късно избива в една много по-различна посока, а ако попитаме феновете ѝ – правилната. Линда посещава редица католически училища и веднага след това изгражда една жестока стена между себе си и околните, а това носи и прякорът „Мис Свещена“. На 16-годишна възраст семейството ѝ се мести във Флорида. Там успява да намери някакви приятели, но на 19-годишна възраст успява да се отдаде на партньор и да започне малко по-активен полов живот, като една година след това дори ражда дете.

До днес няма много информация за първото ѝ дете, но се знае, че го е дала за осиновяване, като самото изпълнение е безумно глупаво – подписва документи, на които не обръща внимание и скоро социалните си свършват работата. След това се прибира обратно в Ню Йорк и се записва в компютърно училище с надеждата, че ще може да си намери по-добра работа в бъдеще. Надявала се, че когато има време и пари ще може да си отвори магазин, но една катастрофа я оставя дълго време на легло и е принудена да се върне обратно при родителите си. И един ден, докато стои на басейн и си почива, собственикът Чък Трейнър я забелязва, той е нейният бъдещ съпруг, мениджър и сутеньор в бъдеще.

Linda Lovelace In 'Deep Throat'

Тогава жената е на 21 години и бързо е впечатлена от човек, който притежава свой собствен бизнес. Чък е джентълмен, не само и предлага цигара, но може да я повози в лъскавата спортна кола – очевидно това е било необходимо на красавицата, за да признае, че след няколко  седмици е влюбена. Малко след това става Чък разкрива своята дарба да притежава всичко и всички и започва да я потиска доста активно. Неговото желание е да я превърна в актриса или проститутка, за да му носи приходи. Ловлейс по-късно ще признае, че съпругът ѝ дори използвал хипноза, за да я накара да се отдаде на сексуалната революция. След това я пуснал в розовата индустрия.

Именно Чък сменя и името ѝ на Ловлейс. Двамата започват да работят заедно, като трябва да знаем, че Лиса върши всичката работа, а новият мъж прибира парите. Местят се в Ню Йорк и разбират, че Лиса имала типичната визия на съседското момиче – невинна и нежна, но същевременно сексапилна. Точно това търсели и клиентите и следователно Трейнър вече имал пари за много повече от спортна кола. Скоро дамата се снима в кратки филмчета. Красавицата не искала да участва, но Чък я заплашвай с оръжие, точно по същата причина се съгласява да се омъжи за него през 1971 г.

Linda Lovelace At Lords Cricket Ground

Двамата се срещат с режисьора Джерард Дамиано на суинг парти. По това време режисьорът вече е направил няколко софтпорно сцени, но искал да опита да се развие повече и Линда се оказва правилният човек за главната работа. След няколко месеца сценарият е написан и скоро се пуска първия пълнометражен порно филм. Не можем да кажем, че е върхът на кино изкуството – главната героиня твърди, че има клитор в гърлото си, но пък не трябва да забравяме, че порното никога не се е смятало за върха на филмовата критика. Дамиано плаща едва 22 500 долара за изпълнението, като взима заеми от малко по-сенчести фигури. Платените 1250 долара от филма са взети веднага от съпруга, тоест най-добрата актриса не получава абсолютно нищо.

Медиите обаче ликуват, няма човек, няма издание, няма радио шоу, което да не говори за този филм, дори Хю Хефнър започва да проявява интерес и я кани като почетен гост в своето имение. Някои критици започват да говорят и фокусът се движи в посока на омекотяване на самата идея. Битката за свалянето на стигмата от цялата индустрия. Кметът на Ню Йорк – Джон Линдзи не може повече да издържа на критиките и го забранява през 1973 г. Резултатът е само още повече интерес и още повече продадени билети. Същата година излиза и историята на Ричърд Никсън – „Watergate“. По това време двама журналиста – Боб Уудлорд и Карн Бърнстийн ще нарекат изпълнението „Deep Throat“. По това време Линда наистина е звездата, но със сигурност не е щастлива, даже напротив. Порното не е единственият интерес, който привлича медиите в живота ѝ, скоро всички се интересуват от личния такъв, а той е пълен батак. През 1974 г. е арестувана в Лас Вегас за притежанието на кокаин и амфетамини.

Actress Linda Lovelace in Love Scene

Същата година приключва и връзката с въпросния насилник. Открива друг продуцент на име Дейвид Уинтърс, който ѝ помага да влезе в комедиен филм с името „Линда Ловлейс за президент“. Лентата излиза през 1976 г. и няма никакъв успех, а и не е порно. Ловлейс напуска режисьора си и Холивуд. Решава да приеме отново християнството и се мери за строителен работник на име Лари Марчиано, като на него ражда две деца до 1980 г. През същата година пуска своята автобиография и разказва съвсем различната история на всичко, което се е случило в живота ѝ. Публиката най-накрая разбира, че дамата никога не е била някаква много специална и волна нимфетка, а жена в плен на своя съпруг. Същият често ѝ казвал, че ако не го слуша, скоро ще бъде поредната мъртва проститутка на улицата.

Публиката отново печели вниманието, докато самият Трейнър признава, че само е удрял своята съпруга, но участието ѝ в порното било по нейно желание. В същата книга откриваме, че дори не е играла никакви роли в Deep Throat, а е била изнасилвана пред камера. Точно по тази причина я питат защо се е усмихвала и тя признава „Беше въпрос на избор – усмивка или смърт.“. Малко след това променя името си и става анти-порно активист. Феминистките също я подкрепят и започват да повдигат глас по темата. През 90-те години същата дама ще бъде на порно конвенции и ще подписва копия на единствения си филм, следователно не е много против, ако има повече долари. През 1996 г. се развежда със своя съпруг. През 1997 г. признава в интервю, че не се срамува от нищо и се радва, че е оцеляла,  всичко останало няма много значение. През 2003 г. отново катастрофира, като този път е фатално. Няколко седмици лекарите се опитват да я спасят, но без успех. На 22 април е изключена от машината за командно дишане и умира.

 
 
Коментарите са изключени