shareit

Кой е истинският МакКой – историята все още няма отговор на тази загадка

| от |

През 1993 г. Холивуд пуска филма „Истинската МакКой“ и разказва историята на Карън МакКой – бивша банкова обирджийка, която за пореден път е въвлеченва в извършването на нов обир. Заглавието наистина грабва вниманието на публиката и поради простата причина, че този термин присъства много преди филма и се разпространява като история и дори разполага с мистичен фолклор.

Името МакКой се среща в редица истории и през годините мнозина са се опитали да открият първоизточника. Една забавна страна е, че почти всеки човек има своя версия и твърди, че както МакКой, така и тя самата е легитимната и първата. И до днес обаче липсва неупровержимо доказателство. Днес терминът влиза в употреба, за да маркира оригиналността на определен продукт или услуга. Споровете продължават да се водят, за произход можем да открием разнообразни истории, с които ще се запознаем в следващите редове:

Един от възможните МакКой в историята може да бъде Илайджа Джей. Роден е през 1844 г. и прекарва целия си живот като един от значимите изобретатели в САЩ. На негово име са записани повече от 57 патента, като сред тях присъстват постижения като смазването на парния двигател. Илайджа се ражда в Канада, но семейството му се мести в САЩ, докато е още на 3 години и така получава американско гражданство. Продължава образованието си в Единбург през 1859 г. и се дипломира като механен инженер. Вниманието към двигателите не става по негов собствен избор, когато пристига в Мичиган, той не може да си намери никаква друга работа, освен като пожарникар или смазочник в железницата.

 

Elijah_McCoy

Снимка: By Rights Held by: Ypsilanti Historical Society – Copyright: Creative Commons (Attribution, Non-Commercial, Share-alike), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55717775

Работата по смазването на двигателите му се сторила доста глупава и много скоро решил да спести заниманията си като добави автоматичен лубрикатор на масло, а през 1872 г. успява да го патентова. Оказва се, че присъствието на това изобретение направило двигателите по-бързи и по-здрави. Впрочем около 50 от неговите патенти са насочени именно в тази посока и всичко започнало с предизвикателството за пестене на време на работната позиция. Едно от изобретенията е домашна напоителна система за градината. Фразата за „Истинският МакКой“ идва с желанието на машинистите да се инсталира системата за капково смазване на двигателя. Когато започва да се произвежда и копира, редица машинисти настоявали да се сложи „Истинската система на МакКой“ и според мнозина терминът е останал дълго след това, визирайки качествен и ефективен продукт.

Друго интересно предложение за истинския МакКой идва от алкохолния свят на Великобритания. Според някои източници около 80-те години на XIX век можем да открием доста почитатели на алкохола, най-вече в Шотландия. Те искали да открият възможно най-високото и качествено уиски. Имайки предвид, че името е често срещано, най-вероятно можем да допуснем, че сред пивоварите се е срещал един майстор, който можел да произведе шедьовър. Това привличало клиенти и много скоро всички търсили истинския МакКой в бутилка. Историците смятат, че когато заселниците тръгнали към новия свят, те продължили практиката с уиски и в последствие продължили да издирват майстора и името като сертификат за качество.

Историята може да има и друга посока, особено ако насочим вниманието си към спорта и Норман Шелби. Той се ражда през 1872 г. в Москва, Ръш Каунти, Индиана – очевидно в този район са се заселили редица руснаци, които помогнали за кръщаването на местността. Това обаче не означава, че Норман има каквато и да е руска връзка, той е американец. Интересен факт е, че в последствие сменя името си на Чарлз „Хлапето“ МакКой и с появата на неговия емблематичен тирбушонов удар. Най-вероятно сте забелязали, че когато боксьор хвърля прави удари, той може да завърти ръката си като отвертка и с това да повиши значително силата на удара си. Това била иновацията, която „Хлапето“ добавил. Според историята, той е бил изключително техничен и премерен боец, който бързо можел да неутрализира абсолютно всеки на ринга.

 

KidMcCoy

Снимка: PD-US, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=1969951

Спортната му кариера има изиграни 100 боксови срещи, 79 победи, 59 от тях с нокаут, 7 загуби, 10 равенства и 4 боксови срещи, които не се случват. Историята има продължение. Една вечер МакКой пиел в бар, когато един от местните хулигани решил да се блъсне в него. Макар и боксьорът да не обърнал внимание, приятелите на хулигана му казали да внимава, защото това е „Хлапето“ МакКой. Героят не повярвал, предизвикал професионалиста и бързо получил редица тежки удари. Когато успели да го свестят, той споделил, че това е истинският МакКой и никога повече не подложил думите на съмнение.

Макар и вече да споделихме, че МакКой се среща в алкохолните среди, според мнозина, той е бил рекламен слоган в Единбург през 1870 г. Идеята за „real Mackay“ дошла от името на компанията „G. Mackay and Co“. Съответно съчетанието на двете довело до раждането на „McCoy“. Някои историци откриват в различни антикварни магазини и буркани за сладки, чийто капачки са брандирани по същия начин и смятат, че именно тази марка е накарала името да бъде толкова често срещано.

Съществува и легендата за две фамилии в планините на Вирджиния – Хатфийлд и МакКой. През XIX век омразата между тях била толкова голяма, че мнозина чували само легендите за враждата дори и извън окръга. Битката за надмощие продължила няколко поколения, регистрирани са редица смъртни случаи и накрая държавата била принудена да се намеси, за да изглади отношенията. Това до някаква степен успяло да сложи край на проблемите и битката приключила.  Семействата да продължават свещената си битка, но с много по-малко насилие. Интригуващият момент обаче идва по друга линия – в историята остава само фамилията на МакКой и се използва като сертификат за автентичност. По-забавното е, че голяма част от всички жители в зоната ще потвърдят, че те са истински МакКой, макар и затова да няма никаква гаранция.

Можем да попаднем и на легендата за гробар в долната част на Манхатан, който по никакъв начин не обслужвал и не приемал клиенти. Историята на този истински МакКой е обвързана с добре създаден параван за алкохол, който служил дълго време на жадните в сухия режим. Има и друга история, че МакКой е бил най-вероятно един от най-добрите доставчици, както на уиски, така и на ром, като за второто се говори, че питето е товарено директно от пристанището.

Практически става доста трудно да се открие истински МакКой, историите са много повече, отколкото можем да подозираме, но пък трябва да признаем, че всяка една от тях е достатъчно увлекателна и изборът остава единствено и само за читателя. Впрочем, ако някога чуете, че това е истински МакКой, може да бъдете сигурни в качествата на продукта. Името остава и се използва и до днес.

 
 
Коментарите са изключени