shareit

Ким Пийк – човекът, който помнеше всичко

| от |

Почитателите на киното най-вероятно си спомнят филма „Rain Man“, в който Дъстин Хофман изиграва един много интересен и впечатляващ персонаж, роден с аутизъм и невероятната дарба да запомня абсолютно всичко в детайли. Аутизмът е заболяване, което все още не можем да разберем, но поне имаме медицински доказателства, че същата не се причинява от ваксини, както мнозина често спекулират, за да спечелят някаква публичност. Истинският човек, вдъхновил тази история, се нарича Ким Пийк. Неговата дарба и любов към числата може да се забележи веднага.

Той бързо ще каже колко точно са падналите кибритени клечки по земята, може да помни всичко в изключителни детайли и това е само малка част от неговите качества. Това е един от малкото хора, за които можем да споделим, че се раждат като гении. В мозъкът му липсва връзката между двете полукълба и колкото повече расте Ким, толкова по-интересни качества започва да демонстрира. На 2-годишна възраст е способен да събере повече информация, отколкото всеки един човек на зряла възраст. Разполага с невероятната дарба да чете книги, като големите му отнемат около час и запомня абсолютно всичко, което можем да си представим. Една от причините е, че може да чете две страници едновременно – по една за всяко око.

И както се досещате, Ким прекарва голяма част от времето си в четене, поради простата причина, че му е приятно и също така за кратко време може да се впусне в някои от най-величествените истории, които сме виждали. Не е необходимо много време и той придобива статута на ходеща енциклопедия, като за разлика от Wikipedia, той е много по-точен и фактологичен, а и мнозина са склонни да повярват именно на него. И не само любопитните факти са негова страст, когато попитате Ким за локация, той ще бъде по-добър от всяка една навигация, предоставяйки точна информация за метри, пресечки, покрай какво ще минете и още много други. Достатъчно е само някога да е погледнал картата и вече е запечатана в съзнанието му. Една интересна дарба, която този човек притежава е обвързана с календарите.

Достатъчно е да му предоставите дата от календара и той ще ви каже точно кой ден е бил тогава. Ето защо и често се забавлявал, споделяйки на аудиторията в кой ден точно е роден и какви са важните събития, които са се случили в същия ден. Каква е причината Ким наистина да помни всичко, до което се докосне? Учените не са много сигурни, но единственото, което могат да предложат е липсата на тази интересна връзка в мозъка, която очевидно позволява всяка една информация да се събира по-бързо и никога да не се забравя. Това не означава, че същият човек не може да живее пълноценно, просто извлича редица позитиви и е успял да превърне мозъка си в една от най-бързо работещите бази данни в света. И както винаги се случва, когато човек има една дарба, друга може да бъде отнета. Както знаем, хората с по-слабо зрение имат много по-развит слух, а при Ким, неговата памет отнема нещо друго – интелектуалното развитие.

Макар и да помни изключително много, уменията му в математиката и по-точните науки, са много слаби. Можем да си представим, че човек, който носи информацията на няколко библиотеки ще унищожи всеки IQ тест, но в неговия случай, успява да достигне едва нивото от 87. Нормалният човек трябва да влезе в линията между 90 и 110. Ким не успява да се научи да върви до 4-годишна възраст, не знае как да закопчва ризата си и често има нужда от помощ, защото в някои от основните действия среща изключителни трудности. Неговият баща – Фран, прекарва много време в грижа за сина си и му помага за извършването на някои от основните операции, в които среща някои особени трудности.

През 1984 г. Ким се среща със сценариста Бари Мъроу, който след срещата е толкова впечатлен, че започва да пише сценарий за този странен и много различен човек, а в последствие същият филм кара и редица учени да започнат да правят най-различни изследвания върху човека. Всеки иска да разбере каква е основната причина за това състояние, може ли Ким да допълни знанията си и да ги използва, справяйки се сам в света, като помага за развитието на някои от най-добрите медицински експерименти. За жалост никой не може да помогне и дори да даде разумно обяснение, самият Ким е феномен, с който медицината не може да намери отговор. Въпреки ниското интелектуално ниво, онези, които го познават, биха признали, че същият може да промени живота им в рамките на 5 минути. Не са необходими повече.

Един любопитен факт, е че във филма ще видим как главният герой влиза в казино, започва да брои карти и печели, но истината е, че Ким никога не прави това. Като малък е прочел книга за казината и упътване как да бъдат разорени, но смятал, че неговото състояние разваля цялото удоволствие и няма да бъде етично да влезе и да използва дарбата си за печалби. Ким умира през 2009 г. от сърдечен удар, но носи със себе си един от най-важните предмети, които някога е получил – златният Оскар, който сценаристът му подарява, след като печели наградата.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени