Кийт Флинт, който запали огъня

| от chronicle.bg |

Годината е 1995, а мястото Гластънбъри, Англия. На сцената на популярния Glastonbury Festival излизат The Prodigy. Публиката е в шок от това, което вижда – косата на Кийт Флинт е боядисана в розово, очната му линия е много по-изразена, а пиърсингите на лицето му са повече. Той излиза на сцената в голяма прозрачна гумена топка.

Кийт Чарлс Флинт е роден на 17 септември 1969 година в Редбридж, Лондон, Англия. В средата на 70-те години Клайв и Ивон Флинт заедно със сина си се местя в Есекс. По-късно той напуска училище и отива да живее в Брейнтрий, където случайно се запознава с Лиъм Хоулет в местен рейв клуб.


Вижте тази публикация в Instagram.

Your Romanian travel rep ! #theprodigy #notourists #fuckyouholidays pic by #feze

Публикация, споделена от The Prodigy official (@theprodigyofficial) на

Семейството на Кийт е проблемно и баща му го гони от вкъщи.

Музикантът никога не е искал да преследва кариера, има лоши оценки в училище и никакви способности, След като напуска дома си, прекарва известно време в Израел като търговец. След като се връща във Великобритания, живее в Брейнтрий заедно с приятели, един от които е и Шарки – единственото момче член на групата. Тя е танцьорка и за първи път се появява с The Prodigy в началото на 90-та година, на първото им участие. В края на същата година обаче Кийт получава възможност да сключи звукозаписен договор – това не се харесва на Шарки и тя напуска.

the_prodigy-sharky_2

В този период Кийт си пуска дълга коса и се облича с афганско палто. Това му изкарва прякора Шийпдог (sheepdog – овчарско куче, от англ.) Той често посещава The Barn, нощен клуб в Брейнтрий, където усъвършенства танцувалните си способности, с които го знаем. Неговият приятел Лирой, с когото се запознават в клуба, също танцува, но предпочита по-бавните движения за разлика то бързия стил на Кийт. Двамата правят чудесно дуо и Шарки често се включва в танците заедно с тях.

Лиъм Хоулет е местен диджей, с когото Флинт се запознава и който му дава касетка с диджейски сет заедно с няколко авторски неща от страна Б. Когато Кийт и Лирой чуват материала на Лиъм, остават вцепенени. Те искат да започнат сценичен проект заедно с него колкото е възможно по-скоро – той ще е в центъра на представлението, на пианото си, а те ще танцуват. Лиъм се съгласява, но казва, че ще им трябват вокали. Така в деня на първото им участие реге изпълнителят Максим Риалити се присъединява към групата.

Prodigy

Кийт става най-популярният и разпознаваем член на групата като е наричан и „фронтмен“ след като изпълнява вокалите за емблематичната „Firestarter“ от 1996 година, Той обаче отрича тази позиция, която той отрича. На сцената той е цял спектакъл – крещи, танцува и се „изразява визуално“, както той сам казва.

След албума „Experience“ Флинт започва еволюцията на имиджа си. През 1994 на музиката от „Music for the Jilted Generation“ той носи очна линия на сцената. През 1995 обаче в Гластънбъри нещата са различни. В края на годината плъзват слухове из Брейнтрий, че Кийт е записал нови вокали за ново парче на The Prodigy с името „Firestarter“. След премиерата на песента в Есекс следват още участия в цяла Великобритания, на които Кийт се показва с обръсната посредата на два гребена боядисана коса и още по-силен грим.

По това време той казва: „Крещях с тялото си през последните 6 години, сега е време да покрещя и с уста.“

В „The Fat Of The Land“ Кийт пее в почти половината от песните. След като излизат клиповете на „Firestarter“ и „Breathe“, той става икона на поп културата от 90-те години. И кошмарът на всеки родител. Заради страшния си вид във видеата, когато те се завъртат по TOTP TV, телевизията получава рекорден брой жалби. В една от тях, притеснен родител го нарича „човек в спешна нужда от медицинска помощ“.

Въпреки вида си – покрит с татуировки и пиърсинги (над 100 по цялото тяло) – Кийт Флинт се оказва най-милият член на групата. Той обожава мотори и през лятото на 1998 казва, че иска да се състезава в Clubman’s Race, където моторите развиват до 260 км/ч, а през октомври същата година се класира трети на едно от състезанията, на които участва, като през годините те стават все повече и повече. Флинт обаче да се занимава и с градинарство: „В момента копае изкуствено езеро в градината си, което е около 1,2 метра дълбоко и към 6 метра дълго. Обожава градината си“, казва Лирой. Кий обича и животни. Във филма „Prodigy Unauthorised“ бившият училищен директор на музиканта разказва как той е хранил училищното зайче. Един от съучениците му пък споделя: „Беше голям добряк и много тих човек. Много се шокирах, когато го видях години по-късно. Помня веднъж, когато се прибираше от училище, беше намерил ранен таралеж. Взе го вкъщи и се опита да го излекува, но за съжаление таралежчето умря. Кийт беше съкрушен.“

Флинт излиза с телевизионната водеща Гейл Портър преди тя да се омъжи са китариста на Toploader Дан Хипгрейв. Двойката е известна като „Красавицата и Звяра“ заради невинния вид на Гейл и не толкова невинния вид на Кийт. Те се разделят през 2000 година и през 2006 той се жени за японската диджейка Маюми Кай известна също и като DJ Gedo Super Mega Bitch. За жалост обаче те се разделят през 2018 като някои твърдят, че това подтиква музиканта сам да прекрати живота си.

Keith-Flint-dead-Prodigy-singer-takes-his-own-life-at-49

През 2001/2002 Кийт се учи да свири на китара с намерението да свири на сцена. „Все още не може, но това е целта“, казва Хаулет. „Ако исках китарист, който свири много добре, щях да намеря някой, но идеята на тази група е ‘направи си сам’. Радвам се, че Кийт иска да свири и че това, което свири, не е музикално. Това го кара да свири в стил, който е, хм, маниакален всъщност, и това води до добри резултати. Той постоянно ми дава различни неща, които е записал, за да ги включа към някоя песен. Хубаво е някой от групата да дава музикални идеи. На живо обаче все още не е готов. Говорили сме по въпроса и може би някой ден ще се случи.“

Кийт Флинт обича опасностите още от малък. Тогава той често си играе с контакти, но въпреки това никога не го удря ток. „От време на време ще направя нещо, което ще ме приближи до смъртта. Обичах да се блъскам с мотора си толкова, колкото обичах и да карам.“

Това, което най-добре описва характера му, е текста на „Firestarter“, защото го пише сам за себе си. Това е първото нещо което прави, което всъщност му харесва: „За първи път харесах нещо, което съм направил. Не само музикално, а въобще. Прибрах се, написах текста и си помислих „Обожавам това“, и тогава получих много силна емоционална вълна.“

 

На 4 март 2019 година Кийт Флинт е намерен мъртъв в дома си след като се самоубива.

 
 

Истинската история за Пинокио е доста по-забавна

| от chronicle.bg |

Сигурно вече знаете за навика на Дисни да взима тъмни и тегави детски приказки и да ги превръща в весели и сладурски хитови филми. „Спящата красавица“, например, е базирана на история, в която женен цар намира спящо момиче и след като не успява да го събуди, го изнасилва.

„Пинокио“ не е изключение. Филмът е по „Приключенията на Пинокио“ – серия от разкази, отпечатани във вестник през 1881 и 1882, с автор Карло Колоди.

Джими за първи път се появява в глава 4, за да накара дървеното момче да се прибере вкъщи:

„Когато чува тези думи, Пинокио побесня, взе един чук от масата и го хвърли право към говорещия щурец. Може би не вярваше, че ще го уцели. Но, колкото и тъжно за казване да е, скъпи деца, той уцели Щуреца право в главата. С последното си дихание Щурецът падна мъртъв.“

pinocchio-smoking-700x370

Въпреки че не изглежда да му е тъжно за шурчето (дори по-късно казва на Джепето: „Негова вина си е, аз не исках да го убивам“), той все пак съжалява, че не го е послушал след като си навлича все повече и повече неприятности. Накрая кармата го застига и Пинокио изгаря краката си:

„И след като вече нямаше сили да се изправи, той седна на малко столче и сложи мокрите си крака в печката, за да ги изсуши. Там и заспа и докато спеше, дървените му крака започнаха да горят. Бавно, много бавно те почерняха и се превърнаха в пепел.“

Но не се притеснявайте – Джепето му пощава и му прави нови крака, което изглежда като жест, който Пинокио не заслужава. Когато за първи път става „жив“ и се научава да ходи, той бяга и по-късно казва, че Джепето се е държал лошо него, заради което старецът се озовава в затвора.

Момчето не си научава урока и когато духът на Щуреца се връща, за да го предупреди да не се забърква с едни измамници, вместо да се извини, Пинокио го пренебрегва още веднъж. Това отново се обръща срещу него:

„Те ме гониха и аз бягах и бягах, докато не ме хванаха. Вързаха ме за врата с въже, провесиха провесиха от едно дърво и казаха: „Утре ще се върнем тук и ти вече ще си умрял, и устата ти ще е отворена, и ще вземем златните монети, които криеш под езика си.“

Тази сцена по първоначални планове трябва и да е и края на историята. Целта на Колоди е да покаже на децата, че ако не слушат, последствията може да са страшни. Редакторът на вестника обаче иска Колоди да продължи да пише – може би защото самият той иска щастлив край – и така се появява синята фея, която спасява Пинокио.

5acbb2b3facba849008b45af-750-563

В последвалите текстове Колоди прави така, че Пинокио да си вземе поука и да се погрижи за баща си вместо да седи безотговорен. Накрая Щурецът има шанс за отмъщение, но е го прави:

„Бащата и синът погледнаха към тавана и там стоеше Щурецът.

- О, скъпи Щурчо – каза Пинокио като се поклони дълбоко.

- О, сега ме наричаш „скъпи Щурчо“, но помниш ли, когато хвърли чук по мен и ме уби?

- Прав си, скъпи Щурчо. Хвърли ти сега чук по мен. Заслужавам го! Но не пипай скъпия ми баща.

- Няма да пипам никой от двама ви. Исках само да ти напомня за номера, който ти отдавна ми скрои, за да те науча, че в този жесток свят трябва да се добри и мили един с друг, ако искаме да са добри и мили с нас, когато на нас ни е трудно.

- Прав си, малки Щурчо, повече от прав дори. И аз ще запомня този урок, на който ме научи…“

 
 

Формирането на гигантските Хималаи

| от chronicle.bg |

Хималаите, които се простират на 2 900 километра из Индия, Пакистан, Китай и Непал, са най-високата планинска верига. Името й идва от санскритските думи „him“ и „ālaya“ и означава „дом на снега“. Заедно с Еверест, достигащ 8 848 метра, Хималаите има още няколко 8-хилядника и единствената верига с толкова високи върхове.

Преди милиони години тези планини още не са съществували. Азия е била предимно цяла, но Индия е била остров и е плувала в океана. Преди около 220 милиона години, някъде когато Пангея се е разчупвала, Индия се откъсва и поема на север. 

pangea_politik

След като минава около 6000 километра Индия се врязва в Азия преди около 40-50 милиона години. Тогава част от цялата тази индийска маса минава под континента като го повдига и така образува планинската верига, която днес знаем като Хималаите. Земята на Индия е по-твърда от тази на Азия и затова успява да я избута нагоре, а не обрантото.

india

Хималаите израстват много бързо в сравнение с други планински вериги и всъщност продължават да растат и до ден днешен. Еверест и останалите високи върхове добавят към размера си по около 1 сантиметър на година. За сравнение, Апалачи – най-старата планинска верига в Северна Америка, която се формира преди 300 милиона години или дори повече – всъщност намалява заради ерозия. Еверест се счита за най-високият връх на планетата, защото достига най-голяма надморска височина, но някои смятат, че е по-разумно цялостната височина да се измерва от основата на планината до върха й. В такъв случай на първо място ще е Мауна Кеа в Хавай, която събира общо 10 200 метра от основата си на дъното на океана до върха на 4 205 метра над морското равнище.

Растежът на Хималаите се дължи на това, че тектонската плоча на Индия продължава на се движи бавно, но сигурно на север. Това от части е така и заради честите земетресения в района. 

Ако си направим сметка, имайки предвид, че Хималаите се повишават в последните 40 милиона години, в момента те би трябвало да са високи 400 километра… Международната космическа станция обикаля Земята на подобно разстояние.

Скоростта на растеж силно варира във времето като понякога дори изчезва за сметка на хоризонтални промени. И разбира се, гравитацията и ерозията също оказват значително влияние.

Mount_Everest_as_seen_from_Drukair2_PLW_edit

Цялата тази теория за първи път се приема през 1912 година, когато Алфред Вегенер, немски метеоролог, представя своята „Теория на континенталния дрифт“. Тази теория ни дава и първите идеи за Пангея, тектонските плочи и че континентите се движат.

220px-Alfred_Wegener_ca.1924-30

Как биха изглеждали Хималаите в бъдеще? Веригата със сигурност ще продължи да расте, като в същото време ерозията им също няма да спира. Това означава още земетресения, както и още по-високи планини.

 
 

Как, за бога, се появява овчарският скок?

| от chronicle.bg |

Въпреки че проучването е малко трудно, изглежда че хората са се изстрелвали s пръти във въздуха още от древни времена. Всъщност описания на спорт като овчарския скок датират още от 400 година пр. Хр.

Първоначално, разбира се, дългият кол помагал много удобно (и в известна степен забавно) да се прескочат заблатени места и затова често се използвал на Острова – в Кеймбриджшър, Линкълншър, Норфолк и Хънтингдоншър, както и в Холандия. И в двете държави мочурищата и естуарите са нещо типично, така че хората бързо свикнали да си помогата с някоя тояга при разходките си навън.

Étienne-Jules_Marey_-_Movements_in_Pole_Vaulting_-_Google_Art_Project

Но скоковете по овчарски не били полезни само на местата с повече природа. Гондолиерите във Венеция използвали този метод, за да се прехвърлят от гондолата на тротоара. 

През годините овчарският скок прераства от практичен начин за преодоляване на препятствия в спорт. През 1843 година се появява за първи път идеята надпреварите да се провеждат за височина вместо за дистанция в Клуба по футбол и крикет в Ланкашър. И ето ни модерният овчарски скок. До 1850 година състезания по спорта в този формат вече се провеждат редовно в Германия, а до средата на 19 век и техниката на скачачите се развива до тази, която наблюдаваме днес.

maxresdefault

Първоначално прътите са били от алуминий или бамбук, но през 50-те години вече се използвали модерни материали като фибростъкло – така те станали по-здрави без да се добавя тежест, което позволило на състезателите да се изстрелят на по-голяма височина (защото могат да огънат пръта повече).

Съвсем скоро, през 80-те, се появява още една значителна промяна в спорта. Дейв Волц, който със своите 83 килограма e едър за скачач, успява да хване напречния лост, докато е във въздуха, и да го стабилизира на място, за да не падне. По този начин през 1982 година той подобри рекорда за САЩ два пъти до 5,75 метра.

Заради контузия в левия си глезен обаче не участва на олимпиадите през ’84 и ’88 (през 1987 година чупи десния си крак на няколко места). Въпреки това Волц изненадва всички като се появява на Олимпийските игри през 1992 година и печели 5 място.

Не всички са развълнувани от методите му и някои негови колеги дори заявяват, че е развалил спорта, дори на фона на това, че изначално техниката е трудна и малцина успяват да овладеят.

В крайна сметка обаче всякакво пипане на гредата по време на скок се забранява: „Опитът ще се счита за неуспешен, ако по време на скока състезателят закрепя или смени лоста с ръце.“

 
 

Тези симпатични гадинки скорпионите

| от chronicle.bg |

Скорпионите са забележителни животинки. От тях има около 2000 различни вида на шест от седемте континента (без Антарктика) като някои са се адаптирали да издържат на изключително агресивни условия. Някои видове могат да прекарат под вода до 2 дни, а други да издържат на температури до 47 градуса.

Скорпионите могат да забавят значително метаболизма си и въпреки че много от животните, които хибернират, правят това, малко от тях могат и да го забързват при нужда. Те също така могат и да изяждат огромни количества храна – има случаи, в които поглъщат до 1/3 от собственото си тегло на едно сядане. Това в комбинация със забавянето в обмяната на веществата им позволява да останат без храна до 12 месеца. Повечето видове се хранят между 5 и 50 пъти годишно.

Думата „скорпион“ произлиза през 1200 година пр. н. е. или от френската дума „skorpiō „, или от италианската „scorpione“. И двете думи обаче идват от гръцката „skorpíos“. Най-старите скорпионски вкаменелости са на около 430 милиона години – някои от тях показват, че първоначално те са имали хриле вместо дробовете, с които разполагат днес.

Всичките 25 вида скорпиони, които са смъртоносни за човека, са от семейство Buthidae, което е и най-голямото с общо над 800 вида. Те произвеждат невротоксин, който причинява конвулсии и нарушава сърдечния ритъм като по-късно настъпва смърт, която може да се избегне с приемане на противоотрова.

Скорпионите светят на ултравиолетова светлина, защото външният им скелет е направен от кръстосани протеинови вериги. Колкото по-голям става един скорпион, толкова по-силно свети. Химикалът, от който е направен екзоскелетът им – хитин – се използва като лекарство, както и като съставна част на други лекарства, а също и за подздравяване на хартия.

Scorpion (Hadruus arizonensis) under a black light. Image shot 2004. Exact date unknown.

Отровата на скорпионите от своя страна може да се използва за болкоуспокояващо. Към много от сегашните препарати като морфин и викодин се развива зависимост и учените търсят алтернативи. Ако успеят да разберат как токсините в отровата си взаимодействат с нервната система, те биха могли да създадат безопасен медикамент, който прекъсва сигналите на болка към мозъка.

Centruroides3-M

Малките гадинки имат между 6 и 12 очи, но въпреки това не могат да виждат много ясно. Централните им очи обаче са едни от най-чувствителните на светлина в животинския свят. Така те много добре могат да се ориентират през нощта по сенките, които стават от светлината на звездите.

Заради огромното разнообразие на места, които обитават скорпионите, краката им са най-различни. Видът Psammophilic, който се разхожда из пясъците, има четинести „плавници“, за да не затъва. Hadogenes Troglodytes имат извити нокти, за да се захващат по-добре за скалите, дори когато са надолу с главата.

Отново според вида, скорпионите могат да имат между 2 и 100 деца. Средното количество от всички видове обаче е 8. Когато се родят, малките се качват върху майка си, докато не си сменят външния слой на обвивката. След като това стане, заживяват самостоятелно. Малкият им размер обаче не трябва да ни заблуждава – младите могат да произвеждат същото количество отрова като възрастните.

4VGgp