shareit

Какво се случва със синът на Ал Капоне след края на империята

| от |

Да бъдеш дете на известен, това е наказание, което само те могат да преживеят и споделят. Да бъдеш дете на един от най-големите гангстери, това е история, която само Албърт Франсис „Сони“ Капоне може да разкаже. През 2004 г. един от най-възрастните жители на Аубърн, Калифорния умира спокойно в съня си. На 85-годишна възраст Албърт Франсис Браун, успял да намери много приятели и дълги години да живее щастливо, напуска този свят.

За жалост, тази изненада идва с някои малко по-различни подробности – фамилията на този човек е Капоне и е пазил своята тайна десетилетия наред, отказвайки да приеме или да сподели истинските факти. Легендарният син на мафиота, винаги можел да получи короната от империята на баща си, при това още в началото на XX век, но има една много сериозна причина, която го отказва от тази идея. Издигането на бащината фигура е донесла някои вълнуващи привилегии, но Албърт не искал да тръгне по този път. Неговата първа задача е да промени името си и да се опита да изчезне така, че да има нормален живот. Очевидно лъскавият и луксозен начин успял да го отврати в най-ранна възраст. Какво се случва наистина?

На 4 декември 1918 г. младото семейство Алфонс и Джозефин се сдобиват със син. Как точно, това е малко трудно за обяснение и остава мистерия. На 20-годишна възраст, Ал страда от сифилис, след като прекарва известно време с проститутка в Чикаго. Неговото заболяване ще остане нелечимо до края на живота му и се смята, че Капоне трябва да е стерилен. Други смятат, че най-вероятно майката също се е заразила и предала това заболяване на сина си. Има и една последна версия, в която се смята, че майката винаги е била стерилна и Албърт не е биологичен син. Каква точно е истината, това няма да разберем никога.

Без значение от истината, Ал обича своя син и се старае да му даде всичко, което може да извоюва. Освен това казва, че не иска да свърши на улицата или някой да го застреля. Често босът дори казва, че има син и обожава това момче. И историята го доказва, старият Капоне преминавал всички граници, за да позволи най-доброто за сина си. След като Сони има наследствен сифилис или  поне така се смята, той често бил атакуван от най-различни инфекции. Един ден ухото му се възпалява и лекарите в Чикаго смятат, че най-вероятно ще остане глух за цял живот. Капоне старши търси доктор в Ню Йорк и предлага 100 000 долара за лечението на сина му. Докторът така или иначе взел само 1000 долара. Успява да излекува младежа и всеки продължава по пътя си. Макар и бащата да се отдава на престъпния свят, синът трябва да следва правия път и затова се насочва към най-елитните училища.

Първо е Свети Патрик в Маями, след това е изпратен в колежа Нотр Дам, но се дипломира в Маями. Баща му със сигурност е бил особено щастлив, все пак той е изгонен от училище на 14-годишна възраст, защото удря един от учителите. Когато кандидатства в училището, Сони пише, че неговият баща е „пенсиониран“, макар и да се намира в затвора за данъчни измами. Този момент идва като един особен дар, защото и самият Албърт иска да избяга и да се отдели от семейното кредо. Докато Ал е на свобода, наследникът е завързан и няма много право да се радва на своя личен живот. Според архивите, дори и след дистанцията, двамата така и не се намразват, а поддържат връзка чрез писма, някои изпратени дори от Алкатраз.

Малко след това писмата спират и младежът се скрива от светлината на прожекторите, за да живее един тих и спокоен живот. Работи като търговец на коли, но след като разбира, че неговият началник връща километражите, решава да напусне. Работи в печатница и ресторант с майка си, а в един момент е дистрибутор на гуми. През 1959 г. един от приятелите на Сони – Дес Арназ заявява, че ще пуска телевизионна поредица на име „Недосегаемите“, където Ал Капоне ще бъде основният злодей. Само 12 години след смъртта на гангстера, някой използва името му, за да печели. Самият режисьор знаел много добре, че с обявяването на този проект ще се чуе със своя добър съученик и това наистина се случва. Вдовицата на Ал и вече баба, решава да заведе редица дела и да вземе колкото се може повече пари от прожекцията. Дори и след като децата на Албърт са тормозени в училище заради лентата, съдът в Чикаго отказва да даде ход и  историята приключва.

На 7 август 1965 г. идва и следващата беда, Албърт Капоне е набеден за дребни престъпления. Според собственика на едно малко магазинче, мъжът взел две кутии аспирин и батерии. Отива на съд и е наказан с две години пробация. Това е и най-голямото му престъпление, макар и за мнозина, да е измислено и фабрикувано. Един ден отправя заплаха към Тед Кенеди, като ФБР подслушва разговора, но така и не се стига до някакво престъпление. След ареста променя фамилията си на Браун, а адвокатът му години по-късно споделя, че е направил всичко това, защото не искал да бъде преследван повече от това проклето име, което носило само неприятности. На 8 юли 2004 г. Албърт умира в малкото градче в Калифорния и неговата съпруга трябва да се бори с вълната от журналисти, които искат да си припомнят забравената легенда. Всеки иска повече информация. Съпругата му казва само това:

„Ал Капоне е мъртъв от много време. Неговият син няма нищо общо с баща си. Оставете го да почива в мир! Страда достатъчно през живота си, за една фамилия.“

Макар и да се опитва да живее скромно, не трябва да забравяме, че Албърт се жени три пъти и има много наследници, следователно фамилията Капоне е все още жива, но никой от тях, поне на този етап, не се занимава с престъпност.

 
 
Коментарите са изключени