shareit

Как едно 4-годишно момче се превърна в 14-я Далай Лама

| от |

Тензин Гяцо е само на 2 години, дете в 7-членно семейство, живеещо в малко тибетско село, когато специален отряд минава и заявява, че той ще бъде 14-я Далай Лама. Преди да поеме тази титла, мнозина го смятат за обикновено и нормално дете, което често помага на майка си и почиства курника. Много по-късно ще разкаже, че често събирал раницата си за дълъг път. Дестинацията му била Лхаса, но преди да разбере предстоящата му съдба, той никога не е подозирал, че семейството е знаело какво е отределно за Тензин.

Друго странно изпълнение е фактът, че винаги му позволявали да седне на стола като глава на семейството. Будистката традиция започва издирването на следващия лидер още със смъртта на предишния. Вярването е, че когато последният лама напусне света, неговият дух ще намери пътя си в друго тяло и ще влезе в утробата на майката, за да се прероди. Когато будистите изгубят своя лидер, започват да издирват малките деца и ги поставят на изпитания, за да разберат дали прераждането е факт и обикновено 2-годишната възраст е нещо напълно нормално.

Тибетското правителство позволява това издирване да се случи и всеки търсач има правото да използва серия от знаци. Първият лама се ражда някъде през 1391 г. и традицията се повтаря всяка година. Подобни процеси се случват във Ватикана, православната църква и още къде ли не. Преди да тръгнат на дълъг път, господата прекарват известно време в манастира Гелуг, за да изследват свръхестествените знаци и следи, оставени от предишния. За разчитането често има и консултации, които се провеждат с държавния оракул или Нечунг оракулът.

Това е специален монах, владеещ само един език. Неговите събратя са тренирани на същия език и могат да го разбират. Интересното при оракулът е, че той носи специална шапка, която е толкова тежка, че всеки, който не е благословен и не притежава тази сила, може да остане без врата си. Когато един лама умре, тялото му се поставя в седнала позиция и гледа на юг. Смята се, че именно след като душата напусне тялото, оставя знаци и показва в каква посока е тръгнала. Интересен факт е, че 13-ят лама гледа на североизток след няколко дни.

С други думи, душата му е тръгнала в тази посока и много скоро всички ще започнат да го търсят – посоката е ясна. Оставят се и други знаци, които помагат на будистите да открият и точната къща, която евентуално ги води до духовният лидер. Архивите разказват, че пратениците получили правилните сигнали веднага щом открили детето. Двама от будистите се преоблекли като пътешественици и обяснили, че са се изгубили. Понеже са в беда, имали нужда от помощ и помолили малкото дете за подслон. Лидерът в това търсене Кеутсанг Ринпонче бил облечен като слуга и се прикривал най-много, това обаче не попречило на Тензин да отиде и да седне в неговия скут.

Детето протяга ръце и взима една броеница от Кеутсанг. Заявява му, че винаги е била негова, а истината е, че броеницата някога принадлежала на починалия лидер. Друго доказателство е, че малкият Тензин назовал „слугата“ и с друго име – Сера Лама. Това бил манастирът, в който Ринпонче живеел. Когато гостите си тръгвали на следващия ден, Тензин прегърнал именно своя любимец и го помолил да тръгне с тях. Няколко дни след заминаването, гостите се завърнали, но този път никой не се прикривал, всички били облечени както подобава и носели броеница и ритуален барабан, който някога принадлежал на онази душа от храма, която съвсем скоро е напуснала тялото.

Към тях добавили и още един комплект вещи – по-красиви, по-изящни и по-скъпи. Вторите никога не са имали стопанин. Тензин избира правилните и заявява, че това са неговите. Към даровете присъствали и две дървени патерици, отначалото Тензин избрал онази, която принадлежана на неговия приятел, но след това размислил и избрал правилната, за която мнозина вярват, че му е принадлежала и преди. Още в първата си книга 14-я Далай Лама ще напише, че когато душите напуснат тялото, в началото на следващия си живот ще познаят предмети и хора от своите предишни животи. Често има случаи и на деца, които рецитират молитви и скриптове, макар и никога преди това да не са виждали книга и да не са научени да четат.

Повече нямало нужда от изпитания, будистите разпознали старата душа в младото тяло и на 4-годишна възраст на 22 февруари 14940 г. Тензин сяда на трона. За мнозина, 4-годишно дете на трона е нещо абсурдно, но истината е, че според будистите, Далай Лама е на 250 години. В този момент, Тибет никога не е правил разлика между политика и религия, Далай Лама е просто Бог в човешко тяло. Следователно той е лидер на страната. От него се очаква да покаже пътя на свободата и да избави страната от онези международни заплахи, които винаги са тегнели над нея.

gettyimages-78951977-594x594

На негово разположение присъствали най-различни съветници, монаси и други сили. Важното в този случай било, че Далай Лама можел да обедини всички. Историята продължава вече близо 8 века. Далай Лама е успял да види промените на света и за съжаление е бил притиснат от Китай да приеме така добре познатото освобождение на страната, което практически прави Тибет част от Китайската Народна република. Когато осъзнава, че животът му е под заплаха, той напуска родината си и намира място в Индия, където много скоро го следват и други дипломати и политици от страната.

Всички и до днес живеят в изгнание. След много опити да постигне дипломация и да върне свободата на своя народ, Далай Лама казва, че Тибет може да е част от Китай, но се надява, че неговият народ ще получи своята свобода под формата на култура и писменост. През 2018 г. с бежанската криза, неговият коментар е, че Европа трябва да приеме бежанците, но веднъж щом те стъпят на краката си, трябва да се върнат обратно в своите домове и да започнат да подобряват ситуацията, междувременно Европа трябва да остане на европейците.

Осъзнавайки, че духовният лидер днес е на повече от 80 години, можем да обърнем внимание и на неговите пророчества относно прераждането. Според него, следващият Далай Лама няма да се роди на територията на Китайската народна република, а е и напълно възможно никога да не се прероди. Духовният лидер смята, че ще успее да завърши своята работа тук и ако успее да върне свободата на Тибет, най-вероятно няма да се върне обратно на този свят, в противен случай ще се наложи да изживее още един живот.

Междувременно не спира да напомня, че неговата институция вече е изпълнила целите си и най-вероятно може да прекрати съществуването си. В момента Далай Лама се намира в Северна Индия, където управлява в изгнание, но често посреща гости и дискитура сериозно политическата обстановка, както и бъдещето на страната си. През годините успя да се наложи като водеща фигура в света, делейки първата позиция с Барак Обама.

 
 
Коментарите са изключени за Как едно 4-годишно момче се превърна в 14-я Далай Лама

Повече информация Виж всички