shareit

Как да отгледаме и възпитаме благородник

| от |

Не забравяйте резервния наследник
Тежката задача, пред която са изправени всички кралски двойки: създаване на „наследник и резерва“

Докато настоящата кралица на Великобритания не промени закона за наследството, така че момичетата да имат еднакво предимство с момчетата, всеки монарх в историята иска наследник от мъжки пол да наследи трона (плюс поне един резервен в случай на инцидент). Нищо чудно, че първородният син винаги е във фокуса на вниманието, когато става въпрос за тяхното възпитание и образование: в края на краищата той трябва да бъдат обучен един ден да бъде крал.

Въпреки че тя се е погрижила за първородния си син Робер II, Матилда Фландърска (на главната снимка горе) дава на съпруга си Уилям Завоевателя още три момчета. Всеки от тях се възползва от образцово възпитание за кралски принц, което включва военно обучение, както и академични предмети. В резултат на това тримата „резервни наследници“ стават високо компетентни и страховити млади мъже. За разлика от това Робърт е безразсъден, темпераментен и невъздържан. По-късно той води бунт срещу баща си, който се проваля и довежда до това Уилям да го лиши от наследството. След смъртта на краля, Робърт става херцог на Нормандия, но по-малкият му брат Уилям II получава трона. Когато няколко години по-късно той е убит, най-малкият му брат Хенри I се възкача на трона, ставайки най-успешният от всички синове на Уилям.

Philippa of Hainault

Поставете съпруга/съпругата си на първо място, а децата – на второ 
Влюбените и уважаващи кралски родители създават разумни принцове и принцеси

В основата на някои от най-успешните примери за родителство в историята е силният и стабилен брак. Да вземем например Едуард III и Филипа дьо Ено (под навеса в лодката, заедно със семейството си). Бракът им през 1328 г. е създаден и за любов, и за политика. Тя ражда 9 деца, които оцеляват до зряла възраст. След като се поучават от примера на родителите си, повечето от тях също имат дълги и щастливи бракове.

Бракът на Едуард IV с Елизабет Уудвил е поредният голям успешен брак и въпреки че отглеждат голямото си семейство сред смута от Войните на розите, те създават щастлива и благоприятна среда за децата си. Злощастният Чарлз I може и да се проваля като крал, но е отдаден съпруг на Хенриета-Мария дьо Бурбон и заедно отглеждат куп щастливи, здрави деца, които включват двама бъдещи крале.

В ранните години на брака си Елеонор Аквитанска е страстно влюбена в съпруга си Хенри, херцог на Нормандия и граф на Анжу (по-късно Хенри II) и му ражда 8 деца. Но бурните им отношения в крайна сметка се влошават и през 1173 г. Елеонор подкрепя бунта на един от синовете им срещу съпруга си. Хенри я заключва като наказание и тя е освободена едва след смъртта му 16 години по-късно.

The Duke and Duchess of Cambridge with Prince George-crop

Защитете благородните си деца от блясъка на публичността
Много монарси флиртуват с известността, но твърде много от нея е вредно и контрапродуктивно

Когато през декември 2012 г. е обявено, че херцогинята на Кеймбридж очаква първото си дете, световните медии изпадат в ярост. Откакто се омъжва за принц Уилям през април 2011 г., се разпространяват спекулации около това кога Кейт ще забременее – особено след като майката на Уилям Даяна зачева само 12 седмици след сватбата си.

Но Уилям е решен да защити семейството си от папараците, които, както се казва, „преследват майка му до смърт“. Tой обаче може да направи малко, за да попречи на медийния цирк да организира лагер пред болница „Света Мери“ в Лондон, както и в двореца Кенсингтън и Бъкингамския дворец, в седмиците преди раждането. Когато херцогинята е приета на 22 юли в ранни етапи на раждането, светът затаява дъх. Но тя и Уилям успяват да прикрият раждането на сина си Джордж няколко часа преди официалното му обявяване.

Въпреки че го представят на света на следващия ден, впоследствие те ясно дават да се разбере, че синът им ще бъде държан далеч от блясъците на публичността. Същото важи и за дъщеря им Шарлот, родена през май 2015 г., и сина им Луис, роден през април 2018 г. Защитата на личния живот на децата им по този начин ще помогне да се радват на възможно най-нормално възпитание.

Frederick Prince of Wales

Отделете време да oцените децата си
Кралските деца, както и всички останали, се нуждаят от вниманието на родителите си

Повечето кралски деца имаt слаб контакт с родителите си (поне според днешните стандарти), но има някои забележителни изключения. Далеч от това да се срамува от дъщеря си Елизабет (която трябваше да е момче), Ан Болейн всъщност толкова я харесва, че й прави специална кадифена възглавничка, така че бебето да може да лежи до нея, където и да е.

Два века по-късно, Джордж III също е силно любящ към децата си – към всичките 15. След бурната брачна история на толкова много от неговите предшественици, поданиците на крал Джордж го обичат заради предаността към семейството му и неговите прости, морални принципи. Той дава на децата си възпитание, за което много други кралски потомци вероятно биха му завидели.

От друга страна бащата на Джордж III, принц Фредерик (на портрета), преживява ужасно детство в ръцете на родителите си, Джордж II и кралица Каролина. Те презират първородния си син и го оставят в Хановер, когато придружават дядо му Джордж I да заеме британския трон. В крайна сметка Фредерик получава разрешение да се присъедини към семейството си, но те не крият, че са отвратени от него, а майка му дори веднъж заявява, че той я кара да повърне.

 
 
Коментарите са изключени