shareit

Илич Рамирес Санчес – един неприятен мъж

| от |

ОПЕК, сигурно знаете, е съкращение на Организацията на страните износителки на петрол. Тя е основана от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на международна конференция в Багдад, проведена от 10 до 14 септември 1960 година. През годините към организацията се присъединяват още държави и от 2017 тя има 14 члена.

Илич Рамирес Санчес, от своя страна, се ражда в Каракас, Венецуела, на 12 октомври 1949 година. Майка му, Елба Санчес, е върла католичка. Баща му, Хосе Навас, е върл комунист и член на Комунистическата партия на Венецуела. Той кръщава синовете си Владимир, Илич и Ленин…

Илич получава стипендия за Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба“, за който се твърди ползва от КГБ за набиране на чужди комунисти. През 1970 година е изключен от университета, но въпреки това след около 2 години същият университет му дава диплома по икономика.

И така Карлос Чакала започва пътя си към това да стане един от най-свирепите терористи в историята.

Следват множество убийства и залагания на бомби. След като Мишел Мукхарбал го издава (след което е застрелян) Карлос бяга в Ливан, където приема исляма.

На 21 декември 1975 Чакала прави атака срещу ОПЕК, в която министрите на страните-членки на организацията са взети за заложници от 6-членната група, ръководена от Рамирес. Планът е да влязат на сила на заседанието във Виена и да вземат министрите за заложници, срещу които да се поиска откуп, а Ахмед Заки Ямани, министърът от Саудитска Арабия, и иранския министър Ямшид Амузегар, ще бъдат екзекутирани. В залата терористите разделят пленниците си на 3 групи – тези от страните техни приятелки, тези от неутралните страни и тези от страните врагове. Третата група включва делегати от Саудитска Арабия, Иран, Катар и ОАЕ.

В крайна сметка обаче Чакала не убива целите си – нещо, за което устно изказва съжаление пред самите тях.

Арестуван е чак през 1994 след акция на френските спецчасти в Судан. В момента излежава доживотна присъда.

 
 
Коментарите са изключени за Илич Рамирес Санчес – един неприятен мъж

Повече информация Виж всички