shareit

Хемингуей прекарва карантина с жена си, детето си и своята любовница под един покрив

| от |

Казват, че карантината може да е изключително предизвикателство за всяко човешко същество. След като един офицер успява да преживее 42 дена в стаята си и да напише книга по случая, какво може да направят други известни имена в литературата? Ърнест Хемингуей е успял да преживее редица исторически катаклизми и да бъде достоен пример за уважение. Той също не е непознат на изолацията, но когато през лятото на 1926 г. е затворен в дома си, той може да се похвали с много нестандартна компания.

При пристигането си в Париж е на прага да издаде своята книга „И изгрява слънце“. Неговата съпруга Хадли е инвестирала доста време в помощ на своя съпруг, както и пари, за да спести ходенето му на работа. През първите няколко дни Полин Пфайфър се запознава с бъдещата звезда и споделя, пред приятели, че Хемингуей е истински ръб и не вижда нищо красиво в него.

Красноречивото заключение обаче не й помага особено. Причината е, че много скоро ще види положителните качества и чара му и бързо ще вдигне мерника и на Хадли. Полин работи като журналист във френския Vogue, хвали се като богата наследница и се провъзгласява за много по-достойна жена до Ърнест. В един момент срещите прерастват до афера и американката няма нищо против да се възползва от интелекта, перото и нещо повече на писателя. Не се притеснява от факта, че е женен и продължава смело да оплита красивия любовен триъгълник.

ErnestHemingwayHadley1922

Снимка: By Not specified, owned by John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston – John F. Kennedy Library, Ernest Hemingway Collection, direct link to photo here, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10183222

Хадли не остава безучастна и разгадава шифъра на изневярата, много скоро започват жестоки скандали във фамилията и всичко отново започва от Полин, която в един момент казва „Нали знаеш, че вече сме съпернички?“. След скандалите семейство Хемингуей решава да остане заедно. Ърнест има желание да отиде в Испания и да гледа кориди, а Хадли решава да остане при сина им, който в този момент се бори с настинка. Докато писателят стяга багажи, неговата любима е поканена във вилата на Сара и Джералд Мърфи. Домакините имат три деца и нямат нищо против да приютят фамилия Хемингуей.

Когато семейството пристига, Джерълд започва да се притеснява за наследника на Хемингуей, който буквално се опитвал да изкашля белия си дроб. Повикали лекар и била поставена диагноза „Магарешка кашлица“. Понеже болестта била заразна, семейството помолило Хемингеуй да напуснат къщата. Добрата новина била, че Скот и Зелда Фитцджералд нямали нищо против да ги пуснат в къщата си за гости. Бавачката на малкия Мърфи също пристигнала от Париж, за да се грижи за него, а покрай нея пристигнала и Полин.

Не е сигурно каква точно била причината за журналистиката да гостува, но според различни източници била поканена именно от Хадли. Има и друга версия, в която Хемингуей я кани да се грижи за съпругата му. Каквато и да е истината, Полин започва да поема дежурствата като сестра, защото вече е изкарала кашлицата и има имунитет. Ако все още се чудите колко негативна може да е една карантина, представете си, че по време на изолация вашият партньор кани своята тайна афера да се грижи за вас.

Освен всичко останало, къщата има само две стаи и понеже Хемингуей е здрав, детето и съпругата му прекарват времето си в едната спалня, а той е свободен да прави каквото иска в другата спалня с любовницата. И докато двете жени се опитват да издерат очите си, Ърнест споделя, че в тази вила се е чувствал прекрасно и имал възможност да пише спокойно своята литература. Относно изолацията, трябва да разберете, че Хадли не е била особено примерна. Вместо да прекарва времето затворена, тя често слизала до града, за да пие уиски.

Ако вземем предвид обстановката във временния ѝ дом, ситауцията е напълно разбираема. Разбира се, Зелда и Скот прескачали от време на време, за да хващат клюките на любовния триъгълник и винаги пристигали с достатъчно провизии. Фиаското продължава няколко седмици след края на карантината и Ърнест се разделя с Хадли. Разбираемо е, че никой не би издържал на подобно напрежение. Самата Хадли по-късно ще разкаже в своята биография, че е била изключително изморена да бъде част от трио. Причината е, че Полин никога не оставя семейството намира дори след карантината.

Ernest_and_Pauline_Hemingway,_Paris,_1927

Снимка: By unattributed – Photograph in the Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library, and Museum, Boston., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11539695

Детето било настанено в хотел с детегледачката си, а когато семейството наема друг хотел, любовницата се настанява също в него. Дори когато ходели да карат колело, журналистката не се отказвала да ги преследва. Чашата прелива една сутрин в хотела, когато след прислужницата със закуската пристига и тя, настанява се в леглото между двамата и решава да сподели храната. Малко след този момент следва раздяла, развод и нов брак. Първата съпруга все пак оставя своя женски почерк и около 100 дена не подписва документите. След раздялата и развода, двамата ще се срещнат точно два пъти. Хадли продължава живота си с Пол Моурър, но няма да има повече деца. Един поглед напред в живота на Хемингуей ще покаже, че е имал четири съпруги и Полин е само втората. Хадли най-вероятно е получила своето възмездие, когато се появява Марта Гелхор.

Полин Пфайфър има две деца от Хемингуей и умира през 1951 г. след като разбира, че синът им Грегъри е задържан, защото влиза в женската тоалетна в кино салон. По време на инцидента се смята, че е провела още един телефонен разговор с Ърнест. Лекарите допускат, че стресът е бил причината за приключване на житейския ѝ път, но много скоро аутопсията ще потвърди наличието на тумор.

Докато е с четвъртата си съпруга, Ърнест продължава да има емоционални отношения с Марлене Дитрих, с която редовно си пишат писма. В заключение можем да кажем, че Хемингуей очевидно не е бил мъж за една жена. Имайки предвид сладкодумието, огромният житейски опит и литературата, която оставя, напълно нормално е да забелязваме такива слабости. Въпреки това не трябва да забравяме, че именно Хадли Ричърдсън помага за неговото израстване и прописване. По време на съвместния им живот е готова да гладува, но никога да не остави мъжа си да страда.

Заглавна снимка: By unattributed – Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11539990

 
 
Коментарите са изключени