Глория Вандербилт – богатата наследница, която жива и умря по свои собствени правила

| от Вучето |

Милиони жени (и мъже) по света, които някога са имали поне един чифт от джинсите с нейното име на задния джоб, се кълнат, че “they really hug your derrière” (Те наистина прегръщат задните ви части).

Далеч обаче преди да изгради империя от деним за милиони долари, тя не може да се оплаче от липсата на пари. Както и от красота, талант, известност, пътешествия, любовни романси, разбити бракове и скандали, защото от всички тях тя има в повече, отколкото обикновено човешко същество може да преживее в рамките на един живот.

А нейният тъкмо приключи. На 17-ти юни на 95-годишна възраст известната дизайнерка, писател, актриса и наследница на една от най-старите нюйоркски фамилии Глория Вандербилт издъхва в манхатанския си дом, заобиколена от семейството и приятелите си.

Gloria's Aunt

Родена със сребърна лъжица в устата

Тази необикновена личност с алабастрова кожа, гарвановочерни коси и стройна фигура започва живота си на този свят като единственото дете на железопътния магнат и прочут плейбой Реджиналд Вандербилт и вятърничавата му втора жена. И макар фактът, че произхожда от фамилия от сой и с много пари, да й носи много привилегии в бъдеще, ако можеше, Глория едва ли би избрала точно тези родители и точно това време, за да се роди.

Алкохолизираният баща умира, още когато Глория е бебе, като й оставя 2,5 млн. долара (равняващи се днес на 37 милиона) в попечителски фонд, които обаче няма право да пипа, докато не навърши пълнолетие. Майката обаче няма проблеми с достъпа до своята годишна рента от 50 хиляди и използва парите, за да купонясва из цяла Европа години наред. За Глория се грижат бавачката и лелята.

Когато обаче по едно време майката се сеща, че някъде в Америка има дъщеря и решава да си я прибере, лелята казва “Да, ама няма да стане!”. Двете започват яростна съдебна битка за попечителство над детето, която е отразена надълго и нашироко в пресата. В крайна сметка лелята печели делото, след като излага на показ срамни моменти от разгулния живот на майката, а адвокатът й манипулира детето да излъже съдията, че я мрази и не иска да я вижда. Глория заживява в разкош в имението на лелята в Лонг Айлънд и въпреки, че нищо не й липсва, след цялата тази съдебна и медийна дандания психиката й е разклатена завинаги. Тя расте като изключително затворено и вглъбено в себе си дете, а несигурността й се засилва от факта, че заеква и се намира за непривлекателна.

Gloria Vanderbilt

Какавидата се превръща в пеперуда

Когато е на 17, на Глория й писва животът на птиче в златна клетка, напуска дома на леля си и заминава за Бевърли Хилс. А там намира не кого да е, а… мама. Двете изведнъж стават първи дружки и почват да ходят заедно по купони. Майката въвежда крехката тийнейджърка в най-висшите от висши светски среди и Глория като че ли се поотваря. Всъщност отваря се толкова много, че едва ли не още първият мъж, който започва да я ухажва, става неин съпруг. Човекът се казва Паскуале ди Чико, филмов агент, и както може да се предположи по сицилианската му фамилия, много “свой човек” на мафиотския бос Лъки Лучано.

Брак номер едно просъществува едва четири години и през 1945 г. Глория е едва на 21 и вече прясно разведена. Статутът й на такава обаче не се запазва задълго, понеже скоро след развода се хвърля в обятията на застаряващия диригент от полски произход Леополд Стоковски. Въпреки че е на 63, когато се жени за Глория, Стоковски се оказва достатъчно потентен, за да й направи две деца – Леополд и Кристофър.

Gloria-Vanderbilt-at-home---Photographed-by-Horst-P.-Horst_-Vogue_-April-1966

В търсене на себе си и още съпрузи

Заради ролята си на майка, светска личност и съпруга на надут диригент със завидна репутация в артистичните среди, на младата Глория й се налага да се кротне и да заживее “живот за пример”. Въпреки че се движи в сянката на съпруга си, тя постоянно захваща различни неща, за да занимава ума и ръцете си. Рисува абстрактни картини, пробва се като модел и дори пописва поезия и проза. Писателските й опити обаче съвсем не се оказват дилетантски и през 1955 г. публикува книга с любовна поезия и играе в няколко телевизионни постановки. Същата година се развежда със Стоковски.
Съпрузи номер 3 и 4 са съответно Сидни Лумет (8 години брачен живот) и писателя Уаят Купър, от когото ражда другите си двама синове. Купър всъщност е рекордьор сред съпрузите с цели 15 години брачен живот. И сигурно са щели да бъдат повече, ако смъртта не разделя двамата съпрузи през 1978 г., когато писателят умира по време на сърдечна операция.

gloria-vanderbilt-5-1560784768

Хайде да спечелим малко пари от дрехи!

В средата на 70-те джинсите все още се правят изключително с мъжка кройка. Предприемчивият американски производители от индийски произход Мохан Мурджани надушва накъде духа вятъра, а именно че все повече жени искат да изглеждат секси в джинси и предлага на Глория да разработи своя линия за дамски модели, на чийто заден джоб да има лого с нейната фамилия. Към този момент доста отегчената, Вандербилт прегръща идеята и става не само главен дизайнер, но и рекламно лице на марката. Така тя слага началото на нов маркетингов тренд, бидейки първата американка, използваща известното си име върху дизайнерски дрехи. Когато Глория прави промоционални турнета из магазините в страната, навсякъде я посрещат като холивудска звезда.

Много скоро след като навлиза в бизнеса, марката Вандербилт започва да прави оборот от 100 милиона годишно. Асортиментът постепенно се обогатява с други модни артикули като поли, пуловери, якета, а също и спално бельо и парфюми. След десетилетия, през които е живяла от наследени пари, Глория най-после печели свои собствени. And it feels go-o-o-d!

В интервю от 1985 г. тя казва: “Не че се отказвам от наследството си, обаче сега за първи път в живота ми парите изглеждат реални. Нали знаете, като в онази песен на Били Холидей: “И мама има, и татко има, обаче Бог да благослови детето, което печели за себе си.”

socialite-and-heiress-gloria-vanderbilt-poses-for-a-news-photo-107912578-1560785433

Моряци, корабът потъва

В края на 80-те конкуренцията от страна на други дизайнерски лейбъли става много силна и доходите от бизнеса на Вандербилт започват да намаляват. Известно време Глория нехае и си въобразява, че нещата от само себе си ще си дойдат пак на мястото. Продължава да харчи неконтролируемо, за да поддържа луксозния живот, на който е свикнала. Взаимоотношенията й с уж доверените й адвокат и психиатър се влошават.

През 1993 г. тя започва дело срещу тях за финансова измама, печели го и съдът й присъжда обезщетение в размер на 1,5 милиона. Парите обаче така и не й биват изплатени. Две години по-късно самата тя става подсъдима по дело за неплатени данъци в размер на 2, 7 милиона долара. Налага й се да продаде къщата в Ийст Сайд и тази в Саутхемптън, за да се издължи на властите. Таблоидите гръмват със заглавия, че някога свръхбогатата наследница сега е разорена и бедна като църковна мишка.

Въпреки че отрича да е така, фактите говорят сами за себе си. Глория се мести да живее в малък апартамент в Манхатън, който както тя самата се изразява, “не отговаря съвсем на естетическите ми критерии”. Но после бърза да допълни: “За сметка на това обаче са ми останали още талант и енергия в изобилие”. Е да, едно зло не води непременно до друго зло, и принудена от обстоятелствата да заживее по различен начин, тя се концентрира въхру писането. Изведнъж писателската й кариера рязко тръгва нагоре.

Gloria Vanderbilt At Home

Трагедия с много лица

Десет години след като губи единствения съпруг, за когото твърди, че е обичала силно, Глория получава нов удар от съдбата. 23-годишният й син Картър се самоубива, скачайки от 14-ия етаж на семейния апартамент в Ийст Сайд.

През следващите години Глория пише няколко мемоарни книги, в които излива душата си не само по отношение на трагичния инцидент с Картър. В “Имало едно време” (1985) разказва за загубената връзка с майка си и въпреки случилото се в миналото, тя говори с много нежност и любов за нея.

“Лицето й бе по-прекрасно от цвете, което с всяко свое венчелистче ме привличаше към себе си. О, как само копнеех да се слея с нея!”
В мемоарите си от 2004 г., които излизат със заглавието “Някога това ми изглеждаше важно”, тя пише за многобройните си любовни връзки, сред които са такива холивудски легенди като Франк Синатра и Марлон Брандо. Точно с този текст Глория дръзва да бръкне дълбоко в подсъзнанието си и да се опита да обясни нестихващото си влечение към секса и романтиката. Изненадващо, следите по пясъка на отминалото време отново отвеждат обратно към една определена личност.

“Най-голямата любов в живота ми беше и си остава моята майка,” пише тя. “Мъжете просто се явяват заместители на единствената ми любима”.

The National Arts Club's Literary Committee Honors Joyce Carol Oates

Когато казваме “Сбогом завинаги”

Синът й Андерсън Купър, който е популярен телевизионен водещ, съобщава новината за смъртта й в ефир. Във видеото, което CNN излъчва в нейна памет, той казва:

“Тя беше силна личност. Никога не издигна преграда между себе си и света, за да си спести разочарованията. Искаше да преживява всичко – и радостите, и болките. Беше необикновена жена, която умря така, както и живя – по своите собствени правила. Знам, че до последно се надяваше да й остане още малко време, няколко седмици поне или дори дни – колкото да прочете още някоя и друга книга, да нарисува някоя картина, да помечтае още малко. Но все пак беше готова. И когато си отиде, беше заобиколена от красота и от любов. Когато се сбогувах с нея, тя ми каза, че ме обича. Отвърнах й, че го знам. И го знам от момента, в който се родих. А това е най-големият дар, който една майка може да даде на сина си.

Глория Вандербилт беше на 95 години, когато почина. Какъв невероятен живот! Каква невероятна майка! И каква изключителна жена!

 
 
Коментарите са изключени

Толкова много олелия заради една картина

| от chronicle.bg |

През 1905 година една картина, показана в Париж, шокира обществото. Критиците я разнищват, а религиозни дейци и консерватори държат речи срещу нея. Художникът й е заклеймен като „див звяр“ и насилник на жени. Но картината не е никак порнографска. Не е дори еротична – тя е просто портрет на напълно облечена жена с шапка. Ето историята:

606px-Henri_Matisse,_1913,_photograph_by_Alvin_Langdon_Coburn

Анри Матис

Докато група ексцентрични художници подготвят изложбата си в Париж, президентът им, мосю Журден, ги убеждава да не показват „Жена с Шапка“. Журден се смята за либерален човек, който се бори срещу тесногръдите традиции във френският художествен свят. Но той също така вижда проблемите отдалече. И съответно предупреждава групата, че тази картина, дело на бедния художник Анри Матис, ще развали изложбата им.

Картината обаче остава и когато Le Salon des Independants отваря врати, при вида й парижани или избухват в смях, или застиват в шок. Цялата изложба е осмивана, а картината на Матис става коронният номер в един голяма цирк. Присъдата на публиката, както и на повечето критици, се чува ясно и силно – творбата е безобразие, варварска мацаница и откровена безцеремонна обида към жените, също и към изкуството, а Матис и останалите са диви зверове.

Amélie-Noellie-Matisse-Parayre

Амели, съпругата на Матис

„Жена с Шапка“ е портрет на съпругата на Анри, Амели, носеща голяма шапка с пера на главата. Критиците смятат, че картината изглежда странно недовършена и груба. Най-шокиращо за тях са странните цветове на перата, които никак не си отиват един с друг и карат лицето на мадам Матис да изпъква. Парижаните по това време може и да са комплексни хора, но тази картина ги обърква и отблъсква. Амели Матис е известна брюнетка, но върху платното тя е изобразена с тухлено червена коса, неестествена зелена черта на челото и ментово зелен нос. Как може един мъж да нарисува жена си така? Плъзват слухове, че нещата в семейство Матис не вървят добре.

За Анри целият скандал представлява просто още един тъмен епизод в и без това болезнения му живот. Той прекарва детството си в Боен ан Вермандоа, неособено симпатично индустриално градче в северната част на Франция. Вече е адвокат, когато избира изкуството като житейски път и разочарова родителите си. Рисуването всъщност не му се отдава и Матис постоянно трябва да учи. Когато не успява да влезе в престижния хайлайф на френския артистичен свят, Анри е заклеймен от семейството си като бездарен. Но творецът, несигурен и депресиран, има по-големи тревоги от отхвърлянето. През 1905 той вече е на 35 години, женен мъж, с 3 деца – и е разорен.

Надеждите му са в тази изложба. Трудолюбив перфекционист, Матис вярва, че поне ще внесе нещо ново (и затова ценно) в изкуството – насладата от ярките цветове. Той рисува „Жена с Шапка“, за да предаде собствените си емоции, а също и (поне се надява) душата на модела си. Той не рисува цветовете на природата, а цветовете на сърцето. 

Амели Матис е бунтарка с кауза, а каузата й е геният на съпруга й. Мадам може и да не познава изкуството, но познава Анри и знае, че всичко, което прави, трябва да е велико. Родена е в Тулуза, югозападна Франция, тя завежда художника в своя град. Така Анри – дете на студения и сив север – вижда топлите цветове на юга и така съпругата му променя и двама им, както и бъдещето на изобразителното изкуство завинаги.

Анри е искрено раздразнен от подигравките и обидите по отношение на портрета му, но Амели никога не губи вяра в него – по-скоро светът ще се промени, отколкото тя. И наистина, светът бавно започва да се променя.

Stein-family

Лео и Гертруд Щайн

Двама американски любители на изкуството – Гертруд Щайн и брат й Лео – посещават изложбата отново и отново, най-вече за да видят „Жена с Шапка“. Те знаят, че картината се откъсва напълно от традициите, но докато повечето хора са ужасени от това, двамата остават впечатлени. Седмица преди изложбата да затвори, Лео предлага да купи картината за 300 франка и Анри няма търпение да се отърве от прокълнатото си платно – и моралът, и финансите му са вече на много ниско ниво. Но мадам Матис настоява за 500 франка – допълнителните 200 ще стигнат за зимни дрехи на дъщеря им.

Вярата на Амели се оправдава напълно. „Жена с Шапка“ е повратна творба за Матис, защото Лео Щайн не само дава 500 франка за нея, но и заедно със сестра си представят твореца сред своите познати (заедно с още една изгряваща звезда на изобразителното изкуство – Пабло Пикасо)

В крайна сметка художниците от Le Salon des Independants приемат определението „диви зверове“ с гордост и наричат себе си фовистко движение (от фр. fauves – диви зверове). Портретът на Матис го прави известен и той става лидер на френския авангард. Тогава светът полудява по революционния поглед на художника върху изкуството, а критиците го обявяват за създателя на модерната картина и освободителя на цвета. Той всъщност става толкова обичан и известен, че някои млади художници го намират за прекалено далечен и буржоазен.

Мадам Матис от своя страна казва, че е най-способна по време на криза, „когато къщата изгаря из основи“. Никога не остава изненадана, че светът вижда, каквото и тя. Дори години след смъртта й посетителите в Музея на модерното изкуство в Сан Франциско все още се спират пред портрета й „Жена с шапка“.

 
 
Коментарите са изключени

Великите военни изцепки: Походът на Теодор Комнин и битката при Клокотница

| от Александър Стоянов |

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.

Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.

Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.

Годината е 1230-та. Мястото – Балканите. Горе долу както сега, полуостровът е разделен на множество малки държави, които живеят в някакво подобие на повърхностно съжителство, но под повърхността ври и кипи. Най-силният владетел в този момент без съмнение е епирският деспот Теодор Комнин, който управлява по-голямата част от днешна Континентална Гърция, както и земите около Одрин в Източна Тракия. Той не крие своите амбиции да завземе Константинопол, да изгони рицарите от Латинската империя и да възстанови Византия.

По пътя му има две основни препятствия. Първото е Никейската империя, която от своите владения в Мала Азия се опитва да прехвърли армиите си на Балканите и на свой ред да сложи ръка върху Константинопол. Никейците успяват за кратко да завладеят Одрин, но Теодор Комнин ги разбива и ги изтласква обратно в Мала Азия. Втората пречка се нарича България.

След тежкото и изпълнено с поражения царуване на Борил (1207-1218г.) България е в незавидно положение. Големи части от владенията, подсигурени при Калоян са загубени, а съседните държави здраво са притиснали царството. Унгарците са окупирали Белград, Браничево и Олтения, Сърбите са завзели земи по поречието на Морава, а до скоро Латинската империя е контролирала всички територии в Тракия. В тази ситуация, българският владетел Йоан Асен II няма много възможности за маневриране и предпочита да пази неутралитет в надпреварата за Константинопол. В края на 20-те години, българи и епирци подписват съюзен договор за съвместни действия в Тракия. Междувременно обаче, Йоан Асен води тайни преговори с Латинската империя, за които Теодор Комнин научава.

Двойнствената дипломатическа игра на българите не оставя съмнения у еприския деспот, че за да влезе в Цариград, първо трябва да се справи с държавата на Асеневци. Именно с тази цел, през февруари, 1230 г., той събира своите войски и потегля към Тракия. За да заблуди българите, Комнин оповестява намерението си да атакува Латинската империя, но в самото начало на март, епирските войски променят посоката си на движение и се отправят срещу България.

Според историческите интерпретации, Йоан Асен бил изненадан от този ход. В действителност, българският цар също бил извел армията си на поход и следял внимателно ходовете на Теодор Комнин. Наличието на български войски в Тракия само потвърдило подозренията на епирския деспот, че  Йоан Асен II се готви да помогне на латините.

Епирците били напълно уверени в победата си. Те разполагали с най-голямата и силна войска на Балканите – вероятно около 15 000 души. В редиците им, освен тежките епирски кавалерийски части се сражавали рицари-наемници, повикани от различни части на Балканите и дори от Италия. Страховити албански планинци допълвали картинката. Теодор Комнин бил толкова сигурен в успеха, че довел на похода цялото си семейство и други аристократични свити. Общо взето, благородните дами и младежи придружавали армията все едно отивали на излет.

Българските войски били чувствително по-малко от епирците и вероятно не надвишавали 10 000 души, от които 1 000 били прословутите кумански наемници, които толкова често служели на Асеневци. За да вдъхне увереност на мъжете си че се бият за правдива кауза, Йоан Асен II набучил съюзния договор с Епир на върха на копието си. Познавайки добре терена, българите заели добри отбранителни позиции по течението на р. Клокотница.

Разчитайки на своето значително числено превъзходство и наличието на тежко снаряжени части, Теодор Комнин изпраща армията си в пълно мащабна атака. Неговите близки са заели позиция за наблюдение на полесражението и очакват скорошната развръзка. Първоначално, епирците успяват да изтласкат българските войски и ги преследват през реката. Сякаш броени минути делят епирците от победата.

Моментът на триумф отминава за миг и е последван от ужас, когато хитро поставения български резерв атакува еприците във фланг докато редиците им са разтеглени от реката. Това, което до скоро изглежда като сигурна победа бързо се превръща в катастрофално поражение. Българите успяват да обкръжат епирската армия и след кратка сеч да я пленят напълно,  в това число и незащитеният лагер, където са семействата на благородниците.

В тази ситуация, Йоан Асен II проявява завидно великодушие – той освобождава всички обикновени войници и наемници и ги пуска да си вървят. Аристократите са пленени и предадени за откуп, а семейството на Теодор Комнин е отведено като затворници в Търново. Разгромът при Клокотница води до пълен колапс на Епирското деспотство и две трети от териториите му минават под пряката власт на България. Само в едно единствено сражение, Теодор Комнин проиграва десетилетие на политически градежи, военни кампании и мечти за възстановяване на Византия.

 
 
Коментарите са изключени

Хитлер, нацистите и Законът на Годуин

| от chronicle.bg |

„Колкото по-дълга е една дискусия в интернет, толкова по-голям е шансът някой да бъде сравнен с Хитлер или нацистите“ – Майк Годуин

Измислен през 1990 от авторът и адвокат Майк Годуин, Законът на Годуин е първоначално „проект за създаване на меме“, вдъхновен от статия в Whole Earth Review от 80-те години, в която се обсъжда силата на меметата да разпространяват идеи. (В случай, че се чудите – думата „меме“ е създадена през 1976 от биолога Ричард Доукинс)

Годуин отбелязва: „През по-голямата част от 80-те години ми беше хоби да използвам бюлетин-бордовите системи, които работеха на локално ниво благодарение на телефонните линии. Нямаше как да не забележа колко често в разгорещени спорове хората се сравняваха с Хитлер или с нацистите, най-вече за да се изрази гняв или презрение към опонента. Когато отидох да уча право, използвах това, че съм студент, за да получа достъп до компютрите на университета. Вече в световната мрежа отново се натъкнах на още повече от същите хиперболични сравнения.“

314px-Primo_Levi

Примо Леви, 50-те години

Подобни  лекомислени сравнения притесняват Годуин особено след като прочита „Survival In Auschwitz“ на Примо Леви. „Бях виждал много снимки от концентрационните лагери, на изморените тела, натрупани като дърва, и пронизващите очи на оцелелите затворници. Но историите на Леви ме удариха в сърцето – те ми помогнаха да разбера по-добре какво е било цялото преживяване за затворниците.“

Така той решава „полусериозно, полунашега“ да създаде контрамеме, с което да се бори против сравненията. Като цяло той иска да загатне, че повечето хора, които вадят нацистите по време на дебат да речем за мнението на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо относно оръжията, не са особено разумни и оригинални, а точно обратно – действат предсказуемо, като дървен пън, които се таркаля по нанадолнище.

Решението на този проблем, според Майк, е „да се създаде контрамеме, което да накара участниците в дебата да осъзнаят, че се държат като вектори на особено глупаво и обидно меме… и може би да съкрати живота на тези сравнения.“

Mike_Godwin

Майк Годуин

За да придаде на правилото си тежест, Годуин го нарича Законът на Годуин за нацистките аналогии и така го представя по форуми и дискусии в интернет, където се правят подобни сравнения. Не след дълго и останалите потребители в нета започват да го цитират.

И така, идеята определено се разпространява, но променя ли нещо? Липсва, разбира сем достоверна статистика за честотата, с която хората са се сравнявали един друг с Хитлер преди и след Закона. Но в статия от 1994 година Майк отбелязва, че поне според него, след представянето на закона му, сравненията осезаемо са намалели поне на местата, които той посещава. Така че смята целта си за постигната.

Днес Законът на Годуин често се цитира, но в различен смисъл – посоката е, че ако някой сравни друг с Хитлер или с нацистите, правейки така той автоматично губи спора по подразбиране. Самият Майк казва, че е напълно окей да се сравнявни мнението на някого по този начин, особено в политически дебат, ако обаче това е направено в удачен контекст и е достоверно, а не безрасъдно, метафорично, първосигнално и наивно. „Най-добрият начин да зибегнем втори Холокост, аз лично вярвам, че е като избягваме подобни аналогии. Вместо това, да ги правим целомъдрено и стойностно.“

Трябва да се отбележи също, че Годуин не е първият, които заклеймява грешното залитане по Хитлер. През 1951, една 6 години след смъртта на фюрера, феноменът „Reductio ad Hitlerum“ е описан от немския философ Лео Щраус. Той пише в „Natural Right and History“:

„Докато следваме това движение до края му, неизбежно ще достигнем момент, след който сцената е затъмнена от сянката на Хитлер. За жалост, налага се изрично да споменем, че е необходимо да си избягва заблудата, която в изминалите няколко десетилетия се използва често като заместител на reductio ad absurdum, а именно reductio ad Hitlerum. Едно мнение не е автоматично грешно, ако е споделяно от Хитлер.“

 
 
Коментарите са изключени

Малкото зелено човече на Германия

| от chronicle.bg |

Когато ГДР отива в историята през 1990 новообединената Германия с радост начева заличаването на всяка диря, която напомня за комунистическото минало. Ако посетите Берлин днес, трудно ще намерите дори малко останали следи от онова време… докато не пресечете улицата.

През 1961 в Източна Германия психолог на име Карл Пеглау  получава задача да намали нарастващият брой смъртни случаи в източен Берлин. Около 10 000 души са загинали в пътни произшествия между 1955 и 1960 и когато задълбава, Пеглау открива, че голяма част от тях са хора, блъснати от кола, докато пресичат. По това време Източен Берлин няма светофари за пешеходци дори и на пешеходните пътеки.

peglau

Карл решава все пак да сложи няколко светофара… Той иска те да са толкова прости, че дори малки деца, възрастни хора, далтонисти или хора с интелектуални затруднения да могат да ги разбират. Така му идва идеята да покрие стандартните светофари с шаблони, така че всяка светлина да образува различен символ. Зелената светлина ще прилича на ходещо човече, а червената – на човече с разперени ръце, което все едно се опитва да спре други човечета зад него да пресекат.

Пеглау показва идеята на асистентката си, Анелис Вегнер, и й казва да доизглади детайлите – да увеличи количеството светлина и да направи фигурките по-подходящи за деца (Пеглау казва на Анелис да ги направи по-пълнички и дружелюбни на вид). Дизайните на Вегнер – плътни човечета в шапки – са толкова игриви и забавни, че Карл се притеснява дали въобще ще бъдат одобрени от скучните, сиви, комунистически бюрократи без никакво чувство за хумор, на които той трябва да докладва.

Но греши. Дизайните са одобрени и така се появява първият Ampelmännchen, или „малкият светофарен човек“, както стават известни впоследствие. Надеждите на Пеглау се сбъдват и човечетата стават много популярни сред децата, които с радост изчаквали на пешеходната пътека, докато червеното не се скрие и не се появи зеленото, което да ги пусне.

Така Ampelmänn става символ в Източна Германия. Правителството го използва в анимационни филмчета за безопасността по пътищата и създава фигурки, игри, книжки за оцветяване и др, от които малките да се научат на безопасност.

Berlinermauer

Същата година, когато Ampelmänn започва работа, 1961, се появява и друга драматична промяна по улиците на Германия – Берлинската стена. Когато тя пада през 1989, почти всяка следа от стария режим се премахва. До средата на 90-те пътните знаци и светофарите с малките човечета започват да изчезват и да се заменят със скучните им еквиваленти от Западна Германия.

Ако обединението на Германия беше станало по-плавно, малките зелени и червени човечетата може би щяха напълно да изчезнат. Но с течение на годините, това което изглежда като съединяване на Изтока със Запада, започва да наподобява повече поглъщане на Изтока от Запада. Хората от ГДР започват да се чувстват като втора ръка граждани в новата държава. Те се притесняват да не изгубят идентичността си в място, което се усеща като чужда държава. Падането на режима е великолепно събитие, но да загубят дори и най-безобидния елемент от миналия си живот е просто излишно, ако не и вредно.

През 1996 Пеглау заедно с фенове на човечето му създава групата „Спасете Ampelmännchen!“ и започва лоби за спасяване на светофарите. Те имат и друго освен носталгия на своя страна – Ampelmännchen свети два пъти по-силно, отколкото западния еквивалент, което го прави много по-лесен за виждане.

Скоро властите разбират, че просто ще е по-добре да ги запазят и така човечетата стават стандартни за цял Берлин като от 90-те години насам други градове също ги ползват.

Legal Battle Emerges Over Stoplight Pedestrian Figure

Ampelmännchen също така става и попкултурна икона благодарение на западногерманския индустриален дизайнер Маркус Хекхаузен, който за първи път вижда светлините, когато Германия все още е разделена. „Обожавах ги, защото те изглеждаха като единственото светло и хумористично неща в сивия свят. Бяха толкова щастливи, толкова приятелски“, казва Маркус.

След като Стената пада, Хекхаузен превръща няколко бракувани светофара в декоративни лампи. Те се продават толкова добре, че дизайнерът купува правата от Карл и слага облика им на тениски, шапки, химикалки, карти за игра, всякакви видове чаши и въобще върху каквото се сетите. Така Ampelmänn става иконичен за Берлин, както Айфеловата кула е за Париж. „Хората ги обожават, точно както и аз когато ги видях за първи път.“

 
 
Коментарите са изключени