shareit

Франк Абагнейл – най-големият измамник в света, измислил своята собствена история

| от |

Франк Абагнейл Джуниър ще остане в историята като един от най-големите измамници на САЩ. В класацията можем да добавим и личности като Бърни Мадов, г-н Понзи и още много други, но Франк има достойна позиция във виртуозната история на измамите. Представял се е за доктор, за пилот, адвокат и дори за професор. По негови думи е измъкнал повече от 2 милиона долара, използвайки слабостите на банковата система и правил това с достатъчна лекота, за да бъде привлечен от ФБР като сътрудник, вместо да бъде зад решетките.

Поне така твърди той и така се описва в неговата книга „Хвани ме ако можеш“. Най-вероятно никой нямаше да разбере за него, ако Стивън Спилбърг не улавя историята и не я филмира. Има само една подробност, според самия Абагнейл, дори това е измама. До това заключение се стига с помощта на журналиста Алън Логън, който се опитва да потвърди всички вълнуващи истории от живота на измамника. След като Логън гледа лентата в киното, напуска салона с усещането, че не всичко се потвърждава. Наистина Леонардо ДиКаприо и Том Ханкс играят една съвършена роля, разказват невероятните успехи на измамника, но истината е малко по-различна и точно този човек се заема със задачата да докаже измамата – фалшивият герой Франк.

Грешните практики започват някъде в средата на 60-те години, а самият Франк е роден през 1948 г. в Ню Йорк и според легендата е започнал да подправя чекове на 15-годишна възраст. Той твърди, че с това умение е пропътувал света и е имал един много богат живот, докато приказката не приключва през 1969 г. Арестът поне е с точна дата. Тогава се разказва за всички приключения и бягства от ФБР. Осъден е на 12 години в затвора, но е освободен, след като мнозина вървят по същите стъпки, а след като най-добрият кадър в този занаят е в затвора, бързо се освобождава и получава работа. Има само един проблем, докато самият измамник се явява пред телевизията, чете лекции и дори пише бестселър под формата на мемоари, истината е много по-различна.

Най-накрая появата на филма кара разследващият журналист наистина да направи една по-сериозна проверка. Ето защо се издава и още една книга, но този път не е написана от Франк, а от Логън и носи името „Най-голямата измама на Земята: Да уловиш истината, докато можеш“. Например там разбираме, че опитите да се влезе в самолетната кабина е само дребна кражба и следене на авиатори. Логан разкрива, че дългите полети по света са възможни, след като се запознава със стюардеса на име Пола Паркс, като не е имал никакво намерение да тегли или да инкасира пари, а просто да бъде близо до нея, запомняйки графика ѝ и винаги присъствайки на борда на самолета, за да я наблюдава.

Catch_Me_If_You_Can_2002_movie

Франк бил толкова влюбен и толкова обсебващ, че дори се постарал да бъде винаги близо до нея, като най-накрая дори се самопоканил да се запознае с нейното семейство. Пола обаче не била чак толкова привързана, за да се съгласи, но не подозирала с кого точно си има работа. След няколко дена, Франк е изпратен да си ходи, неговата приятелка отново заминава на полет, а той се връща обратно в семейството и след като хората са възпитани достатъчно,  решават да го поканят от учтивост. Именно заможното семейство на Пола успява да го запознае с някои по-богати и заможни семейства, а докато срещата трае, Франк успява да отмъкне около 1200 долара под формата на чекове и някои бизнес идеи.

Това са всички кражби, които някак си не съвпадат с идеята, че човекът живее в лъскави хотели и използва всички самолетни компании за своето удоволствие. Според журналиста, цялата история започнала да се сглобява някъде около 1977 г. с неговото помилване. Този път героят в тази история имал възможност да си създаде интересен образ и дори да говори на най-различни събития, като винаги е онзи забавен Робин Худ, който се възползвал от слабостите на една система. От лъжа на лъжа, Франк най-накрая е поканен и в малко по-добро предаване, което може да му отвори вратите, а водещият Джони Карсън успява да му направи толкова добра реклама, че просто няма какво да се иска повече. Липсата на интернет не му позволява да спечели толкова внимание, следователно Франки чака  по-добрите дни.

Според неговата история на възраст между 16-20 години е бягал от щат в щат, гонейки се с ФБР. Това обаче се оказва доста голяма измама, архивите показват, че дори обикновената полиция можела и го задържала по това време и героят често се намирал в затвора на този етап. Логан дори открива един от говорителите на авио компанията Pan America, за да попита дали изобщо се е случвало нещо подобно, за да разбере, че историята е чувана за първи път и най-вероятно ще се чуе за последен, поради простата причина, че никой не е успял да направи подобен заход. Впрочем 2.5 милиона долара под формата на подправени чекове би могла да се смята за голям успех, но мнозина казват, че е точно толкова автентична, колкото банкнота от 3 долара.

08catchme

След като Стивън Спилбърг заснема филма и Франк печели цялото внимание на света, той многократно заявява, че е променил имената и не очаква някой да си признае за случилото се, все пак това е доста сериозна загуба. Впрочем повечето измами са толкова дребни и винаги завършват с присъда от една година. Някъде през 70-те години успява да се сдобие с униформа на пилот и около 3 месеца подправя 10 чека с логото на самолетната компания. Избира по-далечни локации,  за да не се налага да привлича внимание и в края на годината е арестуван в Джорджия. За този период се смята, че това е най-големият измамник, който е ходил  по тази  земя. Всички чекове са на стойност от 1500 долара.

Макар и след това да заявява, че работи за ФБР, през 1974 г. е заловен да краде в детски лагер. Звучи наистина тъжно, но това е истинската история, човекът просто няма възможност да открие каквито и да било други варианти да изкара пари и точно затова създава една добра история, достатъчно добра, за да се превърне във филм и да носи хонорари, макар и същите да не са вече чак толкова големи, те го удовлетворяват напълно. Все пак не е трудно за един човек да се възползва по-сериозно от възможностите, преди да открие нови предложения.

 

 
 
Коментарите са изключени