shareit

Философията за успех на Илон Мъск – да избягаш от въртележката и да създадеш чудовище

| от |

Всяко поколение ражда своите гении. Такива могат да бъдат Албърт Айнщайн и Робърт Опенхаймер. Спокойно можем да се потопим в дебрите на философията и да открием Ницше, Артур Шопенхауер, после можем да се разходим в литературата и да попаднем на Ърнест Хемингуей, Чарлз Буковски, Иван Вазов, Пенчо Славейков и дори Никос Казандзакис. Всеки един от тях е бил гений в своята работа, откривайки призванието и ролята, която трябва да изиграе в света.

Геният на новото поколение носи името Илон Мъск. Най-вероятно сте го чували и в последно време забелязвате, че това е човекът – ходеща енциклопедия. Подозираме, че в света е известен с бизнес проектите си, развитието на компанията за електромобили – Tesla и космическата – SpaceX. Към нея добавяме и така наречената „The Boring Company“, работеща за развитието на изкуствен интелект. Ако дори това не е известно, то финансовата страна на успехите му, изразена под формата на капитал от 187 милиарда долара, като подозираме, че тази сума може да се промени, поне за известен период от време, като не носим отговорност за повишаването или намаляването ѝ.

Какъв е животът на милиардер с толкова успешни компании? Представяте ли си го като охолен и щастлив, напълно независим и способен да си позволи всичко, за което някога е мечтал? Най-вероятно това е първият образ, представете си, че това е сумата във вашата банкова сметка, официално може да станете и да напуснете завинаги офиса, да прекарате живота си на географска точка по свой избор, но преди всичко да осъзнаете, че веднъж навлезли в тази територия, животът не само не е приказка, а бавно и сигурно върви по острието на кошмарите. Да създадете чудовище – дори успешно такова – изисква всичкото време на света. И точно това прави Мъск, той не е свободен, а затворен в клетката на успехите си, що се отнася до безумните приходи, допускаме, че някой друг ще ги похарчи, евентуално някъде в бъдещето.

Elon Musk Awarded With Axel Springer Award In Berlin

Днес Мъск е един от малкото хора на планетата, в чийто успех е готов да повярва абсолютно всеки, но докато наблюдаваме постиженията на този етап, рядко се обръщаме назад, за да отчетем платената цена. Мъск се ражда през  1971 г. в Претория, Южна Африка. Като страна с прилично развитие и добро семейство, поне до известно време, малкият Илон разбира, че нещо не е наред. Той осъзнава, че е различен, защото има някои по-различни виждания. Неговият мозък работи по съвсем различен начин и вместо да се социализира много с останалите деца, открива по-сериозно влечение към компютрите. Докато играе игри и прекарва доста часове пред монитора, стига до заключението, че ако напише програма или създаде игра, може да спечели пари и с тях да си купи по-хубав компютър. По това  време може да поеме всякаква информация като гъба и не се притеснява изобщо  от този факт.

Това е началото на едно много дълго приключение, което не спира и до днес, но можем да се замислим за следващия път, когато се скараме на детето, че прекарва твърде много време пред компютъра – едно от всички може да бъде следващият Мъск. Другото хоби, което бъдещият милиардер има, са книгите – първо се оказва, че програмираните е сложно и те са единственият източник и още по-важното е, че в повечето случаи са лесни за откриването. Именно там разбира за съществуването на Силиконовата долина – позната като меката на технологията. Преди семейството му да се раздели, Илон си спомня, че се опитва да накара своите родители да подадат документи за визи за САЩ.

Няма особен успех в това начинание. Семейството му се разделя, когато е на 9-годишна възраст и Мъск отново иска да се преместят в САЩ, защото знае, че там има свободата да постигне значително по-сериозно развитие. Милиардерът днес признава и още нещо – никога не е имал брилянтните идеи за създаването на толкова успешни компании, впрочем трябва да запомним, че докато наблюдаваме техните успехи, отново пропускаме безумните решения, които във всеки един момент могат да приключат съществуването му като гений, превръщайки го в най-обикновен измамник, каквито сме виждали отдавна – такъв може да бъде Бърни Мадоф, Понзи и още много други. Мъск обаче не е от тази порода. Освен раздялата на родителите си, той трябва да се справи с баща-насилник, с хулигани в училище и дежурната смяна критици, които очакват творението му да се срине. Логично е в толкова динамичен свят да търсим пропуските и проблемите, да се фокусираме винаги първо върху тях, измествайки всички останали постижения.

Elon Musk Awarded With Axel Springer Award In Berlin

От една страна можем да се замислим кои са основните противници. Tesla в САЩ се продава на изключително разумна стойност, която за едно домакинство не може да се смята за трудност – станциите на Мъск се срещат почти навсякъде и са безплатни, а това е заплаха към един свят, който все още използва двигатели с вътрешно горене. Неговите маневри мотивираха някои компании да започнат планове за елиминиране на въпросната технология и това ни позволява да видим един много сериозен икономически конфликт, но нека не избързваме толкова напред в историята. Макар и единствен по рода си в момента, като човек, който няма аналог или поне не толкова известен и успешен – той не е извънземно същество. Признавал си е много пъти, че се страхува да бъде сам и в това отношение брат му Кимбъл е бил перфектният фар, който да не позволява да се превърне в социопат.

Илон Мъск пристига в Северна Америка с помощта на майка си – тя е с канадско гражданство и се оказва единственият начин да бъде поне една стъпка по-близо до Силиконовата долина. Прекосил толкова сериозна дестинация, мъжът най-накрая успява да стигне до обетованата земя и с това да започне да изгражда империята, която познаваме днес. На 17-годишна възраст пристига напълно сам, прекарва няколко години и се премества в САЩ. През лятото на 1995 г. избира университета Станфорд, защото темата за разработка на енергийни клетки за електромобили му се струва привлекателна. Да не забравяме, че няколко години назад от настоящата 2021 г. същият човек се закле, че ще произведе ВЕЦ-ове за Австралия и ще изпълни проекта си в определен срок, а ако не се справи, възнамерява да подари тази технология на страната.

Тук обаче идва един друг проблем – интернет. Докато всички ние използвахме интернет карти и слушахме онези странни звуци от телефонната слушалка, интернет е бил фронт за развитие, който скоро ще се превърне в гръбнака на бизнес империята му. Тук поставя науката на пауза и решава да се развива в интернет технологиите, което означава да си намери работа и да се развива в тази индустрия. Ето каква е основната разлика между хора като Мъск и масата. Ако не откриете работа, най-вероятно бихте търсили друга позиция и така, докато не намерите решение на месечните приходи. При Мъск идеята е друга, след като не може да получи позицията, решава да се опита да създаде нещо свое. Първият му проект PayPal е уникален за времето си и още не е предложен от никого.

По това време той и група приятели започват да създават алгоритми за финансовите институции, които позволяват всяка една транзакция да се прави безпроблемно, но същевременно с пълната сигурност на работа. PayPal не е голям успех, поне не и в началото. Платформата работи, но Илон показва алгоритми и програми при хора, които не разбират толкова много от компютри. При игрите ситуацията е абсолютно същата, никой не се вълнува от процесите зад кадър, докато има забавление. Добрата страна е, че при PayPal зад тоновете кодове, клиентите виждат полезната функция – разплащане през електронната поща – феномен за времето си, който се случва толкова лесно, че рано или късно всеки опира до тази идея.

Elon Musk Visits Germany

В това отношение PayPal наистина е един от лидерите, като години след това откриваме още много компании, които повтарят стъпките, използвайки точно този гръбнак на бизнес модел. С оформянето на първата компания, Мъск вече знае как точно да подхожда към следващите възможности. Не е методът за правенето на милиони, а технологията, която ще промени живота на обикновения човек. Фокусирането върху някои по-сериозни и мащабни проблеми винаги привлича повече инвеститори и средства, но както се досещаме, това идва с придобиването на нови умения. Следващата стъпка е търсенето на възобновяеми източници на енергия. Точно по тази причина ставаме свидетели на раждането на Tesla и Solar City, а след това, понеже човек е способен да унищожава своята природа и да променя цели еко системи, единствената стъпка е колонизирането на други планети – тук се ражда SpaceX. В случай, че се чудите как да създадете компания за изработка на ракети, препоръчваме да не следвате стъпките на Мъск.

Бизнесменът ходи няколко пъти до Русия и се опитва да закупи интерконтинентална балистична ракета – планът му е поне за  две такива. Нека го повторим отново – южноафриканец с канадско гражданство иска да закупи от Русия една ракета, която в повечето сценарии пренася ядрено оръжие. Звучи точно толкова абсурдно и въпреки това наистина успя. При сделката инвеститорът им заявява, че няма нужда от бойната глава и понеже си плаща, а през 2000-2002 г. всичко може да се закупи свободно, руснаците наистина предоставят всичко необходимо. После всичко е ясно – работа. Не говорим за политически слогани, а за факта, че скромната математика на Мъск е и най-логична. Колкото повече часове се инвестират в разработката на нова технология и продукт, толкова по-бързо ще излязат на пазара.

Работната му дисциплина е по 80 часа на седмица, когато е зает с разработването, той сам стига до заключението, че в рамките на четири месеца ще постигне точно това, което е необходимо на една голяма корпорация за година. Бихте казали, че е разумно, все пак има толкова сериозни приходи, но си спомняте за тъмната страна. Когато SpaceX започва своята работа, Мъск има пари само за три полета, с които да демонстрира своите предложения за NASA. Междувременно Tesla и Solar City също изискват финанси. Не веднъж е признавал, че може да се провали, но неговият провал бил най-малкото, което го тревожело – той е теглил твърде много заеми и може да изгуби средствата на приятелите си, а точно това не е била опция. Мъск играе една много смъртоносна партия шах и както казва брат му, способен е да вижда с 12 хода напред, но понякога дори това не е вариант.

Elon Musk Visits Germany

Ето защо във всяко едно интервю, този човек ще повтаря отново и отново, че всичко, което се случва е загуба на много битки. Той самият не може да си спомни колко точно пъти Tesla е била близо до банкрут, като същото важи и за SpaceX. Историята се пише от победителите и точно по тази причина забелязваме как Илон Мъск днес се смята за един от най-успешните хора на новото време, като надеждата е да има и конкуренти със същата визия. В огромното пътешествие за милиони и милиарди долари, парите са само  средство, което да го запази в комерсиалния свят – резултатите са от значение, а те идват с цената на много опит, както е посочил самият Айнщайн.

Със сигурност е много лесно да наблюдаваме една успешна компания, но тя се изковава с много труд. Ако търсите тайната на успеха, обърнете се към книгите, забравете живота с почивни дни, поставете високите цели и не се отказвайте от нищо, в противен случай просто не се захващайте. Нещо повече, ако започнете да успявате, никога няма да се върнете от другата страна на нормалното и мързеливо съществуване, което познавате в момента. Това са рисковете, затова и парите на финалът не са нищо повече от средство. Всичко на финалът се превръща в компютърна игра, която става само по-трудна, но не и по-лесна.

 
 
Коментарите са изключени