shareit

Една от първите жени пирати – Ан Бони

| от Ивелина Беркова |

Ан Бони от обикновена девойка ще се впусне в приключения на корабът на любовникът си като става една от неговите верни “мъже”. Необичайната работа, неприсъща за дама изпълнява като се бие редом с останалите си приятели.

Незаконно дете е от аферата на баща си Уилиям Колмакс, който е известен адвокат, със своята прислужница Мери Бренан. При разбиране за изневярата госпожа Колмакс ще разкрие кирливите ризи на съпруга си пред публиката. Със съсипана кариера, опозорената двойка ще напусне родната си страна Ирландия с малката си дъщеря към Америка в търсене на добро бъдеще.

Настанилото се в щатът Южна Каролина семейство ще започне на чисто. Със своите дълбоки познания на съдебната система Колмакс успява да възобнови професията си на адвокат. Справяйки се отлично в работата си той ще бъде добре награждаван за труда си. Допълнително с това той ще започне и хоби с купуване и продаване на стоки, което по – късно ще се превърне в сериозен бизнес. С процъфтяващата си кариера той успява да закупи плантация, с която умножава приходите си и семейството ще си позволи прекрасна къща.
Един ден нещастие ще сполети фамилията, когато Мери почива, оставяйки 12-годишната си дъщеря Ан да се грижи сама за огромният им дом и да командва персонала.

Момичето рядко вижда баща си поради дългите му работни дни, зает да прави пари. Времето прекарано в планиране на работните часове на прислужниците дава представа на Бони какво е да управлява екип. Това се оказва добра тренировка за по – нататъшният ѝ живот като пират.

Тинейджърските години на младата бунтарка са изключително чудати. Споменава се как на нейна разходка през улиците мъж се опитва да я изнасили, но тя ще му отговори с посещение на болницата, където ще прекара няколко седмици. В друг ден наръгва и убива слугиня по незнайни причини.
На 16 години градските авантюри на Ан я водят към първата ѝ любов – Джеймс Бони. Назначен на маловажна позиция сред пирати той няма никакви любовни интереси към влюбената в него дама, но разбирайки за нейната заможност той решава да даде шанс на връзката, за да получи част от парите на бъдещата си жена.
Когато Колмакс вижда ясните нечисти намерения на Джеймс предупреждава дъщеря си, че е използвана за пари, но Бони ще противоречи на бащината дума и скоро след спора ще сключи брак с момъкът. Яростен и наранен от действията на немирната си щерка той решава да я отпрати далеч от родният дом като наказание.

В последен знак на протест към решението на адвокатът двойката подпалва плантацията преди да замине.
Ан живее със съпруга си в компанията на много пирати, с които се запознава по кръчмите, които двамата посещават. Междувременно мечтите на Джеймс да стане известен се оказват напразни и той едвам връзва двата края, камо ли да може стабилно да издържа съпругата си. В отчаяние той ще де превърне в таен агент на кралският управник на Бахамите като се обръща срещу приятелите си. Тайните му мисии костват живота на много от пиратите, които Бони познава. Заради предателството на съпруга си ядосаната жена ще се срещне с Калико Джак Ракъм в едно заведение. Двамата скоро от приятелски отношения ще усетят връзка един към друг и те ще избягат късно една вечер заедно с кораб.

Калико с позицията си на пират офицер печели прилични пари от плячкосването си на малки корабчета и лодки, но прахосва всичко, за да си закупи дрехи, бижута и само най – качественият алкохол. Попълнението на Ан към екипа му ще му спечели много богатства в бъдеще. От екипажа на пиратският кораб младата жена е разпознавана като лоялен борец, но за враговете си тя се дегизира като мъж и не разкрива истинската си самоличност. Любовта на капитана към любовницата му е видна, когато скоро Бони ще забременее и ражда детето си на суха земя в Куба. Съдбата на бебето е неясна, но се счита че заради опасната си професия двойката решава да остави рожбата си в ръцете на добро местно семейство.

Така ежедневните приключения на екипажа продължават както обикновено, но скоро на борда им ще се настани известната Мери Рийд, още една жена пират. Двете дами бързо се сприятеляват и дори се вярва, че в последствие развиват и романтични чувства една към друга. Двойката жени се борят усилено редом с мъжете и имената им се чуват из карибските острови.

Един ден, обаче славата им ще им играе голяма шега. През октомври 1720 година групата успешно задига много съкровища и богатства от испански търговски кораби. За да отпразнуват пускат котва през нощта близо до брега и започват весело да пеят и танцуват, пиейки до припадък. На другата ранна сутрин все още пияните пирати ще осъзнаят, че са обкръжени от кралските кораби на капитан Варнет. Неадекватните в момента мъже не могат дори да държат сабите си в ръка и за удържане на врагът се грижат единствено Мери и Ан, но силите им не са достатъчни да се опазят от големият брой противници.

С това пиратският им кораб е насилствено превозен до град Порт Роял в Ямайка, където групата е осъдена на смърт, заради кражбите, които извършват по море. Всички мъже от екипажа, включително и капитанът им, увисват на бесилото. За разлика от тях девойките са извинени от екзекуция, защото лъжат, че са бременни. По закон е забранено жена с дете в корема си да бъде убита. Така двете са пратени в тъмен и студен затвор, но докато се опитват да измислят начин да се спасят Мери се разболява и умира.

Оттук съдбата на легендарната бандитка е незнайна. Подкрепяната теория е, че Ан успява да избяга и продължава живота си плавайки по вълните.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Една от първите жени пирати – Ан Бони

Повече информация Виж всички