shareit

Джорджия Тан – американската баба Яга на Тенеси, която отвлече и продаде повече от 5000 деца

| от |

Ще открием, че в света има достатъчно хора, които предпочитат да отдадат живота си на престъпния свят. Имаме хора като Ал Капоне, както и Пабло Ескобар, които превръщат своята вредна дейност в нещо незабравимо, но от друга страна можем да открием, че мнозина се опитват да открият прекия път към щастието. Едва ли обаче бихте помислили, че когато започнете този бизнес, може да се занимавате с кражба на бебета. Определено това няма да се смята за най-брилянтното престъпление, а и ако вярвате в кармата, трупането на негативна такава определено ще се върне и ще ви ухапе, при това доста неприятно. Освен това не е толкова лесно да се занимавате с тях, а да не говорим, че сякаш пазарът ще бъде доста ограничен.

В началото на XX век в Тенеси това не е била особено трудна задача и този престъпен пръстен работил изключително добре за аудиторията, особено след като открием, че има достатъчно почитатели, които с голямо удоволствие биха могли да се включат в това приключение. Градският съюз на децата решава да им намери нов дом, при това без особено значение дали те го искат или не. Зад цялата организация ще откриете една гениална дама – Джорджия Тан. Именно тя ще помогне за продажбата на бебета – най-вече бели бебета със сини очи и руса коса. Очевидно точно те са били най-търсените в този период. Колко време си мислите, че ще се разминете с тази дейност?

За някои тази приказка може да приключи до една година, за други ще достигне до три години, но мадам Тан знае точно какво прави и в рамките на 26 години – четете това правилно – тя продава бели бебета на черния пазар. Сигурно има ирония в предното изречение, но може да си представите чувството на хората от 1924 до 1950 г., когато се озовават без любимата си рожба. Не е сигурно колко точно деца са продадени, но цифрата се върти някъде около 5000, макар и това да не е потвърдено – експертите са на мнение, че самите деца са много повече. Ако това ви звучи повече от добре като нова пазарна ниша – не го препоръчваме, все пак не се намирате в Тенеси и времената са различни – нека отговорим и къде точно жената е успявала да открие своята стока.

По време на нейния дълъг и интересен престой, дамата установява, че бедните винаги имат доста деца, с които могат да се разделят, макар и да не искат точно това. Освен това бедните не разполагали с достатъчното ресурси, за да издирват децата си. Най-често ще се обадят в полицията и никой няма да им обърне внимание. Защо? Началникът на управлението е приятел на Тан, а като човек на толкова висок пост, същият отговарял единствено и само към кмета Е.Х. Кръмп. Следователно всяко едно оплакване можело не просто да се игнорира, но и да бъде потулено доста бързо. Една от любимите легенди е, че понякога дори полицията ѝ помагала с някои от децата. И след като бедните не винаги можели да доставят необходимия ресурс, Тан се насочила и към затворите, както и лудниците. За жалост на второто място винаги имало поне една родилка, все пак да не забравяме, че не всички пазачи са особено мили и добри в това отношение.

Понякога дори болниците не били в безопасност, когато пристигала Тан. Модерната версия на баба Яга имала много добър план и често подкупвала лекари и медицински сестри, за да си избере новородено или няколко, в зависимост от реколтата. И докато тя събира новата си стока, лекарите просто ще заявят, че детето е починало и никой никога повече няма да го потърси – планът е повече от брилянтен. Веднъж след като децата са при нея, Тан започва да издирва семейства, които не могат да имат свои рожби. Пуска обяви във вестника, а и защо да не го направи, все пак има протекцията на всички. Добрата новина е, че обявите хващат окото на семейства от по-заможни градове като Ню Йорк и Лос Анджелис.

Някои са готови да платят около 5000 долара, за да „осиновят“  дете, като на днешната инфлация това са около 70 000  долара – при продажбата на близо 5000 деца, можете да направите изчисленията, а и да не забравяме, че тогава парите са имали доста по-висока покупателна стойност. Истината обаче е, че докато дамата е хванала своята златна среда и наистина е имала достатъчно средства, тя определено не може да се похвали с доста сериозни печалби, но въпреки това не трябва да се изненадваме от факта, че около 500 деца умират, докато са в нейни ръце. Все пак жената не е истинска майка, а и ако трябва да бъдем честни, изобщо не ѝ допада факта да се занимава с тях, преди да е получила печалбата си. Другият слух е, че може би ги е малтретирала, все пак не всяко дете е било на сърце. Цялата схема приключила едва със смяната на властта.

Когато Гордън Браунинг влиза в парламента, той се оказва един от много сериозните противници на кмета на Тенеси – г-н Кръмп. Малко след това прави една много бърза проверка и установява, че изчезналите деца не са мъртви, нито отвлечени, просто са продадени. Макар и още да няма доказателства, мъжът бърза да активира разследване и с него да сложи край на толкова порочните практики. Има само един проблем – Тан също знае, че когато  нейният човек не е на власт, веднага ще изгуби своето влияние, а това означава, че трябва да се случи нещо. И докато жената търси някакъв вариант, с който ще се опита да избяга от закона, взимайки със себе си големите и добре изработени суми пари, разследването пропада – защо?

1024px-Tennessee_Children's_Home_Society_Memorial_Marker,_Elmwood_Cemetery,_Memphis,_2015

Тан умира от рак само няколко дена след като полицията се подготви да провери всички нейни сметки. Това може би е било едно от най-лошите изживявания или просто може да го приемете за някаква форма на карма. Само няколко месеца след това,  нейният дом за деца затваря официално врати и никога не работи отново. Единствената положителна страна – не можем да отречем, че е имало такава, е фактът, че жената така или иначе е успяла да популяризира идеята за осиновяване.

И още по-добрата новина е, че днес това е напълно безплатно. Днес жителите на града са издигнали паметна плоча на всички деца-жертви на отвличания, при това извършени предимно от тази жена, още по-лошото е, че като човек, който не може да се справи с това, няма как да не открием, че и до днес тази жена се смята за  истински  демон в своите занимания.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Джорджия Тан – американската баба Яга на Тенеси, която отвлече и продаде повече от 5000 деца

Повече информация Виж всички