shareit

Джаяварман VII – владетел роден в джунглата, спасител на Камбоджа и водач към златния век

| от |

Мнозина познават историята на Камбоджа и безумното клане, което се случва там по време на контролът на червените кхмери. Пол Пот успява да постави рекорд по зверства и да наруши редица човешки права, демонстрирайки една абсолютна лудост. Никой не знае със сигурност колко точно са избити, но когато пепелта се разравя, изследователите разбират, че огънят е горял с истински хора.

В исторически план, Камбоджа винаги е била поливана  с кръв, тук мирът е нещо толкова мистично и нетрайно, че винаги има апетити към  Кхемрското царство. Доказателството идва още през XI век и появата на кхмерския император Джаяварман VII. Свикнали сме да познаваме повечето пълководци в разцвета на силите им, натрупали невероятен боен опит, но тук Джаяварман е на 57-годишна възраст. Никой не знае откъде точно се появява, но когато започва да събира своята армия и да се подготвя за освобождение, противниците му дори не подозират какво ще сътвори. Харизмата събира една впечатляваща военна сила, с която не само успяват да освободят страната, но и да вземат столицата.

След като няма срещу кого да вдига оръжие, мъжът се прибира обратно в своя роден край и започва да строи храмове, а след това поставя началото на камбоджанската медицина, строи пътища за колонизирането на Югоизотчна Азия и скоро се отдава на Будизма -движение, което и днес има невероятна традиция. За да запази спомена за себе си,  Джаяварман запечатва лика си в няколко планински масива. Някои архиви разказват, че силата и мъдростта идват от партньорката на владетеля – богиня, която се е отдала на човешките ласки. Джаяварман живее до 95-годишна възраст, като разказват, че се разболява от болест, която никой не можел да идентифицира. Как започва цялата история?

Cambodian_-_Eight-armed_Avalokiteshvara_-_Walters_542726

Камбоджа се стреми да възстанови изгубеното и изгореното, което Пол Пот се опитва да заличи завинаги, следователно нямаме много информация за Джаяварман. Никой не знае къде точно е роден, какво е неговото семейство. Единствената информация е, че е бил изключително отдаден будист, но вместо да проповядва и търси балансът във вселената, този човек имал невероятни умения със остриета – при това голяма разнообразие от тях. Някои подозират, че има кралски корени с Дхараниндраварман II – бивш крал на Кхмерската империя от 1150 до 1160 г. Използвайки това потекло Джаяварман II пристига с няколко каменни плочи, в които показва, че е законен наследник на трона.

Малко след смъртта на Дхараниндраварман II на трона се качва Ясоварман II – той владее империята около шест години и след това е предаден от своите благородници, като е убит на самия трон. Самото управление на последните двама владетеля е толкова хаотично, че единственото, което може да привлече е противници и желание за превземане. Нападението идва от Чамската империя – днешен Южен Виетнам и с помощта на бойни канута през 1177 г. бойците пристигат в Ангкор Ват, изненадват своя опонент и в рамките на няколко дни неутрализират противника, превземат столицата и приключват съществуването на Кхмерската империя. Следват доста години на глад и мизерия, а чамите нямат никакво намерение да си тръгнат, преди да унищожат като паразити цялата територия и да са сигурни, че никога повече няма да има кхмери. И до известна степен са се справяли с това, докато не се появява Джаяварам VII. Той пристига от джунглата на боен слон, тежка ризница и желание да пролива кръв. Първата му работа е да събира от всяко село здравите и корави момчета,  преподава им бойни практики и след това ги оформя в една нова сила. Интересното е, че след слона тръгват някои от най-побеснелите хора.

Джаяварам дава нареждане да се убива всеки чам, който върви по улиците – без предупреждение и без опит да се предава – пленниците не са необходими. Оказва се, че има познания не само в пехотната война, но и по вода не може да му се отрекат качества. По време на речните битки, бойците му хвърлят куки по бойните канута, придърпват ги наблизо и с лекота изколват всеки един противник. Почервенелите реки от кръв започват да привличат и крокодили – те били безпристрасни и се хранили само с това, което падне във водата. Проблемът за новите владетели не само се водил като заплаха, но и преди чамите да се опитат да избягат, Джаяварам вече бил пред портите на Ангкор Ват. Натрупали доста победи, неговите бойци бързо се ориентирали към агресивно нападение, а още по-лошото за Чамската империя е, че нямали никакво намерение да спират.

(Phnom-Penh)

Докато противникът чакал помощи, крепостните стени се преодоляват и скоро не остава нито един жив. Преди да продължи с военните победи, Джаяварам се провъзгласява за владетел и изпраща много ясно послание до всички противници – ако не се подчинят, скоро същата човешка сила ще се появи пред техните врати. Никой не върнал възражение и кхмерската хала се отправила към Чам. Сценарият се повторил, като този път има пощадени личности – една от тях е именно кралят. Преди да бъде унижен и да подпише договор, в който се превръща на васал на Кхмер, той трябва да се извини на всички за робството. Възрастният владетел продължава военните кампании във Виетнам, Лаос, Тайланд и достига до Малайзийските брегове. Според някои архиви, Кхмерската империя се разпростира на тази територия в рамките на 5 века.

При завръщането си през 1181 г. на 61-годишна възраст, новият владетел започва с реконструкцията и промяната на древния свят. Фаворити в строителството са пътища, храмове, статуи, болници и други, но строи всичко много бързо и с високи темпове, защото не подозира колко още време му остава като владетел. Джаяварман остава на трона около 30 години. Очевидно е, че след като няма нужда от армия и повечето жители са доволни, господарят може да направи единственото, което се очаква от него – да изгради харем с около 3000 съпруги. Според една от легендите, владетелят не само не им обръщал внимание, но изкачвал и високата кула на Ангкор Том, за да се отдава на богинята Нага, като това била цената, която заплащал за добрата реколта и хубавото време.

Сред всички съпруги присъства една от най-верните дами – Джаяражадеви. За нея е ясно, че е била поет, учен, философ, отдаден будист и повела сестра си към просветлението – тя носила името Раяндрадеви. Двете жени били първите, които прекрачвали новия будистки храм и започвали да просветляват кхмерите. Очевидно е, че покрай големите строежи и възхода на империята, владетелят решил да остави една много сериозна следа за себе си.

Jayavarman-vii

Джаяварман не пропуска възможността да се увековечи в някои планини и да издигне свои статуи. Една интересна подробност е, че още в средата на XII век е започнал да разработва магистрала и да картографира строежите, привличайки още повече търговци, свързвайки селата и градовете. След това идва време за болниците и по правило те трябва да бъдат запълнени с персонал, който в свободното време да произвежда лекарства от билки. Приготвените мехлеми се пазят в охладена стая и се използват, когато имат нужда.

Самият Джаяварман разработва около 2000 кутии с лекарства и рецепти и ги изпраща в приблизително 102 болници, с които дава и детайлно описание как да се използват и за какви болежки. Кхмерската империя е навлязла в своя златен век, разполага с невероятна сила и демонстрира изключително развити методи за  управление. През 1218 г. Джаяварман умира на 95-годишна възраст. До днес някои от храмовете и пътищата, които е строил в миналото, могат да се открият от археолозите и да докажат неговото съществуване. Някои точки в Камбоджа за защитени като световно наследство на Юнеско. На финалът обаче трябва да напомним, че никой не може да признае какъв точно е произходът му и дали изобщо е бил законен владетел или не – по-интересното е, че медицината работи, особено при такова дълголетие, ако вярваме на възрастта на владетеля.

Снимки: Wikipedia

 

 
 
Коментарите са изключени