shareit

Джак Изкормвача и неговата първа жертва

| от chronicle.bg |

Джак Изкормвача никога не е заловен и затова не можем да знаем със 100-процентова сигурност колко хора е убил или коя е първата му жертва. В документите от разследването на събитията в Уайтчапъл пише за 11 убийства в периода от 1888 до 1891 година.

В началото на 1888 година има няколко нападения над жени в същата местност, за които се смята, че биха могли да са дело на Изкормвача, но за това няма преки доказателства. Ема Смит е първото име, което се появява в документите. Ема е нападната от банда хора в същия район, където е „работил“ Джак, и въпреки, че оцелява след нападението по-късно умира от раните си. Тя почти със сигурност не е негова жертва. Както и Марта Табрам, убита в ранните часове на 7 август същата година.

Мери Ан Никълс. Това е името на първата сигурна жертва на Джак Изкормвача. Датата е 31 август 1888 или преди точно 129 години. Тя е първата от петте т. нар. „канонични“ жертви, убити между 31 август и 9 ноември. Останалите са Ани Чапман, Елизабет Страйд, Катерин Едоус и Мери Кели.

Мери Никълс е родена на 26 август 1845 година в семейството на ключаря Едуард Уолкър и жена му Каролин. Когато е н 19, тя се омъжва за Уилиям Никълс, а до 1879 (15 години) двойката вече има 5 деца. Бракът им се разпада през 1880-81 по неясни причини. Бащата на Мери твърди, че Уилям я оставя след като има афера със сестрата, помагала за раждането на последната им рожба. Съпругът отхвърля обвиненията с доказателства, че бракът им е продължил поне 3 години след дата на изневярата. На свой ред той обвинява жена си, че се отчуждава от него и започва да проституира. В полицейския доклад пише, че поводът за развода е пиянството на Мери Ан.

Около 23:00 на 30 август Мери е забелязана да върви по Уайтчапъл роуд. В 00:30 в деня на убийството тя напуска кръчмата на улица Брик лейн. По нейни думи понедеже е нямала пари да си осигури легло, ще излезе да изкара малко благодарение на новата си шапка. За последно е видяна в 02:30, час преди смъртта си, на ъгъла на улица Осборн и Уайтчапъл роуд от съквартирантката си, Емили Холанд. Емили твърди, че Мери й казала как е изкарала пари за легло три пъти през този ден, но все ги пропилявала за алкохол.

В 03:40 Мери Ан Никълс е намерена мъртва с вдигната пола на Бъкс роу (мястото от снимката), на 130 метра от болница. Три кланици в близост до местопрестъплението работят през тази нощ, но нито един от работниците или пък от патрулиращите полицаи или живущите наблизо не е чул, нито видял нещо подозрително.

В 04:00 доктор Хенри Левелин заключава, че Мери е мъртва от около 30 минути. Гърлото й е прерязано два пъти от ляво надясно и разбира се, коремът й е изкормен. Според доктора „Ножът е използван изключително агресивно“, а раните в корема са направени след като жертвата вече е била мъртва.

Мери Ан е погребана на 6 септември в ковчег от полиран бряст, носен от съпруга й Уилиям Никълс и най-големия й син (22) Едуард Джон Никълс. Номерът на гроба й е 210752.

Това е историята на Мери Ан Никълс, първата жертва на Джак Изкормвача.

 
 
Коментарите са изключени