shareit

Дългият път на Бил Гейтс до създаването на империя за милиарди долари

| от |

В историята на големите корпоративни войни ще открием, че огромният двубой е не между две компании, а между двама души. Няма как да говорим за единия, ако поне малко не посочим фактите и около другия. В края на XX век сме сигурни, че една дума се споменаваше все по-често сред домакинствата – компютър. Малко след това започна да се говори и за още една „Windows“. Операционната система, която промени завинаги света на компютрите и доближи потребителите много по-близо, извървя доста дълъг път. Най-вероятно и мнозина си спомнят огромните книги, чиято цел беше да запознаят потребителя и дори да му позволят да започне да работи колкото се може по-бързо. И всичко това започва с помощта на двама души – Бил Гейтс и Стийв Джобс. Ще побързате да кажете, че те са противници и нямат нищо общо, но и двамата имат една посока, като днес и двете платформи продължават да се конкурират, но спокойно трябва да признаем, че корпорацията на Microsoft е значително по-ориентирана към масата.

Нека започнем от самото начало, за да проследим дългия път на един от най-богатите хора в света – Бил Гейтс. Не сме категорични в това описание, защото Бил и Джеф Безоз често си предават щафетата. Уилям Хенри Гейтс III е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл, Вашингтон. Неговият баща Гейтс Старши е един от обещаващите бъдещи адвокати, но все още не може, а и сякаш не желае да покаже своя пълен потенциал. Този проблем се тушира с помощта на Мери Максуел, която бързо успява да елиминира някои от по-плахите опити за работа, което води до нови идеи. Човекът, който ще промени компютрите завинаги се ражда именно тук и неговата майка бързо успява да го превърне в един състезател, доброволец и човек, който желае и иска да се развива.

Историята разказва, че младият Бил обичал да чете и в повечето време е бил винаги с книга в ръка, обичал  да чете колкото се може повече енциклопедии и някъде на 11-12-годишна възраст е успял да притесни дори родителите си, които го смятали за самотник и асоциален тип. Изпращат го в обикновено училище в Сиатъл, където за кратко време успява да задмине своите съученици. По същото време една компютърна програма предлага да запознае повечето деца да работят с компютри. Родителският колектив дори закупува няколко машини и Гейтс получава компютър, с който прекарва всичкото останало време след училище. Създава програма за игра на морски шах, изучава базовите компютърни езици.

Сигурни сме, че мнозина са чували легендата за  ощетяването на Стийв Джобс и кражбата на Microsoft, Но има и една подробност, когато през 1973 г. Бил се дипломира, той изкарва 1500 от 1600 точки на своя SAT тест. Същата година се озовава в Харвард и си мисли, че е време да последва стъпките на баща си. Правото не е неговата страст и макар родителите му да го осъждат за решението, той напуска университета и започва да работи върху първата си компания – Microsoft. Харвард има по-добри компютри и преди да бъде изгонен от университета, Гейтс експлоатира всяка една машина. Казват, че спи директно в компютърната лаборатория, като има няколко часа за  сън и след това продължава да работи с тази машина. От време на време преминава някой друг изпит, като се стреми да изкара някаква нормална оценка, за да продължи да използва компютрите.

All In WA: A Concert For COVID-19 Relief

Компания му прави и друг негов съученик – Пол Алън. Макар и две години по-голям, той също изпитва страст към новата техника, но се различава малко от Гейтс. Двамата прекарват времето си в писане на програми. Обикновено водели толкова много спорове за подготовка и разработка на даден продукт, че след като се скарали, отивали в компютърната лаборатория, за да видят кой е прав. В един момент дори са изгонени от лабораторията, защото са успели да намерят слабостите на системата и да манипулират часовниците, за да използват по-дълго машините. На 15-годишна възраст Бил вече е успял да впрегне всичко научено в първите си приходи – създава компютърна програма за следене на трафика в Сиатъл. За тази програма Бил и неговият приятел взимат сумата от 20 000 долара, което във времето си е доста добро постижение. Парите се инвестират в колеж, където Гейтс продължавал да вярва, че ще стане адвокат, без да се замисля какво наистина може да получи в замяна. Алън заминава за университета във Вашингтон, докато Гейтс е изпратен в Харвард.

След време разглеждат списание Popular Electronics, където се показва комплект за мини компютър. Машината се нарича Altair и се произвежда от малка компания в Ню Мексико. След като закупуват един компютър, обаждат се във въпросната компания наречена – Micro Instrumentation and Telemetry Systems и заявяват, че работят върху софтуерен продукт, с който машината може да работи. По това време MITS наистина търсят подобно решение и приемат офертата. В следващите два месеца младежите работят върху тази идея. Времето не им стига, но Алън лети със софтуера, който никога не е тестван и показва какво наистина са приготвили. След като получават заплащане и зелена светлина за развитие, двамата напускат университета, а и в това време липсват много конкуренти, които да предложат нещо по-различно. Двамата основават Microsoft и всичко след това е история.

Пол Алън е диагностициран с болестта на Ходжкин през 1983 г. и напуска компанията, като една година само се лекува. И до днес има много критики в това отношение и се смята, че именно Гейтс го е избутал, но след време самият Алън ще сподели, че просто се е променил и е намерил друго място, където да насочи своето внимание. С пускането на софтуера за Altair, компанията наистина се налага, но по думите на Гейтс около 10% от хората заплащат за него, всички останали са успели да го вземат напълно безплатно или да го копират. Подозираме, че днес много хора ще четат този текст именно на пиратска операционна система, но очевидно този проблем е бил наличен още в началото. Както се досещаме, в началото нито една компания не е решила да използва тази техника толкова лесно и свободно. Основателите не се притеснявали толкова от този факт, те били ентусиасти и искали да се наложат, разбира се, пиратският софтуер винаги е бил причина за мнозина да изгубят желанието да разработват каквото и да било, но това не е било чак такъв проблем.

2019 New York Times Dealbook

MITS скоро има нов собственик и Microsoft трябва да си намери нови клиенти. Компанията разполага с 25 служителя и през 1979 г. приходите са приблизително 2.5 милиона долара. На 23-годишна възраст това е успех, но идва с отговорност, Бил разглежда всеки написан ред  и се стреми да открие проблемите в самото начало, често му се налага да пренаписва някои програми, но цената си заслужава. По това време компании като Apple, Intel и IBM вече започват да разрастват своя бизнес и всеки бранд има своя хардеурна и софтуерна дивизия. Собственикът обикаля редица технологични изложения, води преговори, запознава САЩ със своята компания и дори взима майка си, която да участва в преговорите.

През 1980 г. IBM търсят софтуер за своя бъдещ персонален компютър и се свързват с Microsoft. Според историята, един от служителите на IBM объркал Бил за стажант и го помолил да направи кафе. За изненада се оказало, че младият стажант е собственик и компютърен гуру, като не само впечатлил своите гости, но и подписал договор. Освен за тази компания, операционната система била разработена, за да служи колкото се може повече на всички останали производители, което също е добър ход. Другата ключова роля е, че се свързва с други компании и подписва договори за разработката на програми, които да се пишат специално за Microsoft. IBM не са доволни от този факт и скоро започват дела, но в последствие се оказва, че софтуерната компания не е направила нищо нередно. Впрочем той не разработва операционна система, а купува готова и я доработва, като от IBM взима 50 000 долара – колкото е платил за покупката.

IBM искат лиценза, но не го получават. Вместо това имат възможност да плащат лицензионна такса за своя MS-DOS. Пуска се и още един интересен вариант наречен Softcard, който позволява на потребителите да го инсталират на Apple II компютрите. Тази сделка поставя Microsoft на компютърния хоризонт и показва какво наистина може да се случи. От 25 човека, фирмата наема 128 и повишава приходите си на 16 милиона. През 1983 г. вече са глобална компания и предлагат софтуера си на около 30% от целия свят. През 1981 г. Стийв Джобс кани Microsoft за разработката на нов софтуер за Macintosh. Някои разработчици участват и в двата проекта. Точно този съюз дава и първите стъпки за разработката на Windows. Тук идват мишката, графичният интерфейс и всичко останало. Драматичната промяна оставя завинаги назад MS-DOS системата.

2019 New York Times Dealbook

Осъзнавайки, че има нужда от промени, собственикът на Microsoft бързо обявява своите планове за подобряването на системата и скоро навлича гнева си на всички останали. През 1985 г. първият Windows е вече факт. Системата много прилича на тази на Apple, която е представена около 2 години по-рано. Apple официално затварят всички врати на Microsoft и не позволяват да се инсталират продукти на Microsoft върху Apple машините. Съдебните дела не са нещо, което да притесни виртуоза и скоро се оказва, че играта продължава, този път с нови сили.

Въпреки успехите, Microsoft не спира да се оглежда за потенциални конкуренти. И това също идва с цена. Много пъти асистентката на директора ще отиде в офиса, за  да го открие да спи под някое бюро. Не можела дори да го разпознае, защото изглеждал на скитник и преди да се обади на охраната, разпознала маратонките на Гейтс и се отказала. По това време се очаква от всеки служител да е отдаден толкова, колкото собственика, но не е точно така. Гейтс започва да дава нови задачи, за да мотивира своите клиенти. Извън Microsoft, владетелят на компютърния свят има много негативен образ. IBM се отказват да партнират и започват своя собствена разработка на операционна система, наречена OS/2, с която да премахнат стария MS-DOS.

По това време вече се работи върху офис програмата, както и въвеждането на други иновативни продукти, на които днес работи почти целия свят. За да бъде още по-трудно, новите продукти не са лесни за интегрирани за платформата на IBM. Ключът за палатката е очевиден – говорим изцяло за монопол на компютърния свят. Скоро дори се смята, че компанията има някои нечисти практики. През 90-те години се провеждат редица други разследвания, които смятат, че Microsoft ограничава пазара и не позволява на всеки да има достъп до някои програми, които са закупени. Най-накрая дори се предлага компанията да се разцепи на две и една да работи върху софтуера, докато друга да работи върху програмите.

Global Citizen Together At Home

Това не се случва. През 2000 г. Гейтс вече може да спре да се занимава и да назначи директори, които да контролират технологичния гигант. През 2006 г. започва работа в своята благотворителна фондация, която живее до 2008 г. През 2014 г. става технологичен съветник на Microsoft. Днес се говори за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която успява да събере около 28 милиарда долара. Именно там насочва вниманието си към детската смъртност, ограничаването на ХИВ вируса, както и битка с ебола и други световни болести, предсказвайки дори наличието на коронавирус няколко години по-рано. След това беше очаквано да се повярва, че ще има и наночипове, които ще позволят убиването на хора – все още не сме забелязали нищо друго освен голословни изказвания по тази линия. През 2017 г. фондацията започна да се занимава със заболявания като Алцхаймер, като е преведена сумата от 50 милиона долара, и още толкова заминават за друга фондация, която иска да следи с огромен интерес тази болест, опитвайки се да я реши от самото начало. Фонданцията отпуска още 125 милиона долара в битката с коронавируса.

А през годините не трябва да забравяме, че самият Гейтс се опитва многократно да накара САЩ да приеме закона „Робин Худ“, с който да накара богатите да плащат по-големи данъци, които да отиват за подпомагане на цялостното общество – предложението е отхвърлено и точно по тази причина днес наблюдаваме една от най-големите благотворителнa фондации, които се опитват да извършат колкото се може повече добро.

 
 
Коментарите са изключени