shareit

Да мразиш гравитацията

| от chronicle.bg |

Как според вас Роджър Бабсън похарчва състоянието, което прави на Уол Стрийт в самото начало на 20 век? Той посвещава значителна част от него в борба срещу това, което той нарича „Нашият враг номер 1″ – гравитацията.

Един следобед през август 1893 година, млада жена на име Едит Бабсън се удавя, докато плува в река близо до дома й в Масачузетс. Не е ясно точно какво се случва, но брат й, Роджър, има свое обяснение за инцидента: „Казват, че се е удавила. Но истината е, че дали заради временна парализа или по друга причина (тя беше добър плувец), не успя да пребори гравитацията, която се появи и я грабна като дракон, и я прати на дъното. Там тя се задуши и умря от липса на кислород.“

Скоро след смъртта на сестра си, Бабсън е приет в Масачузетския Технологичен Институт. Първоначално иска да учи бизнес, но баща му смята, че някаква инженерна професия би била по-подходяща за него и го кара да запише в МТИ. Но тъй като Роджър не се интересува от нищо, което се преподава там, той просто записва първата от списъка със специалности  – железопътно инженерство, при професор Джордж Суайн. Така – напълно случайно – той ще получи в известен смисъл бизнес обучение, въпреки желанията на баща му.

379px-NAS_George_Fillmore_Swain

Професор Джордж Суайн

Професор Суайн е любител икономист и има свой поглед върху тази „мрачна наука“. Той вярва, че третият закон на сър Исак Нютон, „всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие“, може да се приложи за живота на всеки бизнес, както и за икономическите пикове и спадове. Всеки икономически бум, обяснява професорът, е последван от равен по големина, но противоположен спад, без значение голям или малък. В университета, когато не говори по железопътни въпроси, той обяснява за нютонската си икономика като излага и статистики, които изглежда поддържат теориите му.

Днес неговите идеи биха звучали налудничаво – законите на физиката нямат нищо общо със законите на икономиката. Но Бабсън, обсебен от гравитацията заради смъртта на сестра си, започва да вярва силно в теориите на професора. Напомняме, че Исак Нютон развива и първата теория за гравитацията. Също така, докато сме на темата, нека изясним, че падащата ябълка, която вдъхновява теорията му, всъщност не го удря по главата.

Роджър завършва Института през 1898 и веднага навлиза във финансите. Тя обаче е прекъсната 3 години по-късно, защото заболява от туберкулоза и по лекарски съвет отива „на чист въздух“ някъде на високо. Защо на високо? Заради гравитацията – докторите обясняват, че сухият въздух ще спаси дробовете му, но гравитацията пречи този въздух да стигне до морското равнище. „Те ми казаха, че гравитацията дърпа влажният въздух надолу“, пише Бабсън в своето есе „Гравитацията – нашият враг номер 1″

Когато здравето му укрепва, той се мести в Уелсли Хилс, Масачузетс, където, с помощта на професор Суайн, развива своя собствена нютонска теория за стоковите пазари. През 1904 вече я прилага като също така пише и един от първите финансови бюлетини в САЩ. По това време всяка фирма на Уол Стрийт трябва да наеме свои анализатори, което излиза изключително скъпо, докато бюлетинът на Роджър предлага неговия анализ за много по-малко пари. Затова банки, брокерски къщи и финансови фирми се абонират за него. В рамките на едно десетилетие бюлетинът вече успява да изкара над $1 милион на година. И с увеличаването капиталите на Бобсън се увеличава и популярността му. Той пише статии за Saturday Evening Post и New York Times, а също така е съветник на всеки президент от Теди Рузвелт (1901 – 1908) до Франклин Рузвелт (1933 – 1945).

Освен че става богат и известен, вятърничавите теории на Бабсън му дават огромно предимство пред всички на Уол Стрийт през печелившите 20 години на 20 век: понеже вярва, че след големия подем трябва да дойде и еквивалентен спад, през септември 1929 успява да предвиди, че „рано или късно ще има срутване и може да бъде страшно“. Това е трудно за вярване, но на 28 октомври 1929, месец и половина след предсказанието на Бабсън, цените на акциите започват да падат и само за два дни претърпяват срив с 25% (като ще продължат да падат през следващите 3 години до почти 90%). Голямата депресия започва и репутацията на Бабсън като магьосника на Уол Стрийт е бетонирана.

Той дори успява да увеличи капитала си по време на кризата. Заедно с бюлетина, през годините пише общо 47 книги на различни теми и също така се пробва на президентските избори през 1940, но завършва четвърти. През 1947 той става на 72 и може би щеше да се отдаде на спокойни старини, ако не го застига същата зла участ, както преди 54 години. Внукът му Майкъл се удавя, докато спасява своя приятелка, паднала от моторна лодка. „Той успява да върне жената обратно в лодката – тя е жива и здрава и днес. Но „драконът“ Гравитация се появява и взима Майкъл! Той е толкова уморен, че не може да се бори срещу тази сила, която го дърпа към дъното“, пише Бабсън в „Гравитацията – нашият враг номер 1″.

Отново с тъга на сърцето, той се залавя да бори този „дракон“. Но как?

Също както проучва различни акции за бюлетина си, Бабсън решава, че може да проучи и различни „антигравитационни“ възможности. Може би устройство, което спира самолетите да паднат от небето? Може би нещо, което възрастните хора могат да облекат, за да не падат? Или нещо, което да се разположи върху водата, за да спира удавянията? И отново както при анализа, той решава да задълбае, за да намери възможно повече информация. За целта първо трябва да избере в коя библиотека да отиде, но скоро открива, че в никоя библиотека няма книги за антигравитация. Няма и учени, които да правят изследвания по темата. Антигравитацията е табу в научните среди.

Роджър обаче е непоколебим. Човекът все пак е направил име и милиони, прилагайки третия закон на Нютон в областта на икономиката като тогава мнозина го смятаха за луд, но явно е бил прав. Когато беше в МТИ най-големите инженерни умове го уверяваха, че човека никога няма да лети, но само 5 години по-късно братята Орвил и Уилбър Райт доказват тъкмо обратното.

Щом няма литература за антигравитацията, Бабсън ще създаде. Ако учените ги е срам да се занимават с въпроса, той ще разсее тази стигма като обяви годишна награда за открития в тази посока. С тази ярки намерения през 1949 той основава Фондация за изследване на гравитацията.

Докато Бабсън си прави планове обаче, Съветския съюз детонира първата си атомна бомба. За да е сигурен, че фондацията му ще продължи да работи и след евентуална ядрена атака, той мести централното управление в Ню Бостън, Ню Хемпшир, на 100 километра от Бостън, Масачузетс – достатъчно далеч, за да оцелее, ако руснаците атакуват града. Други мерки за оцеляване в постапокалиптичния свят, които предприема, са да купи над 3700 литра гориво и 5600 декара от близката гора, за да има достатъчно дървен материал.

Бабсън се надява един ден фондацията да служи като събирателен пункт на едно антигравитационно общество. Той купува сграда в Ню Бостън и я превръща в конферентна зала, а след това купува и други сгради, в които персоналът да живее. Захранва библиотеката й с 34 000 книги и купува компанията Invention, която следи какви патенти се подават в Патентното ведомство на САЩ, като служителите й, разбира се, са инструктирани да следят за патенти, които могат да се използват за антигравитационни изобретения.

PIC512006

Камъкът на Университета Тъфтс

Първата си награда за есе Фондация за изследване на гравитацията връчва през декември 1949. За да популяризира дейността си фондацията присъжда грантове на всяко училище или университет, което се съгласява да сложи гранитен камък с конкретен надпис в района си. Върху камъкът на Колежа Колби пише: „Да напомня на студентите за предстоящите блага, когато бъде открит полуизолатор, който ще може да събира безплатната сила на гравитацията и да намали самолетните инциденти“

Тези думи звучат смешно дори тогава. Някои от останалите 13 колежа, които приемат гранта, искат различни надписи. Някои от тях взимат пари, други – акции. Тези, които взимат акции, са инструктирани да ги държат 30-40 години, след това да ги продадат и да използват парите за „научни цели в името на Фондация за изследване на гравитацията“.

Въпреки всички усилия и пари, Бабсън никога не успява да отърве антигравитацията от булото й на псевдонаука. Дори наградата за есе издържа само 1 година в оригиналната си форма: когато вижда, че условието за „есе, което излага предложение за антигравитационно устройство, за частичен изолатор, рефлектор или абсорбатор на гравитация или за нещо, което може да накара гравитацията да излъчва топлина“ не събира особено много внимание, Бабсън го променя на „есе на тема гравитация, теорията й, приложението й или нейния ефект“.

Stephen_Hawking.StarChild

Стивън Хокинг 

Фондацията никога не става нещо повече от играчка на Роджър. Когато той почива през 1967, собствеността й просто се разпродава. Тя все пак продължава да съществува в минималистичен вид и до днес като все още дава награда за есе, която е дори доста престижна. Британският физик Стивън Хокинг я печели 5 пъти. 

Може би единствените останали физически останки от приключението на Бабсън са гранитните камъни. Този на Университета Тъфтс се намира пред техния Институт по космология, които е основат с парите от гранта. Там екип от астрофизици изучават силите, създали и оформили вселената, включително, вярвате или не, антигравитация. „Мисля, че господин Бабсън не би могъл да намери по-добро приложение на парите си“, казва директорът на института Александър Валенкин.

 
 
Коментарите са изключени

Мафиотът, който беше приятел и враг на Кенеди

| от |

 

Една древна поговорка гласи, че организираната престъпност винаги е по-добра от неорганизираната. Съществуването на мафия и друг престъпни организации е довела до създаването на много вълнуващи легенди, които и до днес се филмират, но докато Ал Капоне и Джон Готи са толкова популярни, някои други сякаш остават в по-дълбоката сянка. Такава е историята на Сам Джанкана – човекът спял с жените, минали някога през леглото на американския президент. Преди да стигнем до тази точка от историята, нека се запознаем със създаването на един от най-свирепите престъпници на САЩ.

Салваторе Джанкана е роден Гилормо Джанкана в Чикаго, през 1908-а година. Биографията на мафиота разказва за много тежко и брутално детство, предоставено с любезното съдействие на бащата. Антонио Джанкана не просто обичал да наказва сина си, той обожавал да го унижава. Завързван за дърво, малкият Сам трябвало да бъде бичуван, да поседи още няколко часа и ако татко се смили, най-вероятно ще го пусне да спи на пода в кухнята. Милостивата майка никога не е присъствала в живота на малкия Джанкана – тя умира много млада. Имайки предвид летящия старт, бъдещият мафиот изпълва душата си с толкова гняв, че няма нормално училище, което да го прибере. Изпратен в поправително на 10-годишна възраст.

Sam_Giancana

Снимка: By Unknown – ebay.com, front of photo, back of photo, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27819828

Вторият брак на бащата води и до изгонване от къщата, защото няма място за първородните синове. Останал без дом, нежелан от никого, Сам се присъединява към „Банда 42″. Въпросната групировка е била само от италиански момчета. Всички те предпочитали да обират възрастни и богати дами, понякога убивали, но много по-рядко. Първият арест е на 17-годишна възраст, а до 20-годишна възраст е вече познайник на властите. Още тогава е заподозрян в 3 убийства, но никой няма доказателства – в италианските квартали свидетелите не са на почит.

Издигането в криминалната кариера идва и със запознанството с Ал Капоне – тогава Сам е шофьор и главен логистик във вноса на алкохол. Повиквателната за фронта била отклонена, след като военната комисия го описва като „конституционен психопат“. През 1940-а година, докато е отново в затвора, бъдещият Салваторе се запознава с Еди Джоунс. Джоунс разказва за хазартната схема на афро-американското общество и как е успял да накара голяма част от нелегалните казина да си плащат. Осъзнал новата нисша за печелене на пари, Джанкана започва да трупа милиони, използвайки хазартните страсти на Чикаго.

За да вземе бизнеса на Еди Джоунс, италианецът го отвлича пред погледите на жена му и секретарката. С откуп от 100 000 долара и обещанието, че рекетьорските занимания ще бъдат отстъпени, бившият вече приятел се оттегля и дава всичко на съкилийника си. До 50-те години на миналия век, Салваторе вече държи хазарта. Ал Капоне е починал преди близо 5 години, следователно е време за нов кръстник в американската мафия. Мнозина смятат, че познанството между Джон Кенеди и Сам Джанкана е случайност, но според различни източници, организираната престъпност е работила именно за издигането на Кенеди в американската политика.

sam-giancana-outside-court-closeup

До 1955-а година, мафиотът вече контролира хазарта и проституцията, трафикът на наркотици и почти всички останали нелегални занимания в града. Много по-късно ще стане ясно, че Чикаго просто е бил неговата крепост, но градове като Маями и Лос Анджелис също са били част от голямата империя.

Осъзнал, че ЦРУ иска да отстрани Фидел Кастро, Сам бързо решил да помогне. Неговите мотиви били далече от патриотичните, човекът просто си представял колко пари може да спечели от кубинските казина. Нови разсекретени файлове показват, че именно ЦРУ са потърсили агент на име Сам Голд, който да помогне за отстраняването на диктатора. Използвайки своето „патриотично прикритие“, босът заявил, че прави всичко безвъзмездно. Истината, както винаги е малко по-различна – Джанкана се надявал, че отстраняването на Кастро ще утвърди политическата кариера на Джон Кенеди, а Боби Кенеди, който се кандидатира за главен прокурор, ще остави мафията намира.

През 1962-а година, ЦРУ решава да замрази проекта за елиминирането на Кастро. Това мотивира мафията да засили натиска и опитите си. Амбицията била толкова голяма, че всеки провал бил по-комичен и безумен от предишния. Санто Трафиканте – ключова фигура на мафията в Маями – открива човек, който може да се внедри в кухнята и да отрови храната на диктатора. Единственият проблем е, че отровата не била толкова силна и Кастро оцелял. Освен това, Боби Кенеди вече водил чиста битка срещу престъпния свят в САЩ. След като мафията, освен факта, че печели милиони, се опитва да разчисти Кастро от политическата сцена и не получава дори една похвала, мерниците бързо се насочват в друга посока – целта е Джон Кенеди.

И до днес няма официална информация за извършителя на това престъпление, но много от разследващите смятат, че именно организацията на Сам е била поръчител за убийството на американския президент. След това примката започва да се затяга бавно и сигурно.

111

През 1965-а година, Сам е призован да свидетелства срещу организираната престъпност. Италианецът, задължаван от закона Омерта, запазва мълчание. Въпреки спазването на всички правила, мафиотът бързо е разжалван и остава без своята власт. Единственият избор е изгнание в Мексико и след това в Аржентина. Завръщането му за кратко през 1974-а година в САЩ пак не е за добро. ЦРУ иска да разпита Джанкана за опитите за убийство на Кастро.

Макар и омерта да продължава да важи, непознат човек влиза в собствения му дом и докато се разменят реплики, сякаш говорят добри приятели, гостът използва оръжие и ранява смъртоносно домакина си, а след това изчесва бързо. Никой не знае кой точно заглушава завинаги един от най-свирепите мафиоти по онова време в САЩ. Почти всяка организация има собствен мотив, както и потенциален извършител, но само толкова. Историята на италианеца е филмирана, но така или иначе заглавията не се превръщат в касови филми. До днес името му се свързва с фамилията Кенеди, няма доказателства за поръчковите убийства, нито за други по-жестоки дейности на Джанкана, той сякаш не е съществувал.

 
 
Коментарите са изключени

Кой е най-големият терористичен акт в американската история преди 11 септември

| от |

На 18-и ноември 1978-а година, повече от 900 души са готови по заповед да изпият течност наситена с цианид. Всичко това идва по заповед на преподобния Джим Джоунс, лидер на един от първите големи култове, основател на собствен град наречен Джонсвил и феномен за американската история.

Преди 11 септември, това е едно от най-големите кланета в американската история. Повече от 900 души умират, сред тях има много деца. Историците по-късно биха нарекли всичко това „Краят на един радикализъм, продължил твърде много време“.
Явление като Джим Джоунс е доказателство за две неща:
1. В САЩ има твърде много и доста лесни за манипулиране хора.
2. Сектите са сериозен инструмент за контрол в САЩ.

Как е възможно едно момче от беден произход, без особено образование и прохождащо в религията, да започне да проповядва и освен това да говори в онези времена за равенство между расите, половете и още много други? Някои критици смятат, че в примката на „преподобния“ попадали и хора с достатъчно знания и желание да помогнат на останалите, тласкани от божията воля. През 1965-а година, Джоунс започва да обикаля страната, в Калифорния се представя за духовния наследник на Христос и Буда. Неговата огромна мечта била обвързана с равенството и братството между всички. През 70-те години на миналия век, преподобния вече облъчвал хора в Сан Франциско.

Rev._Jim_Jones,_1977

Снимка: By Nancy Wong – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66016050

 

Основаването на така наречения „Храм на хората“ започнал да печели вниманието. Има само един особен проблем, повечето миряни трябвало да се откажат от личното си богатство, да работят с часове безплатно, при това в името на църквата и да откажат всякакъв контакт със семействата си. Джоунс имал още една налудничава идея, той карал неговите последователи на по-високи постове в църквата да подпишат фалшиви показания, че са малтретирали деца. При опит за бягство или напускане, те трябва да са готови за тази атака от страна на църквата.

Както много други, Джоунс се притеснявал от възможността да стане жертва на ядрена катастрофа. Страхът, че църквата може да пострада, мотивира преподобния да издирва безопасно място, където да изгради своята империя. Фалшивият месия вече разполага с достатъчно финанси и много скоро избира страната Гаяна – бивша британска колония. И така всички се местят в джунглата. Тропическият климат бързо изморявал миряните, но това изобщо не пречило да се мотивират от речите на своя духовен лидер, ако това не помагало, винаги можели да се респектират от „Червената бригада“ – тежко въоръжени господа. Страната – домакин изобщо не се вълнувала от новия култ, пристигащ на тяхната земя. Някой е платил за земята, облагородява я и по всички личи, че колонията се разраства. Когато управлението получава приходи от подобни гости, няма никакво желание да се меси или да коментира резките промени.

Семействата на колонизаторите, останали в САЩ, се притеснявали. Понякога получавали писма, друг път изобщо, написаното нямало никакъв смисъл и много хора се обръщали към американските власти за помощ. Когато едно американско семейство в САЩ успява да спечели дело за попечителство на дете, отгледано в Джонстаун, нещата вече излизали от контрол. Лудостта, че някой ще отнеме детето на града, мотивирало всички да хванат оръжието и да се превърнат в една малка партизанска армия. Джоунс пътува често до САЩ, където кара нови и нови привърженици да продават своята земя и с парите да се преместят в Джоунстаун – последното райско място на земята.

Jonestown_Houses

Снимка: By Fielding McGehee and Rebecca Moore – http://jonestown.sdsu.edu/AboutJonestown/Gallery/G3/pages/JT-1979-08.htmPhoto Courtesy of „The Jonestown report“., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3753826

Някъде там и по това време се появява идеята, че жителите трябва да практикуват така наречените „бели нощи“ – тренировка за масово самоубийство. Друга интересна подробност е фактът, че самият Джоунс забранява сексуални отношения между жителите, които не са сключили брак, но той самият често практикувал полови отношения и с двата пола. Няма доказателства за педофилия, но Джоунс е бил арестуван поне веднъж за мастурбация в тоалетната на кино в Лос Анджелис.

Положението ескалирало до такава степен, че калифорнийският конгресмен Лео Раян решил да вземе делегация от журналисти и с нея да се разходи до тази интересна мисия. Първо искал да запознае света с този феномен и второ, лично дал обещание пред семействата, чийто роднини живеят в тази малка колония, да разбере в какво здраве са и какво правят наистина там.
Делегацията прекарва 17-и ноември доста спокойно, докато някой не се опитва да намушка с нож конгресмена. Тръгвайки обратно към летището, Раян взима и група от местните, които искат да напуснат иначе толкова прекрасното място.

1973_Congressional_Pictorial_Leo_Ryan

Снимка: By United States Congress – Congressional Pictorial Directory, Ninety-Third Congress, January 1973, Page 18., United States Government Printing Office, Washington: 1973, Stock Number 5270-01658, Compiled Under the Direction of the Joint Committee on Printing., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1598043

Преподобният Джоунс заявява, че всеки е свободен да си тръгне, когато пожелае, следователно някои наистина са готови да бягат. Изпращачите решават проблема много бързо, на летището вадят оръжие и застрелват цялата делегация. Част от същата успява да избягат и да се скрие в гората, докато не ги откриват властите, но самият конгресмен умира от раните си.
Жителите на Джоунстаун пък вече започват да изпълняват мисията „бяла нощ“. Проповедник напомня на всички, че е време да умират, защото наистина няма смисъл, след като не могат да живеят в спокойствие и мир, могат поне да умрат в мир.

И така под строй и с аудио запис от близо 42 минути се записва дебатът между Джоунс и неговите миряни. Спорът е тежък, някои са готови да си тръгнат, други искат да пощадят децата, но Джим не е съгласен, той иска да остави силно съобщение за всички и да накаже САЩ за това, че не са му позволили да управлява малката си империя както пожелае. Първи били децата, а след това започнали и възрастните да приемат отрова.

Screenshot_1

Снимка: YouTube/ScreenShot

Близо 300 деца са записани как плачат, агонизирайки от прекомерното количество цианид. Никой не е успял да направи отровата по-бърза и безболезнена, затова е била смесена с други различни сокове, за да може поне да бъде по-лесна за приемане или с някакъв по-приятен вкус. Действието на цианидите е обвързано с блокирането на клетъчното дишане. Кой би подозирал, че години след Първата Световна война, този химикал ще се използва отново, при това върху мирно население.

Screenshot_3

Снимка: YouTube/ScreenShot

На следващата сутрин, гаянски войници влизат в града. Картината е смразяваща. Повече от 900 души са на земята. Убийствена тишина и купища спринцовки и чаши пълни с отрова. Една възрастна жена, която спяла през цялото време, се събудила, за да открие всички свои приятели – мъртви. Самият проповедник е открит с огнестрелна рана в главата – той решил да не използва отрова. За финал можете да чуете и 40-минутния запис на хора, опитващи се да намерят по-добър изход от създалата се ситуация. Аудио касетата е открита няколко дена след претърсването на цялото село.

 
 
Коментарите са изключени

Шай Шахар – най-успешният мъжки жиголо

| от |

Проституцията изобщо не трябва да се смята за професия, ограничаваща се само до пола. Оказва се, че мъжките компаньони са достатъчно търсени и желани. Със сигурност нямат точно този успех, както жените, но пък историята познава някои от успешните господа. Историята на Шай Шахар е една от най-увлекателните в модерното общество. Някогошно предсказание от местен гадател гласяло „Не бързай да се оплакваш от съдбата, защото не знаеш какво смята да ти донесе тя“. Очевидно става въпрос за предлагането на плътски услуги. Това пак е някаква съдба, а самият Шай признава, че е един от първите мъже, настанили се на червените фенери.

Преди да стане жиголо, човекът се опитал да бъде част от американската армия, след това дезертира в Израел през 1980-а година. Там съдбата го среща с жена и дъщеря. Военната служба е задължителна в Израел и Шай дава своя дан, а след това решава да замине за Холандия. Осъзнавайки, че червените фенери имат само жени и никакви мъже, той побързал да промени правилата на играта и задал съвсем нова идея – мъжко жиголо.

Срещу скромната сума от 1000 долара, той предлагал услугите си на жени. Прекарва 10 години в този бизнес и заявява, че тайната на неговите познания била открита в секс списанията. Наученото било практикувано върху приятелки, а на 35-годишна възраст се превърнало като бизнес призвания. Освен това използвал най-древният подход за опознаването на своята партньорка.

Питал кой е любимият цвят на неговата клиентка, кое е любимото животно и по този начин можел да допуска какво очаква да получи избраницата. Шай твърди и до днес, че е успял да спести пари от забавлението си. Жиголото признава, че е хетеросексуален и съответно в кариерата си е задоволил повече от 500 жени и двойки. Сега вече е пенсиониран и се занимава с друга форма на изкуството – музиката и свири със своята джаз група по различни заведения в Амстердам.

Мотивът на дамите също бил интересен, те не търсели връзка, не искали да развалят нищо със своите партньори, но искали да усетят тръпката от това удоволствие. 5-годишният стаж на тази професия успял да изврати достатъчно жиголото и той признава, че на този етап вече вижда жените като потенциални клиентки и източник на пари, отколкото като индивидуални личности.

 
 
Коментарите са изключени

Първата документирана еротика идва от 13-и век

Средновековието е от онези периоди на човешката история, където рицарите се борят за сърцето на принцеси, водят походи, организират се турнири и като цяло се прилагат още много други силови дисциплини. Някъде там се появяват и така наречените бартове, поети и други интелектуалци, водещи битка не с меч, а с перо. Имайки предвид, че средностатистическият рицар е с много нисък коефициент на интелигентност, не трябва да го разглеждате като нищо повече от едър човек, готов да убива в името на повече земя и власт. Последното, което бихте могли да очаквате от рицар е създаването на текст с някаква стойност.

Тази работа е била аутсорсфана на всеки, който има достатъчно разум и възможност да пише. А да не говорим, че архивите за сексуална култура са доста слаби и не толкова впечатляващи. Въпреки това ги има. Смитсонкият институт разглежда една сатирична работа, озаглавена „Трънът на розата“ или „Der Rosendorn“. Според анализ на въпросния текст, най-вероятно е бил писан някъде през 13-и век. Тема на този научен труд е „Дали мъжът харесва повече жената като цяло или фокусът пада само върху нейната вулва“. Фрагментът от този текст, очевидно не е цял или завършен, е открит в манастира Мелк, Австралия.

Текстът е бил прибран между страниците на друга книга. Други две копия са открити в Дрезден и Карлсруе. Очевидно немското население се е вълнувало много по-рано от сексуалната революция, отколкото подозираме. Поемата започва с дебат между мъж и девственица, а основният въпрос е дали вулвата е по-важна от естествената женска красота. Кое наистина харесва мъжът повече? Дебатът между лирическите герои се опитва да разграничи половия орган от външната красота на жената.

monarch-4008633_1920

Търсят се положителните качества и двата случая, но на финала, както може би подозирате, мъжът е този, който смята, че жената е красива и не може да бъде отделена от своята вулва. Авторът е смятал, че през 13-и век, жената не може да бъде разглеждана като сексуален обект и нейната красота е цялостна и завършена, без значение от половите органи. Според Кристин Гласнър от Академията на науките и института по Средновековни изследвания, човек не може да бъде разделян от своята сексуалност и това се доказва точно с тези редове. За съжаление, целият текст не е цял, открити са само 60 реда.

С откриването на този литературен труд, учените напомнят, че последният документиран такъв е от 1748-а година във френската история „Le Chevalier Qui Faisot Parler Les Cons Et Les Culs“. Няма да използваме точния превод, а само ще намекнем, че става въпрос за рицар, който накарал вулвите и седалищните части да говорят. Литературният трън в този случай изпреварва всички и доказва, че сексът е бил тема много по-рано. Единственият проблем е, че няма достатъчно запазени архиви.

 
 
Коментарите са изключени