shareit

Чарлз Дикенс – съвършеният писател с демон за съпруга

| от |

Чарлз Джон Хъфам Дикенс е известен и определян от публиката като един от най-значимите автори на Викторианската епоха. Успява да се издигне със своите произведения и да остави конкуренцията си много назад в надпреварата за следващото голямо заглавие, а романите му се четат и до днес. Някои от тях се появяват в ежемесечни издания и с това възбужда сериозно интереса на своите читатели.

Те, от своя страна, започват да преследват всяка следваща книга и му позволяват да се издигне още по-високо в литературните рангове. И докато едната страна от живота му е доста успешна, публиката продължава да вярва, че и в личен план е постигната определена хармония, а това е възможно благодарение на Катрин Хогарт и в последствие – Дикенс.

Двамата се запознават на 23-я рожден ден на писателя и Катрин е поканена заедно с баща си – редактор на списание. Срещата между двамата очевидно е била доста приятна, след като са необходими само 2 месеца, за да сключат брак през април 1836 г. Следващите години изглеждат изключително добре за Дикенс и неговата съпруга – раждат им се около десет деца, но за жалост има и две по-тежки загуби. Обществото може да ги види като добра и шлифована двойка, която се радва на своя светски живот, докато нещо по линията не се чупи и не започват да прекарват времето си разделени и освободени един от друг, отказвайки дори да бъдат заедно в една къща.

Catherine_Dickens

Снимка: By Samuel Lawrence – Victorian web.org, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4521633

Освен майка, Катрин е и автор, талантлива актриса и отлична домакиня – всичко, което един мъж би пожелал някога. Мнозина смятат, че е перфектната компания за дълъг път, защото би намерила всичко най-положително, дори и след изморителните пътувания. Единственият проблем е, че докато всеки мъж би мечтал за нея, Дикенс не влиза в тази категория. Вместо да намери решение на нарастващите проблеми, авторът започва да пише за своята съпруга и да я описва като демон, злодей или нещо, което прилича на божие наказание.

Разнообразните епитети зависят от неговото настроение. Именно тези думи успяват да свалят доста реномето на съпругата му. Едно от честите мнения е, че Дикенс се изтощава изключително много от нея и точно по тази причина се опитва да се разведе или раздели с нея. Според някои историци, причината за бързия разпад се изразява в светкавичното изразстване на Дикенс. Първоначалните му планове са да намери съпруга, която да даде достатъчно наследници и безгрижен дом. Катрин прави това, но скоро се променят изцяло останалите очаквания. В началото именно тя е финансовият и социален гръб на писателя.

Дикенс работи като журналист в списанието на баща ѝ, следва висок литературен скок и признания, дори се превръща в един от любимите писатели на кралица Виктория. Неговата гледна точка започва да се отразява дори на политическите възгледи на страната. И както мнозина осъзнават, много скоро жената започва да губи своя блясък. Малко след това, всяка следваща рожба успява да вземе голяма част от енергията и здравето ѝ, с което се влошава значително и домашният уют.

Charles_Dickens_by_Daniel_Maclise

Снимка: By Daniel Maclise – one or more third parties have made copyright claims against Wikimedia Commons in relation to the work from which this is sourced or a purely mechanical reproduction thereof. This may be due to recognition of the „sweat of the brow“ doctrine, allowing works to be eligible for protection through skill and labour, and not purely by originality as is the case in the United States (where this website is hosted). These claims may or may not be valid in all jurisdictions.As such, use of this image in the jurisdiction of the claimant or other countries may be regarded as copyright infringement. Please see Commons:When to use the PD-Art tag for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6363551

Това не пречи на историците да я определят като глупава и зависима съпруга. Дори филмовата индустрия предпочита да направи филм за любовницата на Дикенс, отколкото за майката на 10-те деца. Разбира се, колкото и тъмна фигура да е Дикенс, не може да се оплаче от фактите. Катрин дълго време е изпълнявала своите функции на добра съпруга. В замяна е получавала възможност да посещава места и да се издигне до нивото на знаменитост, което същевременно печелило и вниманието на много други дами. Завистта към нея в никакъв случай не била малка.

Чарлз Дикенс може да се разглежда като рок звездата с перо и необходимите ресурси за произвеждането на принцеси. Катрин успява да стигне до сцените на САЩ и Канада. Публикува книга и мнозина от колегите на Чарлз смятат, че е била написана от самия него, за да угоди на съпругата си. Допускането, че представяната глупава жена може да създаде нещо с литературна стойност, мотивирало мнозина да я отричат. Именно тя намерила смелост да се подпише с истинското си име, докато повечето ѝ колежки използват мъжки имена, за да се прикрият.

Въпросната книга носи името „Какво ще има за вечеря?“ и е нещо като пътеводител на младите съпруги. Прилича на книга с рецепти, но към нея са добавени доста съвети за брака, както и менюта за посрещане на до 18 гости. Катрин Дикенс определено е имала своите позитиви и едва в настоящия момент можем да забележим повишен интерес и внимание към нейната персона. Това не пречи в миналото да е обявявана и осмивана от собствения си съпруг, който между другото настоявал да бъде изпратена в болница и да се разглежда като душевно болна. Появата на Елен Търнър обяснява отчасти отношението му.

Ellen_Ternan

Снимка: By невядомая – http://spitalfieldslife.com/2012/02/07/charles-dickens-at-park-cottage/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17198999

Тя е едва на 18 години, когато хвърля око на 45-годишния писател, а разводите наистина са почти невъзможни във Викторианската епоха. Това принуждава Катрин да напусне семейния дом с едно от децата, докато останалите девет са поверени на грижите на нейната сестра. Така приключват отношенията на звездната двойка, а негативите се преписват на първата съпруга. Елен получава доживотна издръжка от Дикенс и мнозина подозират, че дамата е родила дете, което най-вероятно е починало при раждането.

Всички останали отношения остават догадка за историята. След раздялата, дамата никога повече не се омъжва повторно. Живее около 9 години повече от своя съпруг и накрая завещава цялата си кореспонденция с него на дъщеря си, която трябва да я предостави на британския музей. Причината е, че до последно Катрин искала всички да знаят, че любовта им е била много сериозна и истинска, поне докато всичко не пропада.

Заглавна снимка: By George Herbert Watkins, born 1828 – one or more third parties have made copyright claims against Wikimedia Commons in relation to the work from which this is sourced or a purely mechanical reproduction thereof. This may be due to recognition of the „sweat of the brow“ doctrine, allowing works to be eligible for protection through skill and labour, and not purely by originality as is the case in the United States (where this website is hosted). These claims may or may not be valid in all jurisdictions.As such, use of this image in the jurisdiction of the claimant or other countries may be regarded as copyright infringement. Please see Commons:When to use the PD-Art tag for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5826279

 
 
Коментарите са изключени за Чарлз Дикенс – съвършеният писател с демон за съпруга

Повече информация Виж всички