shareit

Чанг и Енг Бюнкер – сиамските близнаци, които покориха света

| от |

Природата обича да оставя загадки за учените, а когато говорим за близнаците, можем да бъдем сигурни, че д-р Менгеле е направил всичко възможно, за да разбере житието и битието им. Чанг и Енг Бюнкер са сиамски близнаци, които обаче имат честта да пропуснат тази среща, защото се раждат много по-рано – 1811 г.

Когато се раждат и се оказва, че са доста по-различни от всички останали близнаци, двамата братя бързо започват да обикалят света и да участват в различни панаири. Оригинално са родени в Тайланд, но много скоро разбират, че са различни и точно това може да им донесе сериозни приходи, при това без особени усилия.

И всичко започва в Тайланд. Майка им Нок споделя, че това е било нейното най-трудно раждане, след като преди това не е имала особени проблеми. Близнаците имат и други братя и сестри, но само те са така сдвоени. И до днес в родното им село може да се открие статуя, която показва, че житейският им път е започнал именно от Тайланд. Добрата новина е, че успяват да израснат като всички останали деца и прекарват времето си в игри, без никакво специално отношение и други сложни програми, които бихме могли да откриваме днес. Всички деца се отнасяли добре и животът бил много приятен.

Животът им щял да продължи да се развива в Тайланд, докато не ги среща един търговец на име Робърт Хънтър. Като човек, който обичал да прави транспортни маршрути, Хънтър забелязал близнаците една вечер и си помослил, че най-вероятно това е някакво много странно животно. Когато успял да разбере, че става за хора, моментално видял бизнес възможност. Целият свят ще плати добри пари, за да ги види. След като подписват договор, тримата потеглят за САЩ през 1829 г. Има и друга версия, в която се говори, че Нок ги продава за роби, но така и не се потвърждава. През същата година започват да се появяват в различните големи американски градове, съветвани са да казват, че са от Китай, защото голяма част от американците нямало никога да разберат къде е Тайланд.

The_Siamese_twins_(2).

Снимка: By Willinham, J., compiler. – Courtesy of the National Library of Medicine. Images from the History of Medicine (IHM), http://ihm.nlm.nih.gov/images/A109138. Also showcased in the book: Hidden Treasure (New York, NY: Blast Books, 2012), pp. 106-107. HMD call number: QSB B694o 1830., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28052139

След разходката из САЩ, близнаците заминават за Великобритания и Ирландия и прекарват следващите две години там. В големите градове обикновено се правят обяви и съобщения във вестниците, но в малките градове се заплаща за изработката на флаери. Всеки човек трябвало да заплати около 25 цента (около 6 долара днес). От момчетата се изисква да се разхождат, да плуват, да тичат, да изпълняват някакви номера, за да доказват, че всичко това не е измама и други. През лятото в Масачузетс, братята се появяват на следващото участие и тълпата започва да им се подиграва, да ги цели с камъни, да ги нарича изроди и други подобни обиди.

Налага се на момчетата да отвърнат със стрелба, макар и в пистолета да има само халосни патрони, публиката успява да избяга. На следващият ден се плаща глоба и с това приключва сагата в този град. В Алабама се открива лекар, който желае да направи изслевдане на близнаците. Господата за пореден път отказват и това кара мераклията отново да започне скандали. Преди да се стигне до арест, трупата от двама минава през кметството и доброволно заплащат глоба, а след това си тръгват. В последствие започват да се карат и с Абел Кофин, който отговаря за американското турне.

Братята настояват за още 3 допълнителни долара, с които да нахранят коня си, но не ги получават. Абел заминава за Азия и обещава да се завърне в началото на 1832 г. Чанг и Енг го чакат и се надяват, че след завръщането ще получат свободата си, оставени са при съпругата на Абел, която обаче не им обръща особено внимание. Докато чакат, започват да осъзнават, че са предадени и използвани, животът им се е превърнал в един доста грозен панаир. Разочаровани от това развитие, двамата успяват да избягат и когато Абел се завръща от Азия, започва да ги търси. Открива ги в Ню Йорк, където неговата златна кокошка го е ударила на живот, разврат, хазарт и пиене.

Тук вече станало ясно, че ще започнат да работят самостоятелно и никога повече няма да бъдат роби. Много скоро започнали да се обличат в американски дрехи, започнали да говорят с публиката и отговаряли на въпроси, вече не били момчета, а мъже. Към собствените им номера започнали да се добавят и нови идеи, братята наемали свой персонал, мислили нови начини за привличанне на хора и съответно новото им предложение спечелило повече публика и в един момент дори президентът Джонсън се появил да види този феномен.

V0017109 Chang and Eng, Siamese twins, 1836. Oil painting by Edouard-

Снимка: By Édouard Pingret – https://wellcomeimages.org/indexplus/obf_images/91/90/6873ce2ba602306ce3df481130c0.jpgGallery: https://wellcomeimages.org/indexplus/image/V0017109.html, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36507398

След последното им турне през 1839 г. братята закупуват земя в Джеферсън, Северна Каролина и започват да се отдалечават от голямата тълпа. Малко след това строят ферма, заричат се във вярност на САЩ и според различни вестници започват да живеят като истински лордове. На 13 април 1843 г. става ясно, че един от близнаците възнамерява да сключи брак. Енг и Сара Йетс са само една част от изненадата защото Чанг също има такова намерение, при това с другата сестра Аделайде. Скора закупуват и земя в Съри каунти и практически прекарват живота си на периоди в едното и другото имение, инвестирайки в различни бизнеси. Аделайде ражда четири деца, Сара ражда три деца.

Понеже е доста трудно за човек да се раздели със своята половина, с която практически преминават своя живот, двамата братя започнали да търсят решение на проблема. Един интересен факт е, че успяват да направят консенсус как да живеят самостоятелно. На всеки три дена сменят адресната регистрация и всеки брат имал правото да прави каквото пожелае, докато другият се подчинява и го следва, докато мълчи. През 1850 г. фамилията вече имат около 18 роба, някои на възраст от приблизително 7 години и са закупени единствено, за да бъдат продадени за печалба по-късно. Та именно този персонал започва да отглежда различни култури по полето, както и животни. Макар и те самите да споделят, че не са толкова лоши хора, мнозина от подчинените разказват суровите условия. В защита, сиамските близнаци заявяват, че съпругите се занимават с този бизнес.

За всички било особено интересно забавление да видят как ще цепят дърва. Брадвата се държала с четири ръце за невероятна сила и резултатът наистина бил впечатляващ – нито едно дърво не очаквало втори повторен удар. В последствие децата растат, а с това започва и нуждата от още пари. Повтарят няколко турнета и дори взимат децата си, за да могат да задават въпроси, да говорят за политика, да разказват какво представлява живота им и още какво ли не.

ChangandEngLithograph(1860)

Снимка: By Image courtesy of the National Library of Medicine.[1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2330477

След като минава гражданската война в САЩ и голяма част от робите са отнети, близнаците решават, че нямат друг избор, освен да повторят това, което са правили винаги – да тръгнат на турне за пореден път, но понеже са подкрепяли така наречената конфедерация и са искали да запазят робите си, тайландските сиамски близнаци вече използват нова стратегия – представят се за старци с много деца, които са изгубили синове в сражението и като цяло не могат да се похвалят като истински патриоти. В последствие започват да пътуват отново и в Европа, защото парите им трябва да стигнат.

На поредният презокеански рейс, братът Чанг (десният близнак) започва да изпитва здравословни проблеми и докторът по-късно ще констатира, че става въпрос за сърдечен удар. Турнето се прекратява и здравият брат започва да се грижи за болния си, завръщат се обратно в построеното имение и никога повече не продължават с участията си. Животът им продължава колкото може нормално, но Чанг в последствие се влошава.

Енг умира няколко часа след Чанг на 62-годишна възраст. Заедно имат 21 деца, като Чанг има 10, а Енг има 11. Когато лекарите правят аутопсията, при това с доста сериозни преговори и опити да подкупят вдовиците, те установяват, че десният близнак е починал от запушен кръвоносен съд. Мистиката оставала за левия близнак, който в този случай изглеждал напълно здрав и нормален. Според Харисън Алън, смъртта най-вероятно е настъпила от страх. Най-вероятно здравият брат не можел да повярва, че човекът, с когото някога е споделял всичко, го е напуснал и най-вероятно сега ще трябва да го води навсякъде със себе си. За щастие страховете приключили бързо.

Заглавна снимка: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2330999

 
 
Коментарите са изключени