shareit

Андре Стандер – полицай и банков обирджия по ръба на закона

| от |

Андре Стандер е име в банковата история, но не с невероятни инвестиционни успехи, а с обирите на такива. Най-вероятно е и единственият обирджия, който работи и като полицейски инспектор. Странната комбинация очевидно работи и предоставя сериозно поле за изява. Андре израства и се насочва към професията на полицай с помощта на баща си. Майор-генерал Франс Стандър желае неговият син да последва стъпките му.

Двамата живеят в Южна Африка и след като бащата е сериозно име в средите на власт, неговият син бързо започва да се изкачва в позициите на полицаи. Бързите повишения никога не вълнуват сина, той през цялото време ненавижда тази работа и много скоро се разделя с първата си жена, никога повече не вижда детето си и губи смисъл за редица случаи. В края на 70-те години на миналия век, Андре започва да насочва вниманието си другаде. Една сутрин получава заповед да отиде до Йоханесбург.

В обедната почивка се качва на самолет и лети до Дюрбан, където слага перука и брада, влиза в банка и насочва оръжие към касиерката. Всичко се случва достатъчно дискретно, а и служителките са тренирани да предават парите. Без да вдига много шум и без да заплашва никого, Андре си тръгва, качва се на самолета и с парите се прибира точно към края на обедната почивка при своите колеги. Господата продължават да си вършат работата така, сякаш нищо не се е случило.

В следващите седмици наблюдава ситуацията и се опитва да разбере дали ще бъде заловен. Публикуват се снимки на извършителя, но нищо повече. В следващите три години ще продължи с това хоби и ще успее да обере още 30 банки – задигнатата сума е около 100 000 ранда (паричната единица на ЮАР). Заловен е през януари 1980 г. при опит отново да обере банка. В съда бързо са повдигнати цели 15 обвинения, а след това е осъден на 75 години в затвора.

Началото на присъдата е дадено в затвор с максимална сигурност Зондеруатър. Когато най-накрая го питат защо наистина е правил всичко това, при положение, че се радва на добър живот и има възможност да живее много по-добре от всички останали, той отговаря, че никога не е харесвал тази професия. Спрял да вярва в униформата, когато трябвало да застреля невинен протестиращ по време на бунтовете в Тембиса.


View this post on Instagram

A post shared by Darren Low (@_darren_low_) on

Докато мнозина симпатизират, някои колеги твърдят, че Андре никога не е бил на въпросната локация. Съдбата обаче си знае работата и когато влиза в затвора, намира още двама „колеги“ в банковите обири. Освен славните истории зад решетките, относно лесните и трудните банки, човекът побързал да направи и бъдещи планове за бягство. Заедно с Алън Хейл и Патрик МакКол, плановете за бягството започват да се развиват изключително бързо. През 1983 г. Андре и Патрик започват да се оплакват от болки в кръста.

Водят ги на физиотерапефт и докато са в клиниката, мъжете бързо надвиват пазачите си. След това бягат с колата на доктора, а няколко месеца по-късно се връщат в затвора, за да извадят и третия мускетар. Веднъж на свобода, мъжете се връщат към старите занимания. За два месеца успяват да ударят около 20 банки и да се сдобият с 500 000 ранда. Медиите започват да ги забелязват, защото бившите затворници продължавали да използват най-важните правила- без стрелба и насилие. Сладкият живот им харесва и много скоро с малко повече алкохол и други пороци, господата посрещат своето падение. Скоро вестниците публикуват и снимките им. Андре бяга от страната със самолет до Флорида.

Двамата му партньори трябва да отплават до САЩ, но вечерта преди заминаването викат поредните жени за забавление. Една от тях разпознава знаменитостите и се обажда в полицията. Когато униформените правят опит да ги задържат Хейл успява да избяга, докато МакКол се застрелва. През 1984 г. са пуснати и първите международни заповеди за задържане. Именно там Хейл е заловен през 1985 г. при опит за пореден банков обир.


View this post on Instagram

A post shared by South African History Online (@sa_history) on

Изпратен е обратно в Южна Африка и през 2005 г. е помилван. Днес разказва историята си в най-различни платформи. Андре също не изневерява на традицията и продължава старите занимания. Една вечер е проследен до скривалището си. Опитва се да избяга, но е застрелян. Умира от кръвозагуба, докато дойде линейката. Интересен факт е, че повечето хора го обичат, макар и личният му живот да продължава да бъде тайна за мнозина, Андре остава истинска легенда не само за обирджиите, но и за хората, които знаят неговата история.

В последствие се издават няколко книги, с чиято помощ се романтизира този герой. Мнозина се прехласват по факта, че това е представител на реда, който в последствие минава на тъмната страна. До последният си час, обирджията никога не е използвал оръжието си и не е наранявал никого, куриозният момент в цялата история е, че единственото убийство е извършено именно с униформата. Според полицията, която трябва да го задържи във фаталната вечер, изстрелът е възпроизведен съвсем случайно – никой не е имал желание да приключи житейския път на легендата по този начин. През 2003 г. излиза биографичен филм, изигран от Томас Джейн. Филмът носи името на главния герой – Стандер.

 
 
Коментарите са изключени