shareit

Жената, която всички шпиони мразеха – Елизабет Фридмън

| от |

Едва ли някой е подозирал колко тайни се крият в страниците на Шекспир. Разбира се, английският автор, който често се слави за един от основоположниците на литературата във Великобритания, често се е сравнявал с други автори. Около него витаят много и най-различни спекулации, но нека не забравяме, че когато Иван Вазов излиза в литературен дуел, критиците установяват, че наборът му от използвани думи е в пъти по-висок от този на Шекспир. Друга интересна подробност е, че никой не може да потвърди самоличността на бедния Уилям и се смята, че зад неговия труд стои цяла група, която обединява сили, за да създаде всичко написано до този момент.

Според американските криптолози Елизабет Фридман и нейният съпруг Уилям, това е точно така. Те имат теория, че най-вероятно авторът или авторите, са използвали специален шифър, с който да покажат кой наистина се крие от другата страна на листа. Тяхното изследване е направено през 1957 г. и макар да изглежда като една добра и точна теория, мнозина не искат да се съгласят, макар и семейството да има доста впечатляваща история. Някога Фридмънови се занимавали с разбиването на кодове и са хората, които успяват да докажат няколко месеца по-рано, че японската флота и авиация ще удари Пърл Харбър.

Успехът им да разбият кодиращата машина Пърпъл е голям, но Япония се доказва като противник, който може да направи чудеса на фронта. По това време Уилям се смята за един от най-брилянтните умове в Америка, съвършен криптолог, който може да запази всяка една информация в брилянтен код. Днес го наричат кръстника на отдела за национална сигурност. Неговата съпруга също има особено впечатляващо внимание към математиката и криптологията. По една или друга причина, в последните години получава признание за работата си, след като информацията се декласифицира и всеки може да се порови малко по-сериозно в архивите. Що се отнася до Шекспир, с него се среща през 1916 г. и бил един страничен проект, с който се занимавала. Елизабет се смята за първата жена в тази сфера.

William_and_Elizebeth_Friedman_1917

По време на Сухия период, тя е призована във високите рангове на властта, за да разбива кодовете на различните трафиканти на алкохол и наркотици. Помогнала е значително и за неутрализирането на Ал Капоне. Нейният най-голям успех идва през 1943 г. с акцията по залавянето на немски шпиони в Южна Америка. Джей Едгар Хувър успява да вземе всички налични бонуси и успехи, които дамата предлага, никога не съобщава, че е имал добри помощници, впрочем цял екип от тях. Ето защо и някои журналисти, които в последствие пишат нейната биография, разказват, че най-вероятно Елизабет е била крита от светлината на прожекторите.

Може да си представите колко бързо щяла да се превърне в цел за дългата мрежа от шпиони и агенти, които биха пожелали да я премахнат. С нея умират и много тайни на страната, а колкото и черногледо да звучи, мнозина са си отдъхнали, защото освен невидима охрана, ФБР винаги предпочитало да я държи под контрол, за да няма изтичане на информация. Едва през 2020 г. ще стане ясно, че конгресът ще признае нейните заслуги и дори кръщава кораб на бреговата охрана на нейно име. Американката се ражда през 1892 г. и завършва колежа през 1915 г. със магистратура по Английска литература.

В началото обожавала поезията, пишела дори собствени стихове. С криптографията се среща малко по-късно с помощта на милионера Джордж Фабиян и след няколко разговора започва да работи в новия отдел по криптография. 2 години по-късно се омъжва за своя съпруг Уилям и всичко останало е история. Във въпросния отдел, двамата получават огромно уважение. Те не спират да демонстрират класа, която никой друг не е виждал. И докато Уилям е бил хегемон, някои сложни задачи се предлагали и на Елизабет – тя имала иновативен поглед на ситуацията и знаела много добре какво наистина се случва. Имала дарбата да познава повторения в един текст. Наричат я дори „Жената, която кара всички шпиони да треперят“. Някои служители обаче бързат да попарят феминистките движения и тактове – няма никакво ограничение или полова бариера, просто са малко талантите, които биха поискали да потърсят успех в тази платформа.

William_F._Friedman_and_Elizebeth_Smith_Friedman_-_National_Cryptologic_Museum_-_DSC07696

С влизането на САЩ в Първата Световна война, радиото вече е от особено значение и можем да открием, че криптографията все по-често е необходимо. Именно в този период се оказва, че липсва отдел, който да се опитва да разчете маневрите на противника. И точно по тази причина се рекрутират всички хора от Ривърбанк. Семейството започва да събира хора и да ги обучава, запознавайки ги с тънкостите на армейските кодове. Покрай това намират време, за да създадат собствен код, който да се използва от армията. След войната, семейството е веднага призовано за държавна работа през 20-те години на миналия век.

Между двете войни, те ще работят върху прихващането на кодове, които имат за цел да прекъснат контрабандата, която идва от Латинска Америка. В резултат на това, семейството помага за улавянето на 650 трафиканта и подпомагането на 33 разследвания срещу мрежата от наркотици. Най-голямото предизвикателство идва през 20-те и 30-те години, когато рязко е призована да следи комуникацията между немски агенти и съобщенията, които идват от Южна Америка. Правилният подход и точната идея ни показват и още нещо – Елизабет е повече от разочарована от начина на работа на ФБР, липсата на каквато и да било технологичност и професионализъм – агентите не знаели нищо за тази професия, но въпреки това, скоро ще получат възможно най-високото признание.

Елизабет ще бъде принудена да оправя бакиите на своите колеги по-често, отколкото дори е подозирала. Смята се, че криптоложката е успяла да разбие и легендарната Енигма, макар и да знаем, че британците обичат често да напомнят за своя успех. Най-големият ѝ успех е локализирането и посочването на Йоханес Зигфрийд Бекер – един от най-свирепите агенти на нацистите. Тя успява да го локализира, при това във време, в което всяка една друга агенция не успява да го постигне. След като се неутрализират агентите, Аржентина, Боливия и Чили се включват на страната на съюзниците. Историята никога не разкрива кой е стоял от другата страна. Елизабет Фридмън умира през 2008 г. и нейните тайни в последствие са отворени пред всички.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени