shareit

Защо Хенри VIII не убива Катрин Пар, както останалите си съпруги

| от |

Последната съпруга на крал Хенри VIII, Катрин Пар, се венчае с него, знаейки, че той убива две от бившите си съпруги. Когато Хенри заповядва да я арестуват, Пар знае точно какво да прави и успява да го убеди да пощади живота й.

Катрин споделя връзка с Хенри VIII още от раждането си през 1512 г. – майка й Мод Грийн е придворна дама на кралица Катерина Арагонска, една от жените му. Предполага се, че Грийн е кръстила дъщеря си на първата съпруга на Хенри. Нито Мод, нито сър Томас Пар, бащата й, не биха могли обаче да предскажат, че дъщеря им ще стане кралица.

Но преди Катрин Пар да се венчае за Хенри VIII, тя сключва брак с други двама мъже. През 1529 г., когато навършва 17 години, тя се омъжва за сър Едуард Бороу, син на камерхера на Ан Болейн Томас Бороу. Това е първият от четирите брака на Пар, три от които я оставят вдовица.

След като първият й съпруг Бороу умира през 1533 г., тя се омъжва за Джон Невил, 3-ти барон Латимер, което я прави Лейди Латимер Почти десетилетие по-късно Пар овдовява за втори път и вече в началото на 30-те си години все още е бездетна. Същата година на смъртта на втория си съпруг Пар се омъжва за крал Хенри VIII.

Тя обаче тайно обича друг мъж – Томас Сиймор, девер на краля и чичо на принц Едуард. Така предложението на Хенри я постави в трудно положение – може ли наистина да откаже на краля и да се омъжи за неговия девер? Не.

Hans Holbein d. J. 049

Крал Хенри VIII Английски

Пар взема решението си под сянката на екзекуцията на Катрин Хауърд. На 13 февруари 1542 г. Хенри изпраща втората си жена на палачите, защото смята, че тя е имала предбрачни връзки. Когато година по-късно той прави предложение на Пар, тя трябва да има предвид съдбата на Хауърд.

За разлика от предишните съпруги на Хенри, кралица Катрин Пар не е заплашена от слуховете за афери. Но откровеността й относно религията едва не слага край на нейното управление. Към 1546 г. здравето на Хенри се влошава и едва способен да се движи, кралят е близо до своя край. Престолонаследникът му, Принц Едуард, все още непълнолетен, скоро ще стане владетел на Англия. Но който контролира Едуард, всъщност ще определя бъдещето на държавата. Докато реформистите и консерваторите се борят за контрол, Катрин бързо се превръща в мишена.

Епископ Стивън Гардинер, консервативен критик на Реформацията, замисли заговор за свалянето й. На 24 май 1546 г. Гардинер и неговите сътрудници арестуват реформаторката Ан Аскю. Те я измъчват и се опитват да я накарат да посочи Катрин Пар като еретик. Опитите им обаче са неуспешни и след седмици изтезания тя е изгорена като еретик.

Дори без признание от Аскю, Гардинер подтиква Хенри да арестува Пар и в крайна сметка кралят подготвя заповед за ареста на жена си. Но заговорът срещу нея се разчува и когато кралицата научава за заповедта, веднага се втурва към болничното легло на съпруга си и моли за милост. Хенри обаче й напомня, че тя му е споделяла директно протестантските си идеи. В своя защита кралицата заявява, че е обсъждала религията с него, за да се поучи от мъдростта му. „Аз съм само жена – каза Пар – с всички несъвършенства, естествени за слабостта на моя пол; следователно по всички въпроси, по които имам съмнения и трудности, трябва да се позова на по-добрата преценка на Ваше Величество, както и на моя господар и глава.“ „Тогава съвършени приятели сега сме отново, както винаги по всяко време досега.“, отговаря Хенри и на следващия ден, когато лорд-канцлерът пристига, за да арестува кралицата, съпругът й освобождава войниците му, променил решението си.

Хенри умира на 28 януари 1547 г. и месец по-късно Едуард е коронован. Той е само на 9 години.

Катрин Пар се оттегля от обществения живот и кралския двор. Вече трикратната вдовица се омъжва за четвърти път още същата година за последния си съпруг и дългогодишна любов Томас Сиймор. Въпреки че Пар иска да се омъжи за Сиймор от години, тя не е първият му избор. Той всъщност първо моли 13-годишната Елизабет Тюдор, да му пристане и чак след като тя го отхвърля, Сиймор се жени за Пар.

Изненадващо, на 35 години, след три брака, от които няма деца, Пар забременява. По време на бременността си Томас Сиймор започва отново да преследва Елизабет Тюдор. През август 1548 г. Катрин Пар ражда. дъщеря си Мери Сиймор, но след раждането получава смъртоносна треска. Тя обвинява Томас, че я е отровил. Малко повече от седмица по-късно Катрин Пар почива едва на 36 години. В рамките на една година Томас Сиймор е арестуван за измяна и е обесен.

Catherine Parr from NPG

Катрин Пар

Шестата съпруга на Хенри VIII оцелява в брака си с него, защото го разбира по-добре от която и да е от другите му съпруги. Катрин Пар знае, че е преминала опасна граница в живота си. Тя се измъква на косъм от съдбата на Ан Болейн и Катрин Хауърд, когато Хенри подписа заповед за ареста й. За щастие бързата й мисъл работи, когато обстоятелствата се обръщат срещу нея. Вместо да отвърне на удара, както се беше опитала да направи Болейн, Пар се моли за милост като напомня на Хенри за всемогъщата му позиция в Англия.

 
 
Коментарите са изключени