shareit

Защо април се смята за един от най-страховитите месеци

| от |

Според писателя Т. С. Елиът, април е един от най-зловещите месеци. Това твърдение е записано през 1922 г. И е доста интересно да проверим този факт. Някои хора биха заявили, че причината се крие в лошото време – едва ли някой е очаквал снежна буря в началото на месеца, но и това вече не е изненада. Други биха заподозрели, че просто месецът не е от най-прекрасните, защото попълваме данъчни декларации. Абсолютно всичко може да се допусне в това отношение, но фактите са факти, това е месецът на тероризма, на най-различни изпълнения и на всички останали проблеми, които се зараждат в това отношение.

Един от най-пресните случаи в календара е маратонът в Бостън, който се случи през 2013 г. и отне живота на много невинни. През 1995 г. се случи подобен атентат в Оклахома, като експлозията там отне живота на 168 души и пострадаха още 500. Заловеният Тимъти МакВейн заявява, че се е опитвал да удари федералната сграда Албърт П. Мъри. В същият месец ФБР се опита да влезе в ранчото на Дейвид Кореш в Уако Тексас, като мъжът се беше барикадирал и отказваше да влезе – събитието се случи през 1993 г. Ако имате нужда от още доказателства, нека обърнем внимание на престрелките в училищата, като те се случват в гимназия в Колорадо през 1999 г. и в университета във Вирджиния през 2007 г. Мартин Лутър Кинг е убит на 4 април в своя хотел, като неговата смърт доведе до масови протести.

Насислието през април е нещо обичайно не само за САЩ.

През 1973 г. в Кипър са извършени 32 бомбени атентата, при това на настоящата дата.

През 1195 г. императорът на Византия Исак II Ангел е ослепен и хвърлен в затвора.

На родна територия не трябва да забравяме, че на 6 април 1941 г. над въздушната територия над Кюстендил се появяват югославски бомбардировачи Дорние До 17. Целта на вражеските самолети е да неутрализира настъпването на немската армия и бомбите са насочени над гарата в града за неутрализирането жп линията, която помага за по-лесното настъпление на немската армия. Убити са 58 човека, от които 2-ма български войници и 8 германски. Атаката е изненадваща и отбраната не може да реагира, освен това нито един български самолет не може да се вдигне, за да даде някакъв отпор. И това е само началото на месеца.

Да не забравяме, че през 1943 г. нацистите влизат във Варшава и се опитват да подчинят полските евреи, които за мнозина ще ни изненадат с доста сериозни и специални предизвикателства. Дори рожденият ден на Хитлер на 20 април, следователно можем да разсъждаваме кой от немските офицери е искал да зарадва фюрера.

През април 2003 г. американски войници влизат в Багдад.

Je-cy1

Ето и още един интересен факт, който показва, че този месец съдържа много трагедии в себе си. Титаник отплава на 10 април 1912 г. и на 15 април потъва. Също на 10 април се случва и популярното Катинско клане, за което по-късно служители на НКВД ще обвиняват немската армия.

През 2010 г. отново април пада и полският Ту-154 като няма оцелели и всичките 96 пътника загиват, катастрофата е достатъчно трагична, но към нея трябва да добавим  и още една подробност, загива президенът Лех Качински, както и други официални лица. Природата също има мнение по въпроса.

На 12 април 1885 г. избухва вулканът Тамбора, разположен на остров Сумбава в Индонезия. Неговата ярост отнема живота на 10 000 души.

Kostnitza

Не трябва да забравяме и още един много важен момент от родната история – априлското въстание. 20 април 1876 г. остава повратна за родната история и след като световните медии дават отзвук на случилото се, нека обърнем внимание и на изказването на сър Уилям Гладстоун по темата.

На 14 април 1925 г. ще трябва да си спомним, че е извършен и атентат срещу Цар Борис III в прохода на Арабаконак от комунистическа групировка, за щастие е неуспешен. Само два дни по-късно се случва атентата в църквата „Света Неделя“ и загиват 160 мъже, жени и деца, други 500 души са осакатени. Само 3 години по-късно в Чирпан ще бъде регистрирано и земетресение с магнитуд от 6.8 по скалата на Рихтер.

BASA-SF-1353K-2-10-1-Ivan_Ivanov

На същата дата през 1941 г. ще започнат на летят и бомбите от британски бомбардировачи над мирното население в София, впрочем това е второто и се разминава без жертви, но безумната агресия е повече от факт – британци и американци с общи сили разтоварват своя товар над мирно население в София и след като липсва каквато и да е съпротива, американските бомбардировачи летят ниско, за да може картечарите да продължат своята стрелба.

Оказва се, че април е и идеален месец за атентати – през 1865 г. умира Ейбрахъм Линкълн, след като е прострелян една вечер по-рано.

През 1989 г. започват студентските протести на площад Тянанмън в Пекин, които след това завършват с кърваво потушаване. По същото време ще бъдат смачкани около 96 души при нахлуване на стадиона Хилзбъро в Англия.

През 2019 г. горя и пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж и съответно пада кулата-стрела.

gettyimages-669654476-594x594

Червените кхмери също избират този месец за своята революция, извършвайки комунистически преврат. На власт идва Пол Пот и успява да създаде един от най-страховитите геноциди в историята на човечеството, отнемайки живота на около 1.5 милиона души, като неофициалните данни са двойни на тази стойност.

Разбира се, статистиката винаги може да ни покаже такива неприятни изненади и за другите месеци, но честотата и изборът на действие ни показва, че април е до някаква степен лидер в лошите новини. За някои учени това е конспиритивна теория, която забавлява математиците, защото в последните изследвания се смята, че повечето атентати и трагедии се случват през февруари все по-често, отколкото през април. Това обаче не означава, че април не получава именно това внимание и не се смята за един от най-черните месеци в годината. Същият списък с трагедии може да се извади за всеки друг месец, но теорията е, че именно големите изненади се случват именно през април.

 
 
Коментарите са изключени