shareit

Убийството на Детлев Роведър – човекът, който приватизира Източна Германия

| от |

Като едно от лицата на процеса за обединение на Германия, Детлев Роведър е и един от най-противоречивите личности в страната. Успешен германски политик и бизнесмен, Рохведър отговаря за приватизацията на социалистическите източногермански бизнеси, докато страната се обединява. За милионите, пострадали от разделението на Германската демократична република и Федерална република Западна Германия в края на Втората световна война, обединението на 3 октомври 1990 г. – 45 години по-късно – предвещава обещаващо бъдеще.

Но не всички са доволни от исканията на правителството това да се случи – най-вече Фракция „Червена армия“ (RAF). Тази лява военна група вярва, че отделът на Рохведър прекалява с поглъщането на източногерманските бизнеси в новата обединена нация. Така може би не е изненада, че Рохведър е намерен убит от снайперски огън, прострелян през прозореца на спалнята му, докато е по пижама, през 1991 г. Неговото убийството остава един от най-скандалните политически удари в съвременната германска история.

Terrace Club Frankfurt Germany 1972 V. Corps

The Terrace Club след бомбардировка на Фракция „Червена армия“

През 1990 г. правителството на Източна Германия създава Treuhandanstalt, или Агенция Тръст, която да поеме контрола върху държавните компании от Източна Германия, които да бъдат интегрирани в новата обединена нация. Рохведър е назначен начело на Агенцията като първият й – и краткотраен – президент. По това време тя е най-големият холдинг в света и е натоварена да преструктурира и продаде някъде между 8 500 и 12 000 компании, собственост на Източна Германия. В резултат на това Агенцията е отговорна за съдбите на над 4 милиона служители. Тя ръководи предприятия от стоманодобивни заводи до германската централа за производство на филми, Babelsberg Studios, и поема контрола над 2,4 милиона хектара земеделска земя и гори, включително имотите, които някога са принадлежали на тайната полиция Щази.

Но сливането на тези компании не протича по план. Както се оказва, източногерманската икономика струва четири пъти по-малко от тази на Западна Германия. Агенцията натрупва близо 300 милиарда дългове и се бори да продаде колкото може повече източногермански фирми. В резултат на това над 20% от Източна Германия остава без работа. Стачки избухват в мини и стоманодобивни заводи в цяла Източна Германия, когато те се затварят.

Така, като президент на Агенция Тръст, Роведър се превръща в основна причина за разочарованието на източногерманските работници.

Bundesarchiv Bild 183-1990-1219-006, Berlin, Stahlwerker protestieren vor Treuhandanstalt

Работници от стоманодобивен завод протестират

В нощта на Великден в понеделник през 1991 г. изминават само шест месеца, откакто Германия се слива, но Рохведър редовно получава смъртни заплахи за начина, по който Тръстът се отнася към източногерманския бизнес. Затова полицията установява охраната в пищната му западногерманска резиденция, разположена в тихото предградие Нидеркасел на Дюселдорф. Рохведър живее със съпругата си Хергард, която само няколко дни преди убийството му отчаяно моли за повишена сигурност в дома им. Властите са защитили от куршуми прозорците само на приземния етаж, оставяйки останалата част от къщата уязвима за нападения. Нещо повече – твърди се, че властите не охраняват резиденцията особено всеотдайно. Може би затова, около 23:30 часа същата нощ Детлев Роведър е прострелян през прозореца на спалнята си, докато е в бежово-синята си пижама.

Рохведър седи на своето бюро и вероятно отива към близкия шкаф, когато го удря първият изстрел. Куршумът нанася необратими щети като разкъсва сънната му артерия, трахеята и хранопровода. Хергард чува трясъка на стъклото и се втурва в стаята, където е простреляна в левия лакът.

Трети изстрел удря лавицата с книги на Рохведър, но президентът на Агенцията вече е мъртъв от загуба на кръв. Шокираната му съпруга веднага се обажда на полицията, която след това организира мащабно издирване на стрелеца – но без резултат. Това, което властите откриват обаче, е писмо, в което Фракцията признава отговорност за убийството, подписано от командващ Улрих Весел. Властите вярват, че това е истински документ, тъй като върху него е поставена символа на организацията. Открит е на 60 метра от къщата на Рохведър, заедно с три гилзи, пластмасов стол и кърпа с кичур коса.

През 2001 г. ДНК тестовете посочват, че космите от кърпата са на Волфганг Грамс, член на RAF, който в този момент вече е мъртъв от осем години. Той е убит при престрелка с германската антитеррористична единица GSG-9 в Бад Клайнен. Установено е, че оръжието на убийство, което е 7,62х51 мм пушка със стандартен калибър на НАТО, е същата, използвана по време на снайперистката атака срещу американското посолство по-рано същата година. Изглежда очевидно, че убийството на Роведър е организирано от лявата група.

Ulrike Meinhof als junge Journalistin (retuschiert)

Улрике Майнхоф

Групата е основана от студентите Андреас Бадер и Улрике Майнхоф през 60-те години. Бързо ескалира от антивоенна група до партизанска организация, която бомбардира и убива политици и западногермански бизнесмени. Те твърдят, че са убили 34 души и са ранили над 200.

 
 
Коментарите са изключени