shareit

Тунелите под Париж, пълни с трупове

| от |

Докато Париж постепенно се развива към мястото си днес на основен европейски град, се сблъсква с редица големи проблеми, един от който е, че до 17 век в Париж вече достатъчно хора живеят и съответно умират, че гробищата му са препълнени до степен такава, че най-горният слой с мъртви тела от време на време се отравя.

И така се появява решението новите умрели да се поставят в тунели, които съществуват от векове и до днес под улиците на Париж. Те са изградени някъде през 13 век, заради залежите на варовик, които ще помогнат Париж да се формира в процъфтяващ град. Когато тези тунели най-накрая се напълват до последното кътче, в тях се намират костите на 6 милиона починали парижани.

Saints Innocents 1550 Hoffbauer

Гробището Les Innocents през 1550 г.

Хората, които живеят в квартала Les Halles близо до Les Innocents – най-старото и най-голямо гробище в града – са сред първите, които се оплакват, че гробището излъчва силна миризма на разлагаща се плът – дори магазините за парфюми твърдят, че не могат да си въртят бизнеса поради ужасната миризма, която дори парфюмите им не могат да надвият. Така през 1763 г. Луи XV издава указ, с който се забранява да се извършват всякакви погребения вътре в столицата, но поради възражението на Църквата, която не иска гробищата да бъдат премествани или по някакъв начин нарушавани, никакви други мерки не са взети. Луи XVI, наследник на Луи XV, продължава действията в тази посока като обявява, че вече всички гробища трябва да бъдат преместени извън Париж. Едва през 1780 г. обаче всичко е направено. През същата година продължителният пролетен дъжд предизвика срутване на стена около Les Innocents и хиляди гниещи трупове се разливат в съседните земи. Вече е ясно, че градът се нуждае от по-добро място, за да постави мъртвите си.

Plan paris gerards1908 jms

Карта на подземната мина

Така се стига до тунелите и костите се преместват от гробищата пет етажа под земята в бившите кариери на Париж. Гробищата са в процес на изпразване от 1786 г., като се започва с Les Innocents. На града са необходими 12 години, за да преместят всички кости – от тела, наброяващи между 6 и 7 милиона – в катакомбите. Някои от най-старите датират още от ерата на Меровингите, преди повече от 1200 години.

Започвайки по време на Френската революция, мъртвите са погребвани директно в костниците на катакомбите. Някои от известни (или скандални) герои от историята, които наричат катакомбите своето последно място за почивка, включват Жан-Пол Марат, един от най-радикалните гласове на Революцията, и Максимилиен дьо Робеспиер, влиятелна фигура по време на Революцията и последвалото Царство на терора. Градът спира да премества кости в костницата през 1860 година.

Днес малко повече от километър от катакомбите са отворени за посетители, които могат да разгледат. Общественият вход е разположен в 14-ия район на Париж, на  avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy №1. Цялата обиколка отнема около 45 минути. Има ръководства, които описват цялата история на катакомбите – посетителите могат да си купят и аудио ръководства за 3 евро. Тунелите се простират на много повече километър под града, но повечето райони е незаконно да се посещават.

Mahon Hafen

Пейзаж от Махон

Преди входа на костницата има подземно пространство, използвано за тематични изложби (през 2014 г. експонатът се занимава с геологичната история на Париж, когато е бил дъното на древно море). Докато посетителите преминават в костницата, те влизат под врата с призрачен надпис: „Arrête, c’est ici l’empire de la mort!“, който означава „Спри! Това е империята на смъртта!“. Вътре в катакомбите костите са групирани по гробищата, от които са дошли. Някои от кокалите са спретнато подредени по коридорите, а други са подредени по някаква форма, така че да изобразяват кръстове и други фигури. Посетителите могат да видят различни скулптури, включително на крепостта Порт-Махон, създаден от кариерист и ветеран от армията на Луи XV, години преди да се преместят телата. Основната скулптура е модел на крепостта на Порт-Махон, голям островен град, където се счита, че създателят Декуре е бил държан в затвора от англичаните по време на Седемгодишната война.

Тунелите са отворени от 10:00 до 17:00. От вторник до неделя, а входът струва около 4-5 евро за възрастни. Не забравяйте обаче да си носите яке, защото тунелите са мразовити, с постоянна температура от 13 градуса.

 
 
Коментарите са изключени