shareit

Цирковият въргал в Торонто – битката между клоуни и пожарникари

| от |

Канада продължава да държи класацията за една от най-възпитаните държави, а освен това не трябва да забравяме, че Торонто за поредна година влиза в класацията на 20-те най-добри града, които показват, че комбинацията на следните отрасли: туризъм, недвижими имоти, развитие и социални услуги, създава един добър коефициент и дори го поставя на 13-то място по развитие.

Въпросната класация също така показва, че Торонто е успял да спечели цели четири позиции, а това е само още една добра новина. Канадският град изпреварва Чикаго и Сан Франциско, докато топ 3 на локациите остават Лондон, Ню Йорк и Париж. Това най-вероятно е лесно за обяснение, все пак сме виждали, че канадците често се смятат за едни от най-възпитаните и вежливи хора, студеното време очевидно прави много с характера на местните жители.

Ситуацията е достигнала до такова ниво, че дори интернет пространството се занимава със задаването на някои особено забавни картинки относно канадското гостоприемство. Като говорим за него, трябва да напомним, че в тази класация не присъстват пожарникарите. Какво имаме предвид? За целта ще разкажем историята на Цирковия бунт в Торонто от 1885 г. Историята е достойна за филм, но и до днес някои от основните почитатели продължават да твърдят, че това е денят, в който клоуните избират грешния бардак.

Историята разказва, че въпросният цирк е бил в града само за няколко дена, но освен това, въпреки очакваната роля, повечето пътуващи артисти не били очаровани от нахалството и жестокостта на аудиторията и най-вече децата. С клоуните пристигат и акробати, ездачи и редица екзотични животни. Торонто се активизира и иска да се порадва на красотата на представлението, а лятото на 1885 г. ще покаже една малко по-грозна страна. По това време в града вече живеят около 40 хиляди души и имигранти пристигат всеки ден. С поставянето на железниците става ясно, че популацията се удвоява в рамките на 20 години.

Това събитие се разказва с една подробност, тогава Торонто няма своя бляскав облик, който получава тази година. По това време има 68 заведения, разположени на по 1200 метра разстояние. Ще открием и наличието на 203 алкохолни магазина и най-важното за мъжката аудитория – бардаците са повече, отколкото може да си представите. В този момент те са повече, отколкото дори са необходими. В края на работния ден, клоуните решават да си починат и отиват в един от бардаците на ъгъла на улица Кинг и Джарвис. Има само един проблем, това е най-грешното място, което чужденец може да избере.

В този храм на любовта се навъртат редовно доброволците от пожарната команда. И макар това да е една благородна професия, представителите на тази организация са едни от най-неприятните. По правило, пожарната команда тогава е била частна и щом има пожар, веднага ще се появят различните компании, които по-късно ще таксуват пострадалите. Само няколко седмици по-рано, същата компания отива да гаси пожар на улица Църковна и вместо да започне да се гаси пожара, огнеборците решават да влязат в битка с конкуренцията. Вместо да се изгаси сградата, огнеборците правят един тежък въргал и продължават битката през целия град. Полицията пристига с идеята да намали напрежението, но преди да открие парламентьорите, също влиза в мелето.

Portrait of male mime artist performing, isolated on white background. Mime in a stand ready to box. Symbol of fight, win, compete.

Все още е спорно дали това е събитието е било целодневно, но накрая всички участници били наказани дисциплинарно и за нападение на полицаите. Компанията „Куки и стълби“ винаги обичала добрите битки, без значение дали покривът гори, както се пееше в една много популярна песен. И точно тези кадри се намират в бардака, когато клоуните пристигат. Историята отново мълчи относно причината за предстоящата битка. Смята се, че клоуните били много по-устати и саркастични, което вече дразнило лоялните клиенти. С наближаването на малките часове, напрежението ескалира и битката става повече от цветна. Победата, изненадващо за всички, се присъжда на клоуните, които имали доста добра физика в изпълнението на по-сложни номера. Двама от пожарникарите са ранени тежко, докато останалите им колеги ги измъкват от бойното поле.

С тази победа, цирковите артисти получават точно това, което винаги са искали – алкохол и секс. За съжаление, това е тяхната пирова победа. Нека започнем от малко по-далеч цялата история относно предстоящата буря. По това време в Торонто ще управлява малък елит от протестанти. Те са представители на Оранжевия кръг и имат връзки с дървосекачите, а след това и с полицията, а покрай нея и пожарникарите успяват да намерят място. Основното им забавление е бой на католици – все пак не всеки ден идва цирк в града.

 Ден след позорната загуба – да отбележим за календара, че става въпрос за петък 13 – гневна тълпа започва да се събира пред цирка. Повечето са представители на тази организация и този път нямало да се размине на гостите на града. Всички останали фермери и търговци са предупредени по-рано да не идват на това място. Когато притеснени жители отиват до полицията да съобщават за потенциалната беда, шерифът Самуел Шерууд решил, че просто няма да се намесва.

Въпреки това ще изчака достатъчно време и ще изпрати хора да проверят какво се случва, като им казва да не бързат, все пак има толкова много кръчми, които трябва да се проверят по пътя. Полицаите пристигат, когато между двете групи летят камъни, противно на очакванията, цирковите артисти успявали да задържат поне за малко протестиращите. След това пристига пожарната команда с пълната си прелест и една от най-цветните битки, които може да си представите, започва бързо да се обагря в спектъра на сивото и червеното. Пожарникарите влизат с брадви и вили, започват да обръщат каруци, да свалят палатките и след това да ги палят. Всеки клоун изяждал доволно количество бой, за да запомни как се влиза в битка с пожарникар.

Повечето хора били принудени да спасяват кожата и да изоставят всичко. Някои скачали в езерото и се опитвали да се скрият в ледените води, само и само да не попаднат в ръцете на нападателите си. Най-накрая е необходимо дори кметът да дойде и да сложи край на цялото фиаско. С пристигането си вижда как клоуните са в немилост и са започнали екзекуции. След като полицията отказва да се намеси, той веднага нарежда на жандармерията да дойде и да сложи ред. Те вече са принудени да си свършат работата, а малко след това оцелелите събират цирка и бързат да изчезнат, при това с възможно най-високата скорост.

При пристигането на Шерууд се повдигат и много обвинения, но той достойно заявява, че се е постарал да опази клетките на животните от подпалване. Издадени са само 17 обвинения, но никой не си спомня дали е имало членове на оранжевите. Няма нито един осъден. Една-две седмици по-късно ще се премине през обичайното забавление – бой между протестанти и католици. След поредните кметски избори, новият кандидат успява да уволни всеки един полицейски служител, интересното е, че въпросният кръг от интереси се бори повече от век, преди да бъде официално отхвърлен. Днес цирковете са добре дошли в Торонто, като се очаква от тях да постигнат още много

 
 
Коментарите са изключени за Цирковият въргал в Торонто – битката между клоуни и пожарникари

Повече информация Виж всички