shareit

Тиери Тили – борец срещу масони или „Леонардо Давинчи“ на манипулациите

| от |

Изкуството на манипулацията може да се смята за върхово постижение в набора от човешки качества, които всеки може да развие до нивото на експерт. Ето защо и успехите на телефонните измамници достигат такива успехи. Трезвата мисъл може да се окаже особено необходима в критичните моменти, но за една френска аристокрация се оказва твърде високо изискване, както можем да разберем. Фамилия Видрин се оказва много лабилна в това отношение. И всичко започва през далечната 1999 г. с появата на г-н Тиери Тили.

Мъжът се запознал с 66-годишната Гислайн дьо Ведрин. Дамата работила в секретарски колеж в Париж. Успява да се запознае с Тили, който в началото описва като не толкова харизматичен човек, но в последствие планът на мъжа се оказва успешен и много скоро цялата фамилия се запознава с въпросната личност. Няколко седмици отношенията между всички са нормални, докато най-накрая гостът не разкрива истинската си мисия.

Непознатият се представил като виртуозен шпионин на НАТО, личен съветник на френския президент, финансов гений и представител на един от най-древните кланове, които се борят със злото в света. Всеки нормален човек би изпратил Тили в лудницата или поне за правилните хапчета в аптеката, но зад гениалната история стои един завършен манипулатор, който използва и знае много добре всички възможни техники за промиването на мозъци. Тиери започнал да разказва своята специална мисия, с която е изпратен да защити семейството от смъртна опасност, от заговор на свободни масони, от едно европейско тайно общество на педофили.

Може да звучи абсурдно, но това е действителна история и самият Тили се постарал много сериозно в изпълнението на измамата си. През цялото време работил върху всеки член на семейството, за да допълни своята история. Френските аристократи повярвали на историята, че са част от древно общество наречено „Балансът в света“. Били избрани за заличаване от масоните и трябвало бързо да се преместят в семейното шато на около 160 километра от Бордо. До тук добре, но за кого се е представял Тили? Той бил протектор от глобална мрежа, която се финансира от най-различни благодетели.

Неговият началник – г-н Гонзалес, бил братовчед на крал Хуан Карлос от Испания. Приказките от „1001 нощи“ продължават и в продължение на 5 години, семейството не напуска своето имение, защото се страхува да не бъде убито. Благодетелят обаче нямал намерение да извършва своята работа безплатно, той принудил семейството да се раздели с имущество, спестявания и бижута на стойност от 4.5 милиона евро. Парите отивали в Канадско благотворително дружество, което било основано от обществото на закрилниците и е използвано, за да подпомага цялата организация по света, защото и много други имали нужда от закрила.

gettyimages-72614716-594x594

За периода от 5 години, мъжът най-накрая заявил, че ще е добре ако се преместят в Оксфорд в по-малко жилище, за да не позволят на никого да ги последва, а и в Англия ще имат много повече закрила. Франция се оказвала прогнила ябълка и на тази територия може да бъдат елиминирани много по-лесно. Някогашните аристократи заминават, но след като нямат никакви пари, често започват да закъсняват с наема и накрая са дадени на съд. На своя територия Тили се превърнал в абсолютен злодей.

Кристин дьо Видрин била затворена около 7 месеца в стаята си, често била лишавана от храна за сметка на боят, който закрилникът упражнявал върху нея. Причината за последното е, че най-вероятно дамата знаела банковата сметка, в която е събрана сумата на всички богатства от изгубеното съкровище на тамплиерите. Манипулацията работила безупречно. Съпругът на Гислайн – Жан Мърчанд (работещ като журналист) заявява, че Тили е просто шарлатанин, който се възползва от парите на семейството, автоматично получава нова титла – агент на злото. Мърчанд побързал да потърси властите, които отказали да се намесят, защото срещу него вече имало достатъчно жалби, всички регистрирани от семейството на съпругата му. През 2009 г. официално приключва и легендата за измамника. Кристин успява да избяга, след като споделя на своя работодател в какво се е забъркала.

DgmtB2oWAAANnO6

След като един разумен човек най-накрая алармира властите и споделя какво наистина се е случило, Интерпол се заема със случая. Тиери е арестуван в Швейцария. Неговият началник г-н Гонзалес е арестуван през 2010 г. и полицията изземва BMW 645 със сумата от 86 000 евро в багажника, скъпи часовници, колекционерски бутилки вино и дизайнерски гардероб. В съда Тиери пристига усмихнат и отрича всички обвинения. Заявява, че е наследник на Хабсбургите и също така играел футбол в Марсилия. Отрича всички обвинения. Неговият съучастник също отрича обвиненията и отказва да признае, че е съучастник. Междувременно единственият разумен човек в цялата история се оказва Жан Мърчанд, който не спира да нарича и двамата измамници и шарлатани.

Според него, успехът на Тиери се крие във възможността да настрои цялото семейство един срещу друг. И няма как да очакваме нещо по-различно. Според Гонзалес и Тили, семейството разполага с още финанси, които може да им предостави и точно по тази причина продължило измъчването толкова време. Истината е, че семейството нямало какво повече да даде. Жан Мърчанд се притеснява от факта, че някогашното му семейство може да извърши масово самоубийство по примера на Джим Джоунс и неговите предшественици. Съпругът, който остава без нищо, разказва много по-късно как този човек е успял да открадне умовете на неговите роднини.

Symbols -Masonic Chart (Photo by Buyenlarge/Getty Images)

Общата банкова сметка на семейството била изпразнена, а обяснения никога не били дадени. В последствие ще разбере от компютъра на съпругата си, че всичко било инструкция именно от Тили. Кой обаче е този човек, кой е този мистичен гуру, който никой не познава и как се сдобива с властта си. Роден е през 1964 г. близо до Париж. Учил е право, но никога не завършва. Успява да се омъжи за Джесика Динър, която представя като козметичен и рекламен агент, също така заявява, че е модел, но никой не може да бъде сигурен. Тили започва да се занимава с най-различни бизнеси през годините. Нито един не е успешен, но измамите продължават до известна степен. Накрая получава работа в университета на Гислайн.

Там е нает, за да инсталира операционна система на компютрите. През 1999 г. е най-високо платеният човек в университета, както и най-приближения до дамата. През следващите две години според Мартин Гордин, огромни суми започват да изтичат в неизвестна посока от университета. Много скоро същият не успява да заплаща сметките си. Гислайн отслабнала драстично, започнала да носи тъмни очила дори в университета и напомнила на всички да се пазят от масоните. Тили междувременно наема полски пазач, който обикаля университета с ротвайлер.

Един ден всички учители и студенти били затворени, защото Жак Гонзалес щял да посети университета, за да се срещне с френската аристократка. През 2001 г. спират да се изплащат заплати и учебното заведение накрая фалира. Всичко останало е вече известно. Въпросът обаче е кой точно е мистериозният Гонзалес. Ако попитаме френската фамилия, веднага ще разберем, че става въпрос за човек с повече власт от трима президенти, като един от тях е Путин. Оказва се, че Гонзалес е един от хората, които трябва да помагат на Тили да пере парите и също така да прибира процент за ролята, която играе. Живее в Париж, при това в един от доста лошите квартали, притежава няколко присъди, но никога не е виждал Путин дори на снимка. Всичко е една огромна лъжа, която никога не би трябвало да приключи.

Случаят успява да накара мнозина да се страхуват не само от странните култове, но и от странните хора. Парите никога не са върнати, но покрай тях можем да бъдем сигурни, че срамът е много по-тежък.

 
 
Коментарите са изключени