shareit

Sombra Negra – независимата смъртоносна армия на Ел Салвадор, която има празен чек за убийства

| от |

Шеметните 90 години в САЩ са време, което най-вероятно няма да се върне, модата беше различна, животът също се смяташе за изключително див, а дори музиката беше по-добра. В този период ще открием, че наравно с всичко се движи и престъпността, при това с огромни мащаби. Именно тук се ражда и престъпната група с името Mara Salatrucha, известна още като MS-13. Тя е известна на властите още от 70-те години, но като международна организация добива много сериозно внимание именно през 90-те години. Високите постове започват да се депортират през 1992 г. и след като са граждани на Ел Салвадор, заминават обратно там. MS-13 е активна и до днес, като се смята, че само членовете в САЩ са около 1.4 милиона души. А извършените престъпления са около 1% или 10 000 случая.

Както се досещате, това е групировка, която може да контролира много сериозен пазар. Организацията често предпочита да взима малолетни кадри, защото те не могат да бъдат засегнати от закона. Понякога младежите сами отиват, друг път са рекрутирани по принуда, докато отиват на учили или просто играят навън. Правителството на Ел Салвадор в един момент е принудено да извади MS-13 от списъка с престъпни организации и официално да обяви техните практики за тероризъм. Именно тази групировка присъства и в нарко войните срещу Лос Зетас и към този момент продължава да се бори за влияние в Мексико. Методите им са повече от пословични, преди да се стигне до убийството, членовете режат крайници и изобретяват нови методи за събуждането на големият страх. Раждането на цялата организация започва от фенове на тежкия метъл и започват да оперират в Лос Анджелис.

WASHINGTON – MARCH 10: Photographs of arrested men with street gang tattoos were presented in a slide show during a press conference announcing the latest success by the U.S. Immigration and Customs Enforcement’s Operation Community Shield March 10, 2006 in Washington, DC. Over the last two weeks, federal agents from ICE arrested 375 members of transnational, violent street gangs and their associates, including members of the Mara Salvatrucha, or MS 13, gang. Since the program began about a year ago, 2,388 members of 239 different gangs have been arrested and 117 firearms have been seized. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Оригиналната идея е била да пазят всички салвадорски мигранти, но както се досещаме, това не остава основен мотив още дълго време. След като Ернесто Дерас се озовава в САЩ, той бързо открива една добра ниша, в която да се развие и да позволи на всички останали да се включат в по-тежката битка. Като бивш член на специалните сили, той има възможност да предаде познанията си и да превърне групата в една военна организация, чиято основна мисия е да създаде хаос и да инкасира приходи с лекота. Напрежението продължава да се засилва и с идването на Салвадорската война – започнала през 1992 г. и приключила през 2004 г. – жертвите стават изключително жестоки. Стига се до нарушаването на човешки права, използването на деца-войници и всякакви други военни и партизански похвати за спечелването на сражението.

И точно тук, след като Ел Салвадор признава, че не може да се справи, страната прибягва до други мерки. Битката ще се води с огън. На сцената излиза военната организация Sombra Negra – от испански „черна мамба“. Правителството решава да използва бивши полицаи и военни, които да преминат още по-жестоко обучение и най-важното – да бъдат извън контрола на правителството, съдебна система или полиция. Sombra Negra не се отчита пред никого и няма никаква нужда да дава отчети – неговата единствена задача е да редуцира MS-13 и да действа по същия начин като тях. За да добием една по-сериозна представа за тяхната работа, нека започнем с методологията им.

Задържаният член на групировка ще преживее една кратка разходка в ада. Първо се завързва здраво и следват няколко часа в мъчение, които включват премахване на полови органи, ръце, език, блудство и избиване на зъби. След цялото това творчество се предлага и един миролюбив изстрел, с който мъките да приключат. Това не е всичко, тялото се изхвърля, като върху него се пише със собствената му кръв „Идиотът изстрада една бавна смърт.“ и евентуално добавят и други послания към членовете на бандите.

WASHINGTON, DC – JULY 27: Tom Homan, Director of Immigration and Customs Enforcement, answers questions in front of gang related photos from the MS-13 gang during a daily briefing at the White House July 27, 2017 in Washington, DC. Homan answered a range of questions during the briefing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

При някои аутопсии се забелязва и присъствието на семенна течност, което потвърждава изнасилване. Чудите се как е възможно това? След като правителството не може да се справи и няма как да противодейства на безчинствата, просто вдига ръце и създава подобна групировка. Не трябва да забравяме, че членовете на това формирование крият лицата си с маски, карат автомобили със затъмнени стъкла и без никаква регистрация и също така избягват всякакви връзки и срещи с политици, полицаи и други партии.

Те са злото, което пази останалите от другото зло на сцената. Тяхната официална битка се нарича „социално прочистване“ и очевидно дава много сериозен резултат. Не знаем каква точно е спогодбата между Ел Салвадор и САЩ, но пък знаем, че такива кадри работят в Лос Анджелис и преследват някои от най-активните членове на организацията. Такъв пример е Фернандо Рамирез, който в последствие е осъден на 60 години затвор с още 5 години за допълнително освобождаване. Интересен факт е, че заловените в САЩ членове на MS-13 са готови да се предадат на американската правораздаваща система и веднага да се признаят за виновни, но искат да изтърпят наказанието си в САЩ, вместо в Ел Салвадор, където ще бъдат предадени на тази организация и най-вероятно ще бъдат убити.

Работата под прикритие дава и още един специален елемент – страх. През 2014 г. различните групировки в страната започват да се избиват, защото са убедени, че най-вероятно членове на Somra Negra са успели да влязат в редиците им. Това води до прочистване на цялата групировка и показва, че най-накрая самите престъпни групи са готови да се избият сами, вместо да чакат специалните сили да се намесят. Само 19 дена от началото на 2019 г. ще отчетат около 200 убийства из цялата страна, попитани за активността си, Sombra Negra заявяват, че нямат нищо общо и този път не са били активни.

WASHINGTON, DC – JULY 27: White House Press Secretary Sarah Huckabee Sanders stands in front of gang related photos from the MS-13 gang during a daily briefing at the White House July 27, 2017 in Washington, DC. Sanders answered a range of questions during the briefing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Интересното тук е, че този метод работи и скоро страни като Хондурас и Гватамала са поискали съдействие и се съгласяват с всички условия, за да извикат злото и при себе си. Историята обаче продължава с някои много успешни операции, които винаги завършват по един и същи начин. През 2014 г. отрядът на смъртта успява да влезе в къща, където се смята, че присъстват някои от генералите на MS-13, след като ги залавят и измъчват, четирима от тях са убити по емблематичния метод. А малко след това телата им са извадени на показ с едно единствено съобщение „Имате 5 дена да напуснете или да умрете“. Посланието най-вероятно е разбрано. През март 2016 г. жителите на Сан Антонио Силва виждат как отрядите са пристигнали и товарят следващите кадри на пикап като животни.

Задържаните са закарани на игрището по футбол и са застреляни след същите гаври. Телата им остават няколко дена, а мнозина отказват да ги приберат. Последната известна и успешна мисия – отново напомняме, че те не оставят следи и не дават коментари, а просто действат – е през 2019 г. Заловени са Парайзо де Осорио – Ла Паз и негов последовател Сан Хорге. Двамата са открити завързани като добитък, бити са и след това са хвърлени в канафка, която полицията открива.

Посланието по телата е „Sombra Negra пристига в Парайзо де Осорио. MS плъхове, времето ви идва“. Ето защо и за тази организация се казва, че тя плаши и действа много по-добре от всяка една друга политическа сила. А фактът, че е практически недостижима и не може да бъде открита, я прави напълно неуязвима за евентуално изтичане на информация. Никой не може да каже със сигурност къде са в момента, как получават заплатите си или кои точно са кадрите. Фактът, че работи, е повече от достатъчен.

 
 
Коментарите са изключени за Sombra Negra – независимата смъртоносна армия на Ел Салвадор, която има празен чек за убийства

Повече информация Виж всички