shareit

Сикх съди ВМС на САЩ, за да носи тюрбана и брадата си по време на служба

| от |

Сикхски морски пехотинец твърди, че е готов да заведе дело срещу ВМС на САЩ, за да му бъде дадено разрешение да носи брада и тюрбан по всяко време, в съответствие с неговата вяра.

Първи лейтенант Сухбир Тур е действащ офицер на служба в центъра по сухоземен бой на морската пехота в Туентинайн Палмс, Калифорния, с 3-ти батальон, 11-та морска пехота. Той се присъединява към корпуса през 2017 г.

В интервю за New York Times Сухбир споделя, че първоначално е бил готов да носи традиционната униформа на морската пехота, да обръсне брадата си и да подстриже косата си, защото е смятал, че е грешно да иска да го освободят от тези задължения, без да е дал нещо в замяна. Това се променя, когато миналата пролет е повишен в капитан.

През март 2021 г. с помощта на застъпническа група Сикхска коалиция той подава молба за асимилиране на религиозна основа, което да му позволи да запази брадата си, да не се подстригва 0 номер и да носи тюрбан.

Сикхската вяра изисква мъжете да не се бръснат или подстригват и да покриват косата си с тюрбан. Сикхите също носят различни религиозни предмети, включително малък нож или церемониален меч, известен като „кирпан“; малък дървен гребен, наречен „канга“; малка стоманена гривна, известна като „кара“; и памучни „войнишки шорти“ или по-дълго бельо, наречено „качера“.

Службата отказва молбата му през юни. Тур обаче обжалва решението и американския флот все пак уважава молбата му частично два месеца по-късно, като му позволява да носи брадата и тюрбана си при определени обстоятелства. Въпреки това, той ще трябва да се обръсне и да премахне тюрбана, ако е назначен в церемониална част, а също и когато е на мисия и когато получава допълнително заплащане за работа в извънредно опасни ситуации.

„Последиците в реалния свят от неуспеха при разполагане на морска част, като тази, която ръководите, биха могли да застрашат живота на морските пехотинци и на тези, които разчитат на тях за изпълнение на мисията си“, пише генерал-лейтенант Дейвид Отиньон, ръководител на екипа по човешки ресурси, в писмо до Тур. „Корпусът не може да експериментира с компонентите на изпълнението на мисията, без да поеме риск от провал.“

Това частично уважение на молбата е наречено „непълно и недостатъчно, което признава правото му да поддържа своите вероизповедания, но все пак налага неоправдани ограничения за свободното му изповядване на религия“ от Сикхската коалиция. Адвокатът на Тур, Жизел Клапър, също го сравнява със „задължаване някой да раздели самоличността си“.

Така групата обмисля какви стъпки да предприеме, преди да се наложи да заведе дело.

Sikh Coalition Im

Демонстрация на Сикхска коалиция против насилието в училище

„Повече от три години доказвах ангажимента си да се представя отлично в Корпуса на морската пехота на САЩ и да защитавам страната си“, казва Тур. „Сега просто моля за религиозна приемственост, която да позволи трайно моя тюрбан и брада, за да мога отново да бъда верен на вярата си, докато продължавам служебната си кариера.“

„На практика казваме, че причината, поради която не можете да служите или не можете да запазите религиозната си идентичност, причината, поради която трябва да изтрием вашата религиозна принадлежност, е, че вие ​​сте в ролята на публично лице“, добавя Клапър. „Това за мен е проблематично, защото в действителност не е законосъобразен аргумент и също идва от изключително остарял начин на мислене.“

Според говорителя на корпуса на морската пехота майор Джордан Кохран, позицията на Тур като артилерийски офицер прави опасно за него да носи тюрбана и брадата си, докато е на мисия. В разговор с Military.com Кохран споменава раздела в регламента относно религиозната приемственост, който излага опасностите за човешкия живот.

Амрит Каур Аакре, юридически директор на Сикхската коалиция, разбира, че армията има основателни опасения за безопасността, но смята, че случаят на Тур е различен. „Това, което видяхме в случая на 1-ви лейтенант Тур, обаче, е непрекъснат натиск да обоснове възраженията си за приемственост в остарели представи за единство и сплотеност на единиците, които не отразяват разнообразието на нашата нация“, каза той .

Сикхите, които служат във Великобритания, Канада и Австралия, отдавна носят тюрбани, докато са в униформа, а други го правят и в момента по други клонове на американската армия. Ако искането на Тур бъде одобрено, Коалицията казва, че вероятно това ще е първия път, когато Корпусът на морската пехота е предоставил на сикхите пълна приемственост.

 
 
Коментарите са изключени за Сикх съди ВМС на САЩ, за да носи тюрбана и брадата си по време на служба

Повече информация Виж всички