shareit

Секс култът, който извика Далай Лама за специален гост

| от |

Мултилевел маркетинг компаниите са интересно предизвикателство за мнозина, когато изпълняват тази функция. В случая на компанията NXIVM, която гласи, че се занимава изцяло с изграждане на успешни личности, предначертаването на бъдещите им планове за осъществяване на мечти, ситуацията е малко по-различна. Въпросната компания стартира между 1998 г. и приключва дейност през 2018 г.

Зад нея стои г-н Кейт Ранири и гарантира, че наистина може да сбъдва мечти. За този период от време, редица хора се отзовават, но вместо да открият мотивираща програма за осъвършенстване и личностно развитие, пристигащите хора влизат в един изключителен секс култ. Ранири изобщо не се интересува дали хората ще станат успешни, той се чуди дали да жигосва своите подчинени, докато са напълно голи и трябва ли да позират като на жертви на масата. Въпросът е зададен след най-близките, а покрай тях можем да открием хора като Ники Клайн от „Бойна звезда „Галактика“ и Алисан Мак от „Smallville“.

US_v._Raniere_Prosecution_exhibit_-_Diagram_of_DOS_'first-line_slaves'

Снимка: By U.S. Attorney’s Office of the Eastern District of New York, Government exhibit in US v. Raniere – https://www.courthousenews.com/tension-at-raniere-trial-as-child-porn-evidence-shown-to-jury/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79850238

За период от 20 години, Кейт може да се похвали с трафик на хора, сексуална експлоатация, включително и на деца, както и робство, а за допълнение може да се добавят и редица случаи на рекетиране. А самият той наистина изглежда достатъчно спокоен, почти скромен. Дори не можете да помислите, че се е занимавал с такива престъпления. Тихите води са най-дълбоки, казали старите хора, а очевидно ако се загледаме малко по-сериозно в Ранири, можем да видим истината на заспало чудовище, което във всеки един момент трябва да бъде пуснато на свобода.

В началото, голяма част от обществото вижда пирамидалната структура на новата фирма и като цяло осъзнава, че никой няма да стане богат. Вече е имало достатъчно такива предложения от други брандове. Всички използват една и съща методика, предлагайки изграждането на всеки желаещ в бизнес личност с много успехи и просперитет. И докато голяма част от фирмите се опитват да продават своите продукти, плановете на Кейт са съвсем различни, той иска просто да се възползва от младите дами, да ги промива и изолзва за себе си. Вместо продукт, той предлага специален семинар за израстване и до него може да се достигне само след участие в компанията.

Роден е в Бруклин, Ню Йорк през 1960 г. и израства в някаква форма на семейство, което между другото не успява да даде добър старт в живота му. Още в най-ранна възраст започват да се появявя едно притеснително поведение, което скоро можем да срещнем и при всички останали серийни убийци. На съучениците казва, че разполага с малки бутилки киселина и може във всеки един момент да ги прогори и семействата им даже ще му благодарят. И ако има нещо по-страшно от опасен човек, това е образованият опасен човек. Като дете Кейт често може да бъде открит в градската библиотека, четейки най-различни книги, изучавайки хората и поведението им. Приликите между неговата организация и „Втората фондация“ на Азимов са чутовни. Манипулиращите техники работели и се прилагали с всеки изминат ден.

Дори родната му майка споделя, че в дома му звънели стотици жени, които се опитват да получат валидация от него. Всяка една била красива, уникална и специална. Този човек знаел перфектната формула, с която да съобщи на хората какво наистина можело да се направи и случи. Първото му по-сериозно провинение се случва някъде през 1984 г. с подмамването на 15-годишната Джина Мелита, която нямала нищо против да има сексуална връзка с тогава 24-годишният Ранири. И докато търси начин за завъртането на колелото с пари, младежът открива идеята за този вид компании. Първата му носи името Consumer`s Buyline Inc. и очевидно има печалби, но изненадващо за 23-те разследващи щата, бързо затваря врати през 1993 г. Около 5 години по-късно се ражда следващото приключение, което този път носи името NXIVM.

US_v._Raniere_Prosecution_exhibit_-_Brand

Снимка: By U.S. Attorney’s Office of the Eastern District of New York, Government exhibit in US v. Raniere – https://www.courthousenews.com/former-slave-master-describes-sex-cult-branding-ritual/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79983397

Заедно с неговата любовница – актрисата Алисън Мак, двамата започват да мислят най-различни начини за унижение на членовете на групата. Пристигащите млади девойки трябва да молят, за да бъдат жигосани и в техните глави, тази идея трябва да се превърне в най-висшата чест на живота им. Не трябва да забравяме, че дори актрисата носи символа на компанията. Свръхинтелигетният психопат можел да манипулира всеки, който си избере. Болката, която изпитвали жертвите е символ на любовта, поне според него. В своята организация, той се нарича „Вангард“, докато неговият партньор Залцман носи името „Префект“. Двамата споделят, че са започнали философско движение и учителят е Кейт, докато Залцман бил първият ученик.

Пристигащите ученици трябвало да се пречистят и да четат молитва – около 12 предлагани точки. По този начин ще има душевно пречистване от всички вредни навици. Целият курс трае около 12 часа, а цената за един билет е около 7500 долара. В един от часовете се говори как човек трябва да се възползва от моментите, в които партньорът му почине. Друг клас е фокусиран върху Дракула. Преживяването е толкова абсурдно и нелогично, че никой не може да разбере какво получава за парите си. Църквата по Сциентология дори наема някои от членовете им за провеждането на определени курсове.

Пристигащите лектори от NXIVM се опитвали да разкрият истинските страхове на хората и също така поставяли диагнози с неразкрити здравословни проблеми. Когато жените си тръгвали от всички семинари, получавали три етикета „Подтиснати“, „Социални“ и „Врагове на компанията“. С натрупаните пари и нуждата от внимание и заздравяване на имиджа, Райнер се занимава много сериозно с най-различни благотворителни дейности, дори през 2009 г. урежда транспортните разходи на Далай Лама и го води в Албания, Ню Йорк за допълнително заздравяване на имиджа. Тибетският духовен лидер дори поставил бял шал, с който символизира мира в тази организация. Горкият дори не е подозирал какво наистина се случва и как изобщо е стигнал до САЩ.

US_v._Raniere_GovtExhibit_GX46

Снимка: By US Government, Eastern District of NY – https://www.newschannel10.com/2019/06/19/self-help-guru-convicted-lurid-sex-trafficking-case/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80244986

През 2018 г. завесите се вдигат и вместо да се открие някаква висша духовна дейност, се оказва, че Кейт просто ръководи секс култ, създал е цяла организация от роби, които му носят съвършени приходи и пълнят залите му. В съда става ясно, че всяка брандирана жена трябвало да изпраща най-различни клипчета на своя лидер и ясно трябва да се вижда как всички дами мастурбират. След това заплахата е елементарна, когато започнат да се превръщат в противници, клиповете спокойно могат да се разпространят в интернет. Всички ученици трябва да изпращат съобщения на своите неизбръснати полови органи и задължително лицето им трябва да присъства в кадъра. Повечето живеят на изключително ниско-калорична диета, с която да подддържат форма.

Забранявали се полови контакти в отцъствието на Ранири. Повечето робини преминавали през специалната сексуална стая, в която се използва сериозно количество сексуални играчки за допълнително унижение. Алисън Мак описвала заниманието като силна феминистка група, която се опитва да направи жените по-силни. Не е ясно как се случва точно това, но в последствие всички унижения са напълно достатъчни за аудиторията и това води до очаквания резултат.

Започва се разследване, бившите участнички в култа показват своите жигосани белези и много скоро дори ФБР е по петите на представящият се за „най-интелигентен“ човек на света. Приказката завършва в Мексико, където Кейт успява да се крие известно време. Оказва се, че човекът е успял да рекрутира абсолютно всички свои офицери в мисията и да избяга. Докато е в изгнание, Кейт прави планове за нов култ. В съда заявява, че е невинен по всички обвинения, но в последствие става ясно, че тази година е осъден на 15 години затвор. Адвокатът му все още обжалва присъдата.

 
 
Коментарите са изключени