shareit

Сътън Ху: Британската „Долина на кралете“

| от |

Някъде преди около 1400 години, на източноанглийското крайбрежие до Сътън Ху потъва голям кораб. Там корабът става последното място за почивка на цар или велик воин. Тази неизвестна фигура е погребана с огромното си съкровище, необезпокоявана, докато мястото не е разкопано, първоначално от собственика на земята, Едит Прети, през 1939 г. Прети се обръща към услугите на самоукия археолог Базил Браун, който и прави откритието. Скоро става ясно, че това не е обикновено древно гробище. По-нататъшни разкопки се извършват през 60-те и през 90-те години, когато се установява, че това е най-богатото погребение откривано някога в Северна Европа.

Но кой е погребан тук и защо? Е, тези въпроси карат археолозите и историците да спекулират още от откриването му. Изглежда, че най-вероятната теория посочва починалия като крал Редуалд – англосаксонски водач, който триумфира над Нортумбърленд, но подбужда противоречия, когато издига олтар на Исус Христос заедно с един за „старите богове“. Всъщност това сливане на християнски и традиционни религиозни елементи предлага една интересна гледна точка за Великобритания по времето, когато християнството вече започва да се установява.

Най-известната находка от разкопките е сложен церемониален шлем (реплика на който можете да видите на основната снимка горе), но са намерени също и парчета, изработени от злато и украсени със скъпоценни камъни, много от които се считат за най-доброто качество, което може да се намери в Европа от този период. Има украсена катарама от златен колан, украсен меч и ножницата му, катарами и закопчалки от дрехи и кесия със златни монети. Много от парчетата са произведени от майстори. Направени са сравнения между Сътън Ху и разкопки в Швеция, а  мнозина изтъкват връзката между това откритие и епичната поема „Беоулф“ („Beowulf“), която започва с корабното погребение на крал.

Sutton Hoo helmet 2016

Кой е погребан в Сътън Ху?

Простият отговор е: не знаем. За съжаление, поради киселинния характер на почвите в Сътън Ху, не е оцеляла никаква следа от тялото в центъра на гроба и, при липса на надписи или други исторически справки, самоличността на погребания човек вероятно никога няма да бъде известна със сигурност. Въпреки това, естеството на находките, които датират предимно от началото на 7 век, кара някои археолози и историци да предполагат, че това може да е било последното място за почивка на крал, най-вероятно Редуалд, който умира някъде около 624 г. сл. н. е.

Британската „Долина на кралете“

Макар и със сигурност най-драматичната находка, погребението на кораба в известната като Могила 1 е само една от 18-те гробни могили на това място. Повечето отдавна са разграбени, но гробницата, открита в Могила 17, е друга изключително важна находка. Тя разкрива млад войн и неговия кон, погребан не само с оръжията си, но и с ежедневни предмети като инструменти за готвене и гребен. Предметите, открити в тези и съседните могили, се оказват жизненоважни за нашето разбиране за англосаксонските жители от Източна Англия от 6 и 7 век сл. Хр. Сътън Ху може да претендира, че е Долина на кралете на Великобритания.

Можем ли да посетим Сътън Ху?

Докато по-голямата част от съкровищата на Сътън Ху се намират в Британския музей, самото място със сигурност си заслужава също да бъде посетено. Можем да се възползваме от възможността за разходка и да разгледаме надгробните могили, както и големия Център за посетители, който разполага с постоянни и временни изложби.

В центъра се съхраняват изящни копия на много от най-важните находки, направени по традиционните методи, плюс редица оригинални предмети. Има и реконструкция на погребалната камера в пълен размер, която дава представа за мащаба на находката. И всичко това е разположено в красиво имение от около 1000 декара, предлагащо разходки с невероятна гледка.

Далеч от Съфолк, Британският музей в Лондон съхранява много от съкровищата в специална галерия. Едит Прети щедро дарява находките на музея през 1939 г., а тези, които са изложени, включват и емблематичния шлем – гигантско копие на който украсява предната част на Центъра за посетители в Сътън Ху.

 
 
Коментарите са изключени